0
Έτοιμος να συζητήσει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας των Σκοπίων, και να καταλήξει σε μία συμφωνία με την Ελλάδα, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.



Μιλώντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Antenna M» του Μαυροβουνίου, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επεσήμανε πως επιθυμία του είναι η καλλιέργεια σχέσεων καλής γειτονίας και με την Ελλάδα και για να συμβεί αυτό θα  πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία για το θέμα της ονομασίας.

«Είναι σημαντικό να εστιάσουμε στο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα. Πιστεύω ότι θα βρούμε λύση και τρόπο πως να χρησιμοποιούμε το καινούργιο όνομα και ποιο θα είναι αυτό.

Στο τέλος, αυτό που είναι σημαντικό για εμάς, είναι  να βρούμε λύση για το όνομα γιατί όχι μόνο θα λάβουμε πρόσκληση για το ΝΑΤΟ, αλλά θα ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.» δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, επισημαίνοντας:

«Η αυτόματη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μόλις βρεθεί μια λύση στη διαφωνία της ονομασίας  αποτελεί κίνητρο για την εξεύρεση κοινής  γλώσσας με την Ελλάδα» δήλωσε καταλήγοντας, πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τη χώρα του εκτός ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Ο ίδιος ανακοίνωσε τροποποιήσεις και στα σχολικά βιβλία, απομακρύνοντας αναφορές που  Βουλγαρία και η Ελλάδα θεωρούν ενοχλητικές, ενώ τάχθηκε κατά της χρήσης σλαβικών τοπωνυμίων στην ελληνική Μακεδονία.

«Όταν μιλάμε για έλεγχο στα βιβλία, εννοούμε να προσέχουμε και να προωθούμε την φιλία. Να μην χρησιμοποιούμε λέξεις όπως «εχθρότητα». Όταν μιλάμε για το κομμάτι της Μακεδονίας του Αιγαίου, αυτοί (Σημ. : οι Έλληνες) λένε «Βόρεια Ελλάδα» και είναι κομμάτι της Ευρώπης».

ΜΜΕ των Σκοπίων, που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, κατηγορούν την κυβέρνηση Ζάεφ πως μέσα από τις αλλαγές στα βιβλία και τα τοπωνύμια, τελικός στόχος είναι αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top