0
Έκλεισε η παραχώρηση 40 μαχητικών F-15 στην Πολεμική Αεροπορία, και σύμφωνα με πληροφορίες, οι λεπτομέρειες της μεγάλης συμφωνίας θα ανακοινωθούν σύντομα. 

Η ίδια πηγή ενημέρωσης μάλιστα προσδιόριζε και αριθμητικά την συγκεκριμένη προμήθεια: «Είναι μια πρόταση, μια συζήτηση που γίνεται για περίπου 30-40 αεροπλάνα F-15.» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της.

Όμως, ο αξιωματούχος του ελληνικού πενταγώνου τόνιζε ότι για το σκέλος της αναβάθμισης του στόλου της αναβάθμισης του στόλου των τριών τύπων των F-16 «η διαδικασία με τη Lockheed έχει προχωρήσει» και ανέφερε ότι «η συζήτηση γίνεται με την αμερικανική κυβέρνηση». Ωστόσο πρόσθετε ότι οποιαδήποτε αλλαγή εξαρτάται από την ίδια την κυβέρνηση Τράμπ: «Θα πρέπει να έρθει να μας πει οτι συζητήστε και με την Boeing»

Η ίδια πηγή ενημέρωσης υπογράμμισε ότι μετά την αποστολή της LOA(Letter of Offer and Acceptance) από το Αμερικανικό Κογκρέσο, η ελληνική πλευρά έχει απαντήσει ζητώντας επιμέρους αλλαγές για την ενσωμάτωση των οποίων απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα.

Από την πρόοδο στην αναβάθμιση του στόλου των F-16 εξαρτάται και η πώληση των 12 αεροσκαφών Block 30 για τα οποία όπως επισήμαιινε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΓΕΕΘΑ, υπάρχει μια αρκετή καλή πρόταση αγοράς τους. Ωστόσο τόνιζε: «Τα 30αρια εχουν μια διαθεσιμοτητα που ξεπερναει το 65%. Αρα χωρίς να κλείσει το θέμα της αναβάθμισης δεν μπορούμε να δώσουμε ουτε κομμ΄τι

Καλά είναι τα νέα που έρχονται από το μέτωπο της υποστήριξης των Mirage 2000 και μάλιστα ο αξιωματούχος του ΓΕΕΘΑ τόνζε ότι: «το έχουμε κλείσει το θέμα και το ποσό δεν ειναι αυτό που εχει τεθεί στην αρχή.»

Η οικονομική πρόταση των Αμερικανών για την αναβάθμιση 85 μαχητικών F-16 σε επίπεδο VIPER είναι στα χέρια της ελληνικής πλευράς και αξιολογείται.

Στόχος είναι το ποσό να μην υπερβεί το 1,1 δισ. δολάρια ενώ από την αμερικανική πλευρά υπάρχει θετικό κλίμα για τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για εξόφληση του ποσού αυτού σε βάθος χρόνου καθώς στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ώστε να δοθεί ολόκληρο.

Μόλις ξεκινήσει η αναβάθμιση των F-16 των τελευταίων εκδόσεων στο επίπεδο VIPER θα πάρουν τον δρόμο τους και οι επαφές για την πώληση των παλαιότερων F-16 του block 30 σε χώρες που ενδιαφέρονται.

Στα 85 αυτά μαχητικά αιχμής υπάρχουν θα προστεθούν και δύο μοίρες, δηλαδή 40 μαχητικά αεροπορικής υπεροχής F-15.

Τι συμβαίνει με τα Kiowa;

Μέχρι το μεσημέρι η υπόθεση των ελικοπτέρων Kiowa ήταν τελειωμένη αρνητικά!

Ωστόσο μετά από τις τρεις το μεσημέρι όλα άλλαξαν και οι πάντες τρέχουν!

Τρέχουν να στείλουν απάντηση στις ΗΠΑ γιατί σήμερα υποτίθεται τα ελικόπτερα μπαίνουν σε διαδικασία καταστροφής.

Τρέχουν για να δουν πως το θέμα θα περάσει ΚΥΣΕΑ και για να βρουν χρήματα προκειμένου να “κλείσει η αγορά”!

Για την αγορά πάντως είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις υπέρμαχους στο ΥΠΕΘΑ!

Το ΓΕΕΘΑ έχει και διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, αλλά μόνο για τυπικούς λόγους διότι το επόμενο διάστημα στην ΑΟΖ της Κύπρου αναμένονται εξελίξεις λόγω της μεταφοράς πλωτού τρυπανιού .

Το γεγονός αυτό έχει κάνει την Αθήνα να εντείνει τις συνεννοήσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο ενώ σύμφωνα με κύκλους του ΓΕΕΘΑ υπάρχουν σκέψεις και σχεδιασμοί και για παρουσία στο πλαίσιο της ναυτικής επιτήρησης της περιοχής μόλις το επιτρέψουν οι υποδομές.

Στην ουσία το ΓΓΕΘΑ ανακοίνωσε όλα αυτά τα οποία έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια με γνώμονα της καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την ίδια στιγμή ότι όχι μόνο τα ελικόπτερα OH-58D Kiowa θέλουμε αλλά και τα 400 άρματα μάχης Abrams που μας έδιναν πριν δύο χρόνια τζάμπα οι Αμερικανοί και εμείς δεν τα παίρναμε διότι δεν υπήρχαν τα χρήματα για την μεταφορά τους.   






loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top