0
Σε υπεράσπιση των πλειστηριασμών που -όπως είπαν - αφορούν μόνον σε στρατηγικούς κακοπληρωτές προχώρησε η κυβέρνηση μέσω των υπουργών Δικαιοσύνης,  Οικονομικών, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου. 


Τόνισαν ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία και οι λαϊκές τάξεις, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση αναφερόμενοι σε ρεπορτάζ που ήθελαν να βγαίνουν στο σφυρί σπίτια ακόμη και για χρέη 30.000 ευρώ. 

Είναι προφανές ότι οι εικόνες από τις διαμαρτυρίες πολιτών κατά των πλειστηριασμών ήταν αυτές που ενεργοποίησαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάζοντας να συνεδριάσει άρον-άρον το πολιτικό συμβούλιο στην Βουλή,  υπό τον πρωθυπουργό. 

Παράλληλα έστειλαν μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των πλειστηριασμών καθώς πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης. 

Η διαδικασία είναι σημαντική όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. 

«Εάν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τότε έχουμε πρόβλημα, εάν δεν μπορούν να δώσουν χρήματα και νέα δάνεια σε νέα ζευγάρια τότε έχουμε κοινωνικό πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας πως πλέον υπάρχουν τα εργαλεία για ρύθμιση οφειλών.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει φέρει πολλά μέτρα που έπρεπε να φέρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια. 

Έχουμε θεσμοθετήσει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, έχουμε δημιουργήσει ένα νέο πτωχευτικό κώδικα και σε όλα αυτά έχουμε βάλει κοινωνικά κριτήρια αλλά και δεοντολογία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Και πρόσθεσε: «Τώρα περάσαμε και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για χρέη έως 50.000 που θα βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Εξάλλου ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως «η προστασία που υπάρχει μέχρι τέλος 2018 με νόμο Κατσέλη – Σταθάκη που φτάνει η προστασία της α' κατοικίας ως 280.000 ευρώ εάν υπάρχουν τρία παιδιά, και αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο προστασίας της κοινωνίας, αφού δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους να προστατεύσουν την α' κατοικία».


Καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «πρέπει όλοι να είμαστε ήρεμοι, να καταλαβαίνουμε τι γίνεται, υπάρχουν πολλές ανάγκες σε αυτή την κοινωνία. Μία απ' αυτές είναι να έχουμε ανάπτυξη και η κοινωνία να μπορεί να σταθεί στα πόδια της». Τζανακόπουλος: Σταθμίζουμε δύο διαφορετικές ανάγκες

Απ' την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση στο «ευαίσθητο ζήτημα των πλειστηριασμών» σταθμίζει δύο διαφορετικές ανάγκες: «Από τη μία τη βέλτιστη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και ενός βιώσιμου μοντέλου παροχής ρευστότητας στην οικονομία και από την άλλη την προστασία της λαϊκής κατοικίας».

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι η λαϊκή κατοικία μπορεί να προστατευθεί με το νόμο Κατσέλη – Σταθάκη με την αξία της α' κατοικίας που προστατεύεται να ξεκινά απ' τα 180.000 ευρώ για τους άγαμους και να φθάνει ως τα 280.000 ευρώ.

Επίσης τόνισε πως ακόμα και οι έμποροι που δεν είχαν τη δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη – Σταθάκη πλέον μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τη ρύθμιση οφειλών που ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ.

«Είναι απόλυτη δέσμευση της κυβέρνησης να μην βγει σε πλειστηριασμό η α' κατοικία λαϊκής οικογένειας», σημείωσε σπεύδοντας παράλληλα να κατηγορήσει όσους αντιδρούν ότι χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ και ότι «με ψεύδη προσπαθούν να παραπλανήσουν κοινή γνώμη και καταλήγουν να λειτουργούν υπέρ μεγαλοοφειλετών και στρατηγικών κακοπληρωτών.

Κοντονής εναντίον ΛΑΕ: Φτάνουν στα όρια του Γκαιμπελισμού

Πιο επικριτικός στους αντιδρώντες εμφανίστηκε ο υπ. Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτα» τα επεισόδια που έγιναν και πως «οι διαμαρτυρίες που έγιναν δεν αφορούσαν τους πλειστηριασμούς που διενεργούνταν εκείνη την ώρα», αφού δεν υπήρχε α' κατοικία σε αυτούς.

Κάλεσε δε όσους αντιδρούν «να σταματήσουν να λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός των μεγαλοοφειλετών με τις βίλες και τις πισίνες που έχουν βγάλει τα λεφτά στο εξωτερικό» με αποτέλεσμα τα «συνήθη υποζύγια, μισθωτοί και συνταξιούχοι, να πληρώνουν τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών».

Σχολιάζοντας μάλιστα τους πρώην συντρόφους του στο ΣΥΡΙΖΑ που μέσω άλλων πολιτικών φορέων πλέον αντιδρούν στους πλειστηριασμούς έκανε λόγο για ανθρώπους που «δεν έχουν τίποτα άλλο να πουν και να κάνουν και επιδίδονται σε ψεύδη και συκοφαντίες που φθάνουν στα όρια του Γκαιμπελισμού».


«Αυτοί που διαμαρτύρονταν, διαμαρτύρονταν μπροστά σε ακίνητο ενός κακοπληρωτή που εμπλέκεται και στα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου» είπε και δήλωσε ότι τα απαράδεκτα επεισόδια δεν αφορούσαν πρώτες κατοικίες και κάλεσε όσους διαμαρτύρονται να πάψουν να λειτουργούν ως "πολιορκητικός κριός" των μεγάλων οφειλετών.

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top