0
Ένας ακόμα σημαντικός ηθοποιός με μεγάλη καριέρα σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση έφυγε από τη ζωή. 


Πολλοί είναι όμως και αυτοί που θυμούνται τον Βασίλη Μαυρομάτη και ως εκφωνητή, κυρίως σε διαφημίσεις.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή μέσω του προφίλ του στο Facebook ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντάρας, που όπως έγραψε, είναι κουμπάρος του, καθώς μαζί με την μητέρα του έχουν βαφτίσει την κόρη του ηθοποιού με την Καίτη Χωματά. 


Ο Βασίλης Μαυρομάτης γεννήθηκε το 1935 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του «Ελληνικού Ωδείου» με καθηγητή τον Μιχάλη Κουνελάκη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του (1954-1957), εμφανίστηκε με τους θιάσους «Όμιλος Αρχαίας Τραγωδίας» του Κωστή Λειβαδέα στις τραγωδίες «Φιλοκτήτης» και «Ορέστης», στο έργο «Ο Πειρασμός»¨του Γ. Ξενόπουλου, στα έργα του Σαίξπηρ «Άμλετ» και «Βασιλιάς Ληρ» με το Εθνικό Θέατρο και στο «Συναπάντημα στην Πεντέλη» του Γ. Θεοτοκά. Η πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση έγινε το 1957 με τον «Όμιλο Αρχαίας Τραγωδίας» στην «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, όπου ενσάρκωσε τον Πυλάδη.

Από το 1957 ως το 1959 ήταν μέλος του θιάσου του Δημήτρη Μυράτ και είχε εμφανιστεί -μεταξύ άλλων- στα έργα: «Λυσσασμένη Γάτα», «Ρέκβιεμ για Μια Μοναχή», «Ένας Βλάκας και Μισός» και «Οιδίπους Τύραννος».







Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τη «Νέα Σκηνή», του Κωστή Λειβαδέα και ξανά με τον Δημήτρη Μυράτ. Το 1960-61, μετείχε στον θίασο του Κ. Χατζηχρήστου. Εμφανίστηκε στα έργα «Δέκα Μέρες στο Παρίσι», «Ο Ηλίας του 16ου» κ.ά. Από το 1961 ως το 1963, ήταν μέλος του θιάσου της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Πρωταγωνίστησε στα έργα: «Ωραία μου Κυρία», «Τόπο στα Νιάτα», «Πειρασμός», «Χτυποκάρδια στο Θρανίο», «Η Σοφερίνα» κ.ά. Ακολούθησαν συνεργασίες με τους μεγάλους Δημήτρη Χορν και Κώστα Μουσούρη.

Το 1965-66, ως συνθιασάρχης με την Κλεό Σκουλούδη, πρωταγωνίστησε στο έργο των Γιαλαμά – Πρετεντέρη «Μιας Πεντάρας Νιάτα». Το 1966-67 συνεργάστηκε με την αξέχαστη Τζένη Καρέζη. Πρωταγωνίστησε στα έργα «Βίβα Ασπασία» και το «Κορίτσι της Καμπίνας 15». Το 1967, ως συνθιασάρχης με την Κλεό Σκουλούδη και σε συνεργασία με την «Ελληνική Αυλαία» του Τ. Εμμανουηλίδη, πρωταγωνίστησε στο έργο «Μαρία Πενταγιώτισσα». Ακολούθησαν συνεργασίες με τους θιάσους Ελεάνας Απέργη – Διονύση Παγουλάτου («Δια Παρασχεθείσας Υπηρεσίας»), Αντιγόνης Βαλάκου («Τάνια) και Ν. Χατζίσκου – Τ.Νικηφοράκη («Λεωφορείον ο Πόθος», 1971). Η επόμενη εμφάνισή του στο θέατρο έγινε το 1981 στο «Πειραματικό Θέατρο» της Μαριέτας Ριάλδη («Μια Κυρία Χωρίς Καμέλιες»). Το 1983, ως συνθιασάρχης με τη Λίλα Καφαντάρη, πρωταγωνίστησε στα έργα «Χορός, Έρωτας και Δόξα» και «Η Αδελφή της Αδελφής». Μία από τις τελευταίες θεατρικές του εμφανίσεις έγινε στην «Τρισεύγενη» του Κωστή Παλαμά το 1992 που «ανέβασε» ο θίασος Μ. Αλιφέρη – Γ. Σίσκου.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού Κατερίνα μαζί με τη σύζυγό του Λίλα Καφαντάρη


Σημαντική ήταν όμως και η κινηματογραφική καριέρα του Βασίλη Μαυρομάτη. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε το 1956 στην ταινία της Μαρίας Πλυτά «Η Δούκισσα της Πλακεντίας», ένα εξαιρετικό ιστορικό φιλμ, όπου πρωτοεμφανίστηκε και η Μίρκα Καλατζοπούλου. Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε στην ταινία «Κυνηγώντας τον Έρωτα». Ακολούθησαν οι ταινίες: «Είμαι Αθώος» (1960), «Η Λίζα και η Άλλη» (1961) και «Aliki my Love», μια ταινία με πρωταγωνίστρια την αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη σε σκηνοθεσία του χολιγουντιανού Rudolph Mate. Η συγκεκριμένη ταινία, στην οποία ο Φιλοποίμην Φίνος επένδυσε 9.000.000 δραχμές, ποσό υπέρογκο για την εποχή, παίχτηκε στη χώρα μας με τον τίτλο «Αλίκη» και στις ισπανόφωνες χώρες με τον τίτλο «Aliki Mi Amor». Αν και στη χώρα μας έκοψε 235.890 εισιτήρια, στο εξωτερικό δεν έκανε την επιτυχία που αναμενόταν.

