0
Πρωτοφανή  επίθεση κατά χώρας μέλους της Ε.Ε. εξαπέλυσε το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τις δηλώσεις του Ισπανού πρεσβευτή στην Ελλάδα για την Καταλονία.

Πιο συγκεκριμένα το ΥΠΕΞ αναφέρει  σε οργίλη  ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο:

«Με έκπληξη καταγράψαμε τα σχόλια του Πρέσβεως της φίλης και συμμάχου Ισπανίας στον κυριακάτικο Τύπο, όπου επικρίνει δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση.


Με τα εν λόγω σχόλια προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την Κυβέρνηση.

Επιπλέον, υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων.

Η από πλευράς του δημόσια υιοθέτηση των λανθασμένων επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης συνιστά απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Ισπανός Πρέσβης απαξιώνει με τα σχόλιά του την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επέβαλε ποινή 6μηνης φυλάκισης στα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στην Ισπανική Πρεσβεία.

Ενώ αντίθετα, η εισβολή ακτιβιστών στην Πρεσβεία του το 2011, που έμεινε ατιμώρητη, δεν προκάλεσε δημόσια παρέμβαση από πλευράς Ισπανικής Πρεσβείας.

Καλούμε τον Ισπανό Πρέσβη να μην συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας.

Αναμένουμε δε, ότι θα προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του και θα παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση».

Να σημειωθεί ότι πριν την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ κατά του Ισπανού πρεσβευτή είχε προηγηθεί άλλη ανακοίνωση στην οποία γινόταν λόγος για την αναγκαιότητα σεβασμού  της εδαφικής ακεραιότητας της Ισπανίας.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε  στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ:

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ισπανία και ελπίζουμε ότι θα αποκατασταθεί ο ειρηνικός και δημοκρατικός διάλογος το ταχύτερο δυνατόν.

Η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και απορρίπτει μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων».

Υπενθυμίζεται  ότι ο Ισπανός πρεσβευτής σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής όταν ερωτήθηκε για το αν είναι ικανοποιημένος από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, επικαλέστηκε την… αντιπολίτευση λέγοντας: «Άλλοι, μας στήριξαν περισσότερο»

«Η αντιπολίτευση την κατηγόρησε (σ.σ. την κυβέρνηση) ότι δεν καταδίκασε την προσπάθεια απόσχισης. Εγώ έλαβα άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Νέα Δημοκρατία.

Μίλησα προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανίας.

Επίσης άκουσα ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για μένα αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση.

Προφανώς απουσιάζουν δηλώσεις για αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα. Πάντως, μέχρι σήμερα αυτή ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν πολύ θερμά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και τη στάση της κυβέρνησής μας».

Τέτοια σφοδρή επίθεση από το ΥΠΕΞ δεν έχει γίνει ούτε κατά Τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα όταν αρκετές φορές είχε επιχειρηθεί ανάμιξη στα εσωτερικά θέματα της χώρας κυριότερα με την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Η Ελλάδα πάντως θεωρεί ως μη φιλική την απόφαση της Ισπανίας να προσφέρει στην Τουρκία τα σχέδια του αεροπλανοφόρου Juan Carlos για την ναυπήγηση του αντιστοίχου τουρκικού TCG Anadolu.

Υπενθυμίζεται πως τόσο το «Λαϊκό Κόμμα» (ΡΡ)του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι όσο και η ΝΔ είναι συγγενή ιδεολογικά κόμματα ενώ και τα δύο είναι μέλη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top