0
Σε δηλώσεις αναφορικά με την αναβάθμιση των αεροσκαφών  F-16 της ΠΑ προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 θα παραδοθεί το 2019.

Λίγη περισσότερη σοβαρότητα σε τόσο κρίσιμα θέματα δεν θα έβλαπτε από τον κατά τα άλλα, συμπαθή, ΑΝΥΕΘΑ.

Καταρχάς το πότε θα ξεκινήσουν τα παραδίδονται τα ελληνικά F-16, θα εξαρτηθεί από πότε θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση, αν υπογραφεί φυσικά, καθώς η σκανδαλώδης απόφαση βάλλεται πανταχόθεν. Ακόμη είμαστε στην αρχή.

Θα χρειαστούν πολλές διαπραγματεύσεις για την τελική διαμόρφωση των αεροσκαφών, για το έργο που θα αναλάβει και πόσο η ΕΑΒ, για τα αντισταθμιστικά (πρακτικά ότι προαιρείται η Lockheed Martin) και πολλά άλλα.

Στην καλύτερη περίπτωση το συμβόλαιο για την αναβάθμιση θα υπογραφεί το καλοκαίρι του 2018.

Πως γίνεται, κατά τον Δ.Βίτσα να υπάρχει έτοιμο το πρώτο ελληνικό F-16 της αναβάθμισης μέσα σε 6 μήνες ή σε 1 χρόνο, μόνο ο ίδιος το γνωρίζει.

Στην καλύτερη περίπτωση και αν η σύμβαση υπογραφεί το 2018, το πρώτο αναβαθμισμένο F-16, που θα είναι και το πρωτότυπο  θα παραδοθεί μέσα σε τρία χρόνια, δηλαδή το 2021!

Αυτό γιατί θα απαιτηθεί πολύς χρόνος, όχι μόνο για την ανακατασκευή-αναπαλαίωσή του με ραντάρ AESA (εδώ έβαλε η Ινδία σε μαχητικά "Τζάγκουαρ" ραντάρ AESA, γιατί να μην βάλουμε κι εμείς..) αλλά και για την πιστοποίησή του τόσο από την αμερικανική Αεροπορία όσο και από την ΠΑ.

Εδώ το Ναυτικό θα ολοκληρώσει την παραλαβή των μόλις τεσσάρων P-3B Orion το 2023 και ακόμα δεν έχει παραλάβει ούτε το υποτιθέμενο "έτοιμο" P-3B της ενδιάμεσης λύσης που ήταν ήδη στις εγκατυαστάσεις της ΕΑΒ και ο ίδιος λέει ότι θα παραλάβει ανακαινισμένα F-16 το 2019! 

Η Νότια Κορέα υπέγραψε την σύμβαση για την αναβάθμιση των δικών της KF-16 το Νοέμβριο του 2016 και ακόμη δεν έχει παραλάβει το πρώτο της αεροσκάφος!

Όσο για το σύνολο αυτά λέγεται ότι θα έχουν παραδοθεί το 2025 αν και αυτό είναι υπό αίρεση.

Η Ταΐβάν περίμενε δυο χρόνια δοκιμών για το πρώτο της F-16V, που πέταξε τον Οκτώβριο  2015 για να αποφασίσει την αναβάθμιση του στόλου της των F-16!

Πρακτικά το 2019, όχι μόνο δε θα ξεκινήσει η σταδιακή παράδοση των αεροσκαφών, όπως είπε, αλλά ούτε το πρωτότυπο δε θα υπάρχει. Έτσι η συγκεκριμένη ημερομηνία  δεν έχει καμία  απολύτως σχέση με την πραγματικότητα και είναι κρίμα, καθώς ο Δ.Βίτσας θεωρείται και είναι ένας καλός υπουργός, για να αναλίσκεται σε τέτοιες ανακρίβειες...

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top