0
Τα νεύρα των Ελλήνων χειριστών και των συντονιστών αεράμυνας προσπάθησε να δοκιμάσει σήμερα η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο, μία ημέρα πριν την έναρξη της μεγαλύτερης ελληνικής διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 2017».



Του Μαρίνου Γκασιάμη

Έστειλε στις περισσότερες περιπτώσεις, μαχητικά της να μπουν για λίγο στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο, ίσα ίσα για να αναγκάσει την Αθήνα να απογειώσει τα δικά της μαχητικά.

Η προσπάθεια αυτή της Τουρκίας, που είχε ως αποτέλεσμα και δύο αερομαχίες, ξεκίνησε από το πρωί. Συγκεκριμένα, ένα ζευγάρι τουρκικών μαχητικών F-16 μπήκε στο FIR Αθηνών μεταξύ Λήμνου και Λέσβου στις 11 το πρωί. Την κίνηση των τουρκικών αεροπλάνων