0
Ο Χαράλαμπος Λιβαδάς, Πλοίαρχος Α τάξεως του Εμπορικού Ναυτικού, με τεράστια εμπειρία στη ναυσιπλοΐα αλλά και στα ναυτικά ατυχήματα, αναλύει τις βαθύτερες αιτίες για τις οποίες σημειώθηκε το ναυτικό ατύχημα του «Αγία Ζώνη ΙΙ», με αποτέλεσμα την εκτεταμένη ρύπανση του Σαρωνικού Κόλπου.


Σύμφωνα με τον Πλοίαρχο, «πρόκειται για διακεκριμένη ναυταπάτη σε συνάρτηση με λαθρεμπόριο που συνέταξαν ο εφοπλιστής και το πλήρωμα του πλοίου και πιθανότατα κι άλλοι εμπλεκόμενοι. 

Μιλώντας στο zougla.gr, σημειώνει ότι το πλοίο είχε προετοιμαστεί ώστε να βυθιστεί. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι για να γίνει αυτό, όπως για παράδειγμα να φορτωθεί με τόσο πολύ βάρος, ώστε να ξεπερνά το δικό του», λέει.

«Έχω κουραστεί να ακούω στις τηλεοράσεις απόψεις και αναλύσεις που είναι μακράν της πραγματικότητας και έχουν αναγάγει το σοβαρό αυτό θέμα σε πολιτικές διαφορές. Επί της ουσίας είναι μια ναυταπάτη που είχε σκοπό το κέρδος, και γι' αυτό κατέστρεψαν τις παραλίες του Σαρωνικού. Νιώθω υποχρεωμένος, λαμβάνοντας όλες τις ευθύνες των λεγόμενών μου, είμαι έτοιμος να τους αντιμετωπίσω σε οποιοδήποτε δικαστήριο», ξεκαθαρίζει.


Πού έγκειται η απάτη κατά τον Χαράλαμπο Λιβαδά; «Η απάτη έγκειται στο ότι ο εφοπλιστής δεν φόρτωσε το πλοίο με τους 2.500 τόνους πετρελαίου που είχαν δηλωθεί, αλλά μόνο τους συγκεκριμένους που κατέληξαν στη θάλασσα και μολύνουν τώρα τον Σαρωνικό. 

Θεωρώ ότι είτε αρχικά το φόρτωσε και στη συνέχεια μετέγγισε το πετρέλαιο σε άλλο πλοίο πριν αγκυροβολήσει ή το «Αγία Ζώνη ΙΙ» δεν φορτώθηκε ποτέ με τη συγκεκριμένη ποσότητα. Το κέρδος του είναι το φορτίο του πλοίου, την αξία του οποίου την υπολογίζω στα 4 εκατομμύρια, όπως και την ασφάλεια του φορτίου σε άλλα 4 εκατομμύρια - ενώ το ίδιο το πλοίο όπως είπε και ο πλοιοκτήτης δεν ήταν ασφαλισμένο».

​Ο Πλοίαρχος επισημαίνει ακόμα ότι ο Θεόδωρος Κουντούρης «έπαιζε το τελευταίο του χαρτί» με το «Αγία Ζώνη ΙΙ»: «Ο εφοπλιστής προσπαθούσε αγωνιωδώς να το κρατήσει εν ενεργεία, εκδίδοντας δίμηνα πιστοποιητικά καταλληλότητας. Τα χρήματα που θα ξόδευε για να βγάλει μόνιμα πιστοποιητικά ήταν διπλάσια της αξίας του πλοίου, άρα όπως καταλαβαίνετε δεν θα είχε νόημα μια τέτοια ενέργεια. Έτσι εξέδιδε τα προσωρινά, αφού ορισμένοι επιθεωρητές τον εξυπηρετούσαν γι' αυτό. Το τελευταίο προσωρινό πιστοποιητικό έληγε στις 27 Σεπτεμβρίου κι έτσι του δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να τα παίξει όλα». 

Έτσι, τη νύχτα του ναυαγίου, «έμειναν στο πλοίο μόνο δύο -οι πιο έμπιστοι του εφοπλιστή- προκειμένου να μην υπάρχουν αδιάκριτα μάτια για το τι πραγματικά συνέβη»...
«Δύσκολη υπόθεση η άντληση του μαζούτ»


Ο πλοίαρχος επισημαίνει ακόμα σε επιστολή του στο zougla.gr ότι «η άντληση του μαζούτ από το πλοίο "Αγία Ζώνη" όπως ισχυρίζονται ότι γίνεται, είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση». 

Σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Οι ιδιωτικές εταιρείες, όπως εν προκειμένω η εταιρεία η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση αυτή, ίσως διαθέτουν ειδικές συσκευές προθέρμανσης του μαζούτ με ικανή θερμοκρασία άντλησης του συγκεκριμένου μαζούτ, το οποίο ευρίσκεται μέσα στα αμπάρια του πλοίου. Μετά την άντληση κάθε συγκεκριμένης ποσότητας από τη συγκεκριμένη εταιρεία, τόσο στην στεριά, όσο και από το πλοίο, θα πρέπει να περνάει από τον διαχωριστήρα νερού και να καταγράφεται μόνον η πραγματική ποσότητα άντλησης μαζούτ, τόσο από το πλοίο, όσο και από την στεριά, εις τρόπον ώστε το συνολικό βάρος του μαζούτ, του αντληθέν από το πλοίο και του μαζούτ το οποίο αντλήθηκε από την στεριά, προστιθέμενα να δίνουν έναν συγκεκριμένο αριθμό βάρος σε ΜΤ προς σύγκριση με το συνολικό βάρος του φορτίου των 2500 ΜΤ Μαζούτ. 

Η συγκεκριμένη εταιρεία θα πρέπει έμπρακτα και υπό αυστηρό έλεγχο των διωκτικών αρχών να παρουσιάζει ημερήσια περισυλλογή των καθαρών ποσοτήτων πετρελαίου στεριάς και πλοίου, διότι οι ιδιωτικές εταιρείες ενίοτε επενεργούν και ως ενεργοί συνήγοροι τέτοιων προσωπικοτήτων και δεν διστάζουν να σκαρφίζονται και διάφορα τεχνάσματα, βάσει των οποίων αθωώνουν τους πελάτες τους, όπως εν προκειμένω η περίπτωση του συγκεκριμένου εφοπλιστή Κουντούρη, ο οποίος κατ΄ ομολογία του συνελήφθη για λαθρεμπορία πετρελαίου, αλλά όπως είπε απαλλάχτηκε για τα αδικήματα αυτά, προσοχή δεν αθωώθηκε, αλλά απαλλάχτηκε από συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς του Πειραιά! 

​Έχω την αίσθηση ότι σήμερα ηθικοί αυτουργοί για τις πράξεις του ανωτέρω εφοπλιστή και για την καταστροφή την οποία υπέστη ολόκληρος ο Σαρωνικός, πέραν από τον διεθνή διασυρμό τον οποίο είχαμε, είναι οι συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι με συνοπτικές διαδικασίες κεκλεισμένων των θυρών, όχι μόνον τον απάλλαξαν των κατηγοριών που τον βάρυναν, αλλά του έδωσαν πίσω και τα πλοία της αμαρτίας, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει και πάλι, τα οποία υπό συνήθεις συνθήκες κατάσχονται ως μεταφορικά μέσα των λαθραίων και ως εκ τούτου ανήκαν πλέον στο ελληνικό κράτος! Δηλαδή οι συγκεκριμένοι δικαστικοί όχι μόνο τον απήλλαξαν, αλλά του έκαναν και δώρο δύο πλοία του ελληνικού κράτους!

Και αυτός ξαναήλθε και δεν είχε κανένα λόγο να ανησυχεί για την καταστροφή που δημιούργησε σε ολόκληρο τον Σαρωνικό, αφού ήδη είχε το συγκεκριμένο προηγούμενο με τους συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς.

Αξιότιμοι κύριοι απευθύνομαι με σεβασμό προς εσάς, οι οποίοι ως εκ του θεσμικού σας ρόλου διαφυλάττετε Θερμοπύλες, όσον αφορά τα θεσπισμένα όρια των εξουσιών που σας εμπιστεύτηκε το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους, τα οποία δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους συμπεριφορές εκ μέρους ευτυχώς ολίγων από εσάς, οι οποίες όμως παραδειγματίζουν και επηρεάζουν την κοινή γνώμη αρνητικά στο ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη τείνει από ανεξάρτητη να γίνει ασύδοτη! 

Τα όσα αναφέρω πιο πάνω έχουν γραφτεί από εμένα με πλήρη συνείδηση και ευθύνη και για οποιοδήποτε λόγο αντίρρησης η ενέργειας εκ μέρους σας εναντίον μου είμαι στην διάθεσή σας».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top