0
H υπόθεση της αναβάθμισης/ανακαίνισης των F-16, το μοναδικό γεγονός για να θυμάται κανείς το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και την συνάντησή του με τον Ν.Τραμπ, τελικά κρύβουν κάτι πολύ σημαντικότερο και πολύ δυσμενέστερο για την ελληνική πλευρά.


Η τελική απόφαση για την αναβάθμιση ήρθε κατόπιν της άρνησης των ΗΠΑ να δώσουν το F-35 στην Ελλάδα!

Είναι γεγονός ότι σοβαρός, ανώτατος αξιωματικός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος κατανοεί πλήρως το χάσμα ισχύος που δημιουργείται με την Τουρκία από την μονομερή ενίσχυσή της με μαχητικά πέμπτης γενιάς απέναντι στην "ανακαίνιση" μαχητικών τρίτης γενιάς, πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού είχε μιλήσει στο pronews.gr με τον όρο της ανωνυμίας και είχε δηλώσει ότι "Θα ζητήσουμε F-35. Μόνο αν αρνηθούν να μας τα δώσουν, θα πάμε σε αναβάθμιση των F-16.

Ετσι, λοιπόν, τα F-35 ζητήθηκαν, αλλά η απάντηση ήταν ότι "Τα block παραγωγής είναι γεμάτα. Να ξανασυζητήσουμε το θέμα μετά το 2023"! Που σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση παραλαβή τους το 2026-27.


Για αυτό και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένος μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή και είπε "Το θέμα του καινούριου μαχητικού θα μας απασχολήσει το 2027"!

Μέχρι τότε τι κάνουμε; Τον... σταυρό μας και θα επαφιέμεθα στις εγγυήσεις των ΗΠΑ ότι "Δεν θα αφήσουν την Τουρκία να κινηθεί κατά της Ελλάδας"!

Η άρνηση των ΗΠΑ σηματοδοτεί μια νέα εποχή στο τρίγωνο των σχέσεων Ελλάδος-ΗΠΑ-Τουρκίας: Οι Αμερικανοί αποδέχονται πλέον ότι δεν τίθεται θέμα ισορροπίας Ελλάδος-Τουρκίας, γιατί η δεύτερη έχει "ξεφύγει" και προορίζεται να επιτελέσει άλλο ρόλο στην περιοχή. Με ότι αυτό σημαίνει για τα ελληνικά συμφέροντα και όχι μόνο...

O ίδιος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένο αγωνίστηκε για να αποκτήσει η χώρα F-35. Αλλά οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα.

Σήμερα ο δημοσιογράφος και βετεράνος του διπλωματικού ρεπορτάζ Γιώργος Χαρβαλιάς, αποκαλύπτει στην εφημερίδα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" όλο το παρασκήνιο της άρνησης των ΗΠΑ να πουλήσουν στην Ελλάδα F-35:

"Η εμμονή στη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 και η ονομαστική επίκλησή της τουλάχιστον τρεις φορές ήταν επίσης ασυνήθιστες για το διπλωματικό πρωτόκολλο, και οφείλονται στη στυγνή επιχειρηματική αντίληψη του Αμερικανού σημερινού προέδρου για την πολιτική.

Ο Τραμπ είναι ικανός να πάρει και τα παπούτσια του πεθαμένου, για να γράψει «συν» στο ισοζύγιο μιας διακρατικής συνάντησης, ανεξαρτήτως αν ο συνομιλητής του είναι επικεφαλής οικονομικής υπερδύναμης ή ο πρωθυπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας που δεν έχει να ταΐσει τον λαό της.

Τα διόδια του Τσίπρα στον δρόμο για την Ουάσινγκτον αποδείχτηκαν ακριβά, όπως και πολλών άλλων προκατόχων του, αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό.

Η λίγο-πολύ απαραίτητη αναβάθμιση των F-16, που θα πληρωθεί από την τσέπη μας, δεν είμαι βέβαιος ότι καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις επιχειρησιακές ανάγκες στο Αιγαίο.

Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει μία Μοίρα από τα «αόρατα» μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 της αμερικανικής Πολεμικής Aεροπορίας, που σύντομα θα διαθέτει και η Τουρκία και μάλιστα μέσα από διαδικασία συμπαραγωγής.

Είναι προφανές ότι ο Τσίπρας έφαγε πόρτα σε αυτό το αίτημα, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά προβληματική εις βάρος της χώρας μας την ισορροπία δυνάμεων στον ουρανό του Αιγαίου, ειδικότερα μετά το 2021.

Παρά τις όποιες φραστικές εντάσεις των ημερών, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, που κυριαρχείται ακόμη από το διπλωματικό κατεστημένο των τουρκόφιλων του δημοκρατικού κόμματος, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την Αγκυρα ως στρατηγικό εταίρο και δεν θα διακινδύνευε να πριμοδοτήσει με ασύμμετρο τρόπο το ελληνικό οπλοστάσιο.

Το γεγονός αυτό φαίνεται να το είχε κατανοήσει εγκαίρως ο Τσίπρας, γι’ αυτό εμφανίστηκε συγκαταβατικός προς την Τουρκία και την ευρωπαϊκή πορεία της, αξιώνοντας μόνον την αμερικανική ομπρέλα προστασίας για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που απειλούν την αεροναυτική ασφάλεια στο Αιγαίο".

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ'ότι φαίνεται κανονικά...

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top