0
Σκληρή απάντηση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφορικά με την ανακοίνωση περί παραβίασης της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 από την διεξαγωγή της ελληνοαιγυπτιακής άσκησης «Μέδουσα» στην περιοχή της Ρόδου.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε για πρώτη φορά με σαφήνεια ότι η Συνθληκη του 1947 σε ότι αφορά το άρθρο περί αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσσων δεν αφορά την Τουρκία καθότι δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος.

Με απλά λόγια είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα τίθεται το αυτονόητο για τα Δωδεκάννησα καθώς μέχρι στιγμής «οχυρονώμασταν» μόνο πίσω από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ περί του δικαιώματος της αυτοάμυνας.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι:

«Καλό θα ήταν η Τουρκία να αποφασίσει επιτέλους -και το ελπίζουμε- να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές της καλής γειτονίας.

Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος, θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας, στη βάση των προβλέψεων της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, υπενθυμίζουμε στη γείτονα χώρα ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής.»

Το τουρκικό ΥΠΕΞ όπως ήδη σας ενημέρωσε έγκαιρα το pronews.gr είχε εκδόσει προκλητική ανακοίνωση στην οποία επικαλούνταν την Συνθήκη των Παρισίων παρότι δεν συμμείχε σε αυτήν

 Το τουρκικό υπουργείο υποστηρίζει ότι «η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Ρόδο είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή» επικαλούμενο την συμφωνία των Παρισίων το 1947 που και ότι «απαγορεύεται η στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε επίσης ότι έστειλε προειδοποίηση στην Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα «για να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο».

«Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τους γείτονες Έλληνες να αποφεύγουν ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καλούμε τρίτες χώρες να μην συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες της Ελλάδας» καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Είναι η πρώτη φορά που η ελληνική πολιτική ηγεσία αποφάσισε να πει το αυτονόητο. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΑΙ μια Συνθήκη της οποίας ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΕΡΟΣ.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top