0
«Δεν υπάρχει συμφωνία για τα F-16» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από το βήμα της Βουλής. 


Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι το κόστος για την ανακατασκευή των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. δολάρια, επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους Αμερικανούς αντισταθμιστικά αλλά την ίδια στιγμή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υλοποιηθούν τελικά offsets, αν -όπως είπε- το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κρίνει ότι δεν συμφέρει. 

Επιχειρώντας να πείσει την εθνική αντιπροσωπεία και την κοινή γνώμη ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ο κ. Καμμένος έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι δεν είναι δεδομένο ποια θα είναι η αμερικανική εταιρεία που θα κάνει τον εκσυγχρονισμό των F-16. 

«Θα σας πω ότι ακόμη και η εταιρεία που κάνει την αναβάθμιση των F-16 δεν είναι δεδομένη! Αυτό θα το επιλέξουν οι Αμερικανοί, μπορεί να επιλέξουν ότι είναι η... Boeing» είπε ο κ. Καμμένος, λες και υπάρχει η παραμικρή περίπτωση (ή κάποιο ιστορικό προηγούμενο) ο εκσυγχρονισμός των F-16 που κατασκευάζει η Lockheed Martin να γίνει από την Boeing που κατασκευάζει μαχητικά αεροσκάφη άλλων τύπων... 


«Δεν υπάρχει συμφωνία, υπάρχει ένα Letter of Request» είπε ο κ. Καμμένος για την ανακατασκευή των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση «V».

«Αναμένουμε την απάντηση των Αμερικανών. Για να πάρουν την έγκριση από το Κογκρέσο είπαν ότι για την αναβάθμιση 123 ελληνικών F-16, δηλαδή και της έκδοσης Block 30, Block 50, Block 52 plus θα χρειαστούν 2,4 δισ.δολάρια» είπε ο κ. Καμμένος και συνέχισε: «Αναμένουμε την LOA, δηλαδή την απάντηση των Αμερικανών».

«Είχαμε πει ευρώ, δολάρια είπα εγώ, σας λέω ότι πιστεύω ότι δεν θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. δολάρια» συνέχισε ο κ. Καμμένος και απευθύνθηκε στον αντιπρόεδρο της ΝΔ ο οποίος παρενέβη λέγοντας: «Κύριε Γεωργιάδη, οι τιμές, οι τιμές οι οποίες δίδονται έχουν σχέση και με το κράτος στο οποίο δίδονται» και συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας: «Δηλαδή οι τιμές της Κορέας με το Μπαχρέιν είναι στο 1/4»...

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι με βάση τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό για την αναβάθμιση των F-16 δεν μπορούμε να δίνουμε πάνω από 100 εκατ. τον χρόνο, περιγράφοντας με τον τρόπο αυτό και την αποπληρωμή του έργου η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μια δεκαετία.  

«Δεν θα σας πω τώρα τι θα πάρουμε, θα κάνουμε μια κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής και θα σας ενημερώσω» τόνισε ο Πάνος Καμμένος και συμπλήρωσε: «Έχουμε εμπιστοσύνη στα επιτελεία, δεν διαπραγματεύεται ο υπουργός...».

«Είναι άδικο όλο το ταξίδι να μπαίνει κάτω από μία ταμπέλα» ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον. Μάλιστα, για να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι οι συναντήσεις ήτα επιτυχημένες, ο κ. Καμμένος είπε ότι «είναι η πρώτη φορά από το 1994 που είχε πάει ο Ανδρέας Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον που άνοιξε το Blair House» αναφερόμενος στο οίκημα που φιλοξενήθηκε ο κ. Τσίπρας στην Ουάσιγκτον. 

Καμμένος: Μπορεί να μην κάνουμε ούτε ένα αντισταθμιστικό... 

«Ακούγονται διάφορα για αντισταθμιστικά ωφελήματα» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά όπως γίνονταν στο παρελθόν, ζητάμε το μεγαλύτερο έργο να γίνει στην ΕΑΒ, τα υλικά να παρθούν από ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες».

Για να προβάλλει τον ισχυρισμό του ότι το deal δεν έχει ακόμη κλείσει, θέλοντας να σταματήσει τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης ότι οι αποφάσεις για τη διάθεση δισεκατομμυρίων για όπλα λαμβάνονται εν κρυπτώ, είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας: «Θα σας πω ότι ακόμη και η εταιρεία που κάνει την αναβάθμιση των F-16 δεν είναι δεδομένη».

«Αυτό θα το επιλέξουν οι Αμερικανοί, μπορεί να επιλέξουν ότι είναι η... Boeing» είπε ο κ. Καμμένος.

Αναφερόμενος στα αντισταθμιστικά ωφελήματα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ακόμη: «Αν δηλαδή κρίνουμε ότι τα Sikorsky (σσ αναφέρεται σε ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού) μπορούμε να τα φτιάξουμε με μικρότερες τιμές μπορεί να μην κάνουμε ούτε ένα αντισταθμιστικό για τα F-16» και κατέληξε απευθυνόμενος στους βουλευτές: «Όταν έρθει το LOA θα ξανασυνεδριάσουμε και εσείς θα έχετε γνώση και θα συναποφασίσουμε με βάση την εισήγηση των γενικών επιτελείων».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top