0
Ήπιε δηλητήριο on camera κατά την δίκη του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ο Κροάτης αξιωματικός στην Βοσνία Σλόμπονταν Πράλτζακ μόλις άκουσε τους δικαστές να τον καταδικάζουν εκ νέου σε 20 χρόνια κάθειρξη. 


Ο Κροάτης αξιωματικός άκουγε από τους δικαστές την τελική ετυμηγορία επί της προσφυγής του, μαζί με άλλους πέντε πρώην πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες των Κροατών της Βοσνίας που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τη διετία 1992-1994, στην περιοχή του Μόσταρ όταν άρχισε να πίνει το υγρό που είχε σε ένα μικρό μπουκάλι και φώναξε “δεν είμαι εγκληματίας πολέμου και δεν αποδέχομαι αυτή την καταδίκη”.  

Ο δικηγόρος του άρχισε να φωνάζει “Ο πελάτης μου λέει ότι πήρε δηλητήριο”.  

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Κάρμελ Άνγκιους, διέκοψε αμέσως την ακρόαση. Στην αίθουσα επικράτησε σύγχυση. “Διακόπτουμε την... Διακόπτουμε... Σας παρακαλώ, τις κουρτίνες. Μην παίρνετε το ποτήρι που χρησιμοποίησε όταν ήπιε κάτι”, είπε ο πρόεδρος. 

Ο δικαστής κάλεσε άμεσα γιατρό στην αίθουσα. Όμως άγνωστη παραμένει ακόμη η κατάσταση της υγείας του Πράλτζακ. 

Πέθανε λίγες ώρες μετά

Ο Σλόμπονταν Πράλγιακ πέθανε λίγες ώρες μετά το πρωτοφανές περιστατικό που συνέβη μέσα στην αίθουσα του Δικαστηρίου. Όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την ετυμηγορία του, ο 72χρονος Βόσνιος-Κροάτης, που ήταν ήδη όρθιος, έβγαλε ένα φιαλίδιο από την τσέπη του και ήπιε το περιεχόμενό του μπροστά στις κάμερες που κατέγραφαν λέγοντας “Ο Πράλγιακ δεν είναι εγκληματίας. Αρνούμαι την ετυμηγορία σας”. 

Η διαδικασία διακόπηκε και ο δικηγόρος του φώναξε “ο πελάτης μου λέει ότι πήρε δηλητήριο”. Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου αμέσως διέταξε τη διακοπή της διαδικασίας και  ζήτησε να πέσουν οι κουρτίνες. Στην αίθουσα επικράτησε “αναταραχή και έντονη ανησυχία” σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC, πριν χάσει την οπτική επαφή με την αίθουσα.  
Ανταποκριτές που ήταν εκεί είπαν ότι ένα ασθενοφόρο κατέφθασε στο δικαστήριο μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ ένα ελικόπτερο άρχισε να πετάει. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι ο Πράλγιακ είναι ζωντανός και λαμβάνει ιατρική φροντίδα, ωστόσο λίγες ώρες μετά, εξέπνευσε. 


Η δίκη

Ο Πράλτζακ καταδικάστηκε ότι ζήτησε την καταστροφή μιας γέφυρας του 16ου αιώνα στη Μοστάρ, το Νοέμβριο του 1993. Η πράξη του θεωρήθηκε από τους δικαστές ότι “προκάλεσε δυσανάλογη βλάβη στο μουσουλμανικό πληθυσμό”. 

Ο Πράλτζακ ήταν ένας από τους έξι Κροάτες της Βοσνίας πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες που είχαν καταδικαστεί το 2013 για εκτελέσεις, εκτοπίσεις και δολοφονίες μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, που προσέφυγαν σε νέα ακρόαση. 

Το περιστατικό γίνεται μία εβδομάδα μετά την καταδίκη του πρώην Σερβοβόσνιου στρατιωτικού ηγέτη Ράκτο Μλάντιτς, για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα.
Δείτε το βίντεο:

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top