Άλλες ταινίες με τον Βασίλη Μαυρομάτη ήταν: «Οι Δυο Αλεπούδες» (1963), «Άλλος…για το Εκατομμύριο» (1964), «Ο Αριστείδης και τα Κορίτσια του» (1964), «Ο Εμίρης και ο Κακομοίρης» (1964), «Χωρίς Γονείς κι Αδέλφια» (1964), «Η Μοίρα Μιας Ορφανής» (1965), «Παντρεύουν την Αγάπη μου» (1965), «Ιστορία Μιας Ζωής» (1965), «Καημοί στη Φτωχογειτονιά» (1965), «Το Ρομάντζο Μιας Καμαριέρας» (1965), «Το Φτωχόπαιδο» (1965), «Του χωρισμού ο Πόνος» (1965), «Η Παραστρατημένη» (1966), «Ο Μπαμπάς μου ο Τεντιμπόης» (1966), «Ούτε Μιλάει, Ούτε Λαλάει» (1966), «Σ' Έχω Πάντα στην Καρδιά μου» (1967), «Αγάπησα Έναν Προδότη» (1969), «Ελληνική Υπόθεση» (1976), «Καβάφης» (1996) και «The Flight of the Swan» («Το Πέταγμα του Κύκνου», 2010), σε σκηνοθεσία του Νίκου Τζίμα του θρυλικού «Αστραπόγιαννου».

Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε -μεταξύ άλλων- στα σίριαλ: «Καινούργιος Κόσμος», «Εν Τούτω Νίκα», «Στησιχόρου '73», «Ένας Ιππότης Μεταξύ μας», «Ο Φωτογράφος του Χωριού», «Ναυτικές Ιστορίες», «Μεθυσμένη Πολιτεία», «Λωξάντρα», «Η Απερίγραπτη», «Φόβος και Πάθος», «Το Χρώμα του Φεγγαριού», «Βραδινές Καμπάνες», «Γιούγκερμαν» (2007).

Αξιόλογη ήταν και η ραδιοφωνική του παρουσία. Πήρε μέρος σε πολλές διασκευές θεατρικών έργων για το ραδιόφωνο ενώ συμμετείχε και στις σειρές συνεχείας «Η Λίμνη», «Το Σπίτι των Ανέμων» και «Αστυνομικές Ιστορίες» του Νίκου Φώσκολου. Ο Βασίλης Μαυρομάτης, σταδιοδρόμησε και ως εκφωνητής σε διαφημίσεις. Υπήρξε μάλιστα ιδρυτής και πρόεδρος του «Σωματείου Εκφωνητών» ενώ δημιούργησε και δικό του στούντιο ηχογραφήσεων («Studio Sting»).


Η κόρη του Ηλιάνα Μαυρομάτη



Από τον γάμο του με τη Λίλα Καφαντάρη, απέκτησε μια κόρη, την ταλαντούχα ηθοποιό Ηλιάνα Μαυρομάτη. Τη δεκαετία του '60, εποχή της άνθησης του «Νέου Κύματος» στο τραγούδι, ίδρυσε και διηύθυνε τις μπουάτ «Αυλαία» και «Παράγκα». Το 1970 σκηνοθέτησε την ταινία «Σκιές στην Άμμο» σε σενάριο Ιάκωβου Καμπανέλλη. Στην ταινία, εκτός από τον Μαυρομάτη πρωταγωνιστούν -και τραγουδούν- άλλοι τρεις νεοκυματικοί τραγουδιστές: η Καίτη Χωματά, ο Μιχάλης Βιολάρης και ο Αλέξης Γεωργίου. Η ταινία σημείωσε αξιόλογη εμπορική επιτυχία, καθώς έκοψε 77.699 εισιτήρια. Ένα από τα τραγούδια που ακουγόταν στο «Σκιές στην Άμμο» ήταν το έξοχο «Βάρκα Χωρίς Πανιά», σε μουσική Γιάννη Σπανού και στίχους Κώστα Κωτούλα.


Με αυτό το αγαπημένο τραγούδι λέμε «καλό ταξίδι» στον Βασίλη Μαυρομάτη…

Πηγή:
Θεόδωρος Έξαρχος «Έλληνες Ηθοποιοί, Η Γενιά μας», Εκδόσεις Δωδώνη 2000. 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top