0
Τι κι αν φάγατε το κρύο της αρκούδας σε κάποιο φυλάκιο παραμεθορίου περιοχής. Τι κι αν γευτήκαμε ουκ ολίγες φορές “γκοτζίλα”, τι κι αν συναντήσατε άπειρες φορές την “Καλλιόπη”. 

Με τον νεοταξικό Σύριζα, ήσαστε κορόιδα, γιατί πλέον σας προσφέρουν δουλειά με μισθό και τρία γεύματα για να μην πάτε… 

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, που επιθυμούν να απασχολήσουν αντιρρησίες συνείδησης στις υπηρεσίες τους το 2018, απευθύνει το υπουργείο Εσωτερικών. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης καλεί δήμους, περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών και τους συνδέσμους ΟΤΑ να αποστείλουν μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2017 τα σχετικά έγγραφα για την παροχή εναλλακτικής υπηρεσίας στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Στα έγγραφα αυτά θα βεβαιωθεί από τους φορείς του υπουργείου πόσα άτομα και σε ποιες θέσεις θα απασχοληθούν όπως επίσης ότι θα τους παρασχεθεί τροφή και στέγη και θα τους καταβληθεί μισθός. 

Την ίδια πρόσκληση έχουν προωθήσει και τα υπόλοιπα υπουργεία στους εποπτευόμενους φορείς τους ύστερα από οδηγία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας να δηλώσουν τυχόν βούλησή τους για απασχόληση  κατά το επόμενο έτος ατόμων που δικαιούνται να εκπληρώσουν εναλλακτική θητεία, καθώς και τις ειδικότητες – αντικείμενα απασχόλησής τους. 

Ως αντιρρησίες συνείδησης αναγνωρίζονται, βάσει νόμου, όσοι για λόγους “συνείδησης” αρνούνται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, επικαλούμενοι τις θρησκευτικές ή ιδεολογικές τους πεποιθήσεις. 

Η διάρκεια της εναλλακτικής υπηρεσίας που εκπληρώνεται από τους αντιρρησίες συνείδησης κυμαίνεται με τα σημερινά δεδομένα από πέντε έως δεκαπέντε μήνες και συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, σε περιοχές εκτός της περιφέρειας κατοικίας των ενδιαφερομένων. 

Οι αντιρρησίες συνείδησης δικαιούνται τροφή και στέγη από τον φορέα στον οποίο παρέχουν υπηρεσίες. Στην περίπτωση δε, που δεν είναι εφικτό αυτό, ο φορές τούς καταβάλλει, ως αντίτιμο, χρηματικό ποσό ίσο με το ποσό που διατίθεται για τη σίτιση, στέγαση, ένδυση και τις μετακινήσεις των οπλιτών, το ύψος του οποίου έχει καθοριστεί στα 223,53 ευρώ μηνιαίως. 

Μάλιστα, ύστερα από πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη, το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε φέτος εγκύκλιο στην οποία περιγράφονται αναλυτικά οι στοιχειώδης προδιαγραφές καταλληλότητας των χώρων φιλοξενίας και εστίασης των αντιρρησιών συνείδησης. 

Μεταξύ αυτών, προβλέπεται ότι η παρεχόμενη τροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει 3 γεύματα τη μέρα, και όσοι εκπληρώνουν εναλλακτική υπηρεσία να φιλοξενούνται σε δωμάτιο που βρίσκεται σε καλή κατάσταση, θερμαινόμενο τον χειμώνα και κλιματιζόμενο το καλοκαίρι.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top