0
Ξεχάστε τοκ ΚΟΚ όπως τον γνωρίζετε: Πλέον τα πρόστιμα θα επιβάλλονται με εισοδηματικά κριτήρια, οι επαναλαμβανόμενες παραβάσεις θα οδηγούν σε νέες εξετάσεις για δίπλωμα ενώ ακόμα και όσοι νομίζουν ότι θα ξεφύγουν οδηγώντας... ποδήλατο γελιούνται.


Τα ποδήλατα θα ενταχθούν στο νέο ΚΟΚ!

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, υπογράμμισε ότι έρχεται στην Βουλή - το οποίο θα είναι έτοιμο μέσα στην εβδομάδα - ένα νέο νομοσχέδιο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας το οποίο αναμένεται να φέρει τα «πάνω-κάτω».

Με το νέο ΚΟΚ αλλάζει όλη η διαδικασία επιβολής προστίμων για τροχαίες παραβάσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σπίρτζης είπε ότι: «Στόχος είναι να οικοδομήσουμε ένα νέο κοινωνικό κώδικα αξιών και κοινωνικής συμπεριφοράς. Υπάρχουν παραβάσεις που δεν θα έχουν πρόστιμο. Δεν είναι θέμα τιμωρητικό να πληρώνει κανείς πρόστιμο αλλά έχουν να κάνουν με την παιδεία και την οδηγική συμπεριφορά μας».

Ο κ. Σπίρτζης περιγράφοντας τα όσα θα περιέχονται στο νέο ΚΟΚ είπε:

«Θα έχουν την πρώτη φορά αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων κυκλοφορίας για δυο μήνες. Την δεύτερη φορά θα έχουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στην συνέχεια θα καλείται ο παραβάτης να ξαναδώσει εξετάσεις για άδεια οδήγησης».


Για ποιες παραβάσεις θα ισχύουν τα διοικητικά πρόστιμα
Διοικητικά πρόστιμα θα ισχύουν για παράδειγμα για:

– Παρκάρισμα πάνω σε διαβάσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα

– Ρίψη τσιγάρου έξω από το αυτοκίνητο. «Αυτό», είπε ο κ. Σπίρτζης, «είναι αντικοινωνική συμπεριφορά»

Ο κ. Σπίρτζης είπε ακόμα ότι γίνεται προσπάθεια να κατηγοριοποιηθούν τα πρόστιμα. «Μέχρι τώρα ο ΚΟΚ για κάθε παράβαση είχε το δικό του πρόστιμο».


Τρεις μεγάλες κατηγορίες προστίμων και δυο πρόσθετες


«Θα έχουμε 3 κατηγορίες μικρής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας αλλά και δυο πρόσθετες: α) αντικοινωνικής συμπεριφοράς και β) συχνής πρόκλησης ατυχημάτων».
Όπως εξήγησε, το κινητό τηλέφωνο μπορεί να προκαλέσει μικρά ή μεγάλα ατυχηματα αλλά πολύ συχνά και θα ενταχθεί στην κατηγορία συχνής πρόκλησης ατυχημάτων.

Πρόστιμα ανάλογα με το εισόδημα

Ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι «Πρέπει να χτυπήσουμε τη λογική έχω λεφτά, πληρώνω και παρανομώ».
Εξήγησε ότι «Θα μειωθούν πολύ όλα τα πρόστιμα και θα υπάρχουν προσαυξήσεις ανάλογα με το εισόδημα του κάθε συμπολίτη μας. Με άλλα λόγια θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια στην επιβολή των προστίμων. 

Πως θα γίνεται αυτό

Από την στιγμή που θα κόβεται η κλήση από τον τροχονόμο θα αποστέλλεται στο υπουργείο Οικονομικών. Από εκεί θα το ταυτοποιεί το υπουργείο οικονομικών από το Τaxis και θα αποστέλλεται στον παραβάτη μέσω εφορίας. 

Έτσι, ο παραβάτης ανάλογα με το εισόδημα που έχει θα λαμβάνει και το ανάλογο πρόστιμο. Όσο μεγαλύτερο το εισόδημα τόσο μεγαλύτερες και οι προσαυξήσεις.

Ο κ. Σπίρτζης είπε ακόμα ότι «Δεν μπορεί για κάθε μια από τις χιλιάδες παραβάσεις να έχουμε διαφορετικό πρόστιμο». 

Αυξάνονται τα όρια ταχύτητας – ΚΟΚ και για ποδήλατα


Ο υπουργός Μεταφορών είπε ακόμα ότι με το νέο νόμο αυξάνονται τα όρια ταχύτητας. Επίσης, αποκτάμε Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και για τα ποδήλατα.

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει ηλεκτρονικά συστήματα για την έκδοση πινακίδων, ενώ θεσπίζεται η έκδοση πιστοποιητικού για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top