0
Το ΠΝ προχωρά στην προμήθεια των βλημάτων επάκτιας άμυνας NSM. Ο νορβηγικός ναυτικός πύραυλος NSM της Kongsberg, φαίνεται πως θα αποτελέσει την πρώτη εξοπλιστική κίνηση του ΠΝ μετά από καιρό, στο πλαίσιο των "στοχευμένων αγορών αμυντικών συστημάτων" που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προμήθεια των βλημάτων θεωρείται κλεισμένη και αφορά ένα πακέτο 40 έως 80 βλημάτων τα οποία θα αντικαταστήσουν ή και θα συμπληρώσουν την επόμενη πενταετία τους AM-39 Block II Exocet (αέρος-επιφανείας) και ΜΜ-40 Block II (εδάφους-επιφανείας) να θεωρείται εξασφαλισμένη.

Εκτιμάται ότι εντός του επόμενου 12μηνου θα έχει υπογραφεί η σύμβαση με έναρξη παραλαβών στα τέλη του 2020 ίως και νωρίτερα ανάλογα του χρόνου της υπογραφής.


Στο ΠΝ, θεωρούν ότι η ανάπτυξη σε επιπλέον τρία νησιά (ήδη σε τρία νησιά, υπάρχουν επάκτιες συστοιχίες βλημάτων ΜΜ-40 Block II) επάκτιων βλημάτων των δυνατοτήτων του NSM, θα μπορούσε να ακυρώσει σε σημαντικό βαθμό την τουρκική ναυτική υπεροπλία, σε τακτικό επίπεδο, όπως αυτή θα διαμορφωθεί τα επόμενα 5-10 χρόνια με την προμήθεια των φρεγατών χαμηλής παρατηρηστιμότητας TF-100, των κορβετών επίσης χαμηλής παρατηρησιμότητες κλάσης Ada, των αντιτορπιλικών κλάσης TF-2000 και βέβαια του αεροπλανοφόρου Anadolu. 

Και όλα αυτά εκτός των λοιπών δεκάδων κύριων μονάδων επιφανείας που υπηρετούν σήμερα στο τουρκικό Ναυτικό.

Ο NSM θεωρείται δύσκολα «ανασχέσιμος» από τα συστήματα εγγύς άμυνας των τουρκικών πολεμικών πλοίων, καθώς ενσωματώνει ορισμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν υψηλή πιθανότητα προσβολής.

Το βλήμα έχει εμβέλεια 185 χλμ. φέρει τον ίδιο κινητήρα  TRI 40 turbojet με τα Exocet MM 40 block 3, έχει πολεμική κεφαλή βάρους 125 χλγρ. και για την καθοδήγησή του χρησιμοποιεί προηγμένο σύστημα INS/GPS με βάση ψηφιακού χάρτη και υπέρυθρο αισθητήρα για την τελική προσβολή του στόχου συγκρίνοντας το είδωλο της υπέρυθρης απεικόνισης με εικόνες αποθηκευόμενες στην βιβλιοθήκη τω στόχων.

Οι επάκτιες πυροβολαρχίες έχουν σύνθεση τριών κινητών πλατφορμών εκτόξευσης με 6-12 βλήματα. Δηλαδή αρκούν και 18 βλήματα για να ενεργοποιηθούν τρεις συστοιχίες, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα οδεύσουμε προς την πλήρη σύνθεση των 36 βλημάτων για χρήση από επίγειους εκτοξευτές σε τρία νησιά.

Η συμβασιοποίηση της σχετικής προμήθειας έχει ξεκινήσει. Για να παρακαμφθούν οι γαλλικές αντιδράσεις προγραμματίζεται ταυτόχρονα η έναρξη προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης στο επίπεδο Block III των βλημάτων των επακτίων συστοιχιών Exocet ΜΜ-40. Μια αναβάθμιση που σε συνδυασμό με την απόκτηση των NSM, μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταστήσει το Αιγαίο "κλειστή ελληνική λίμνη" από άποψη στρατηγικής κυριαρχίας.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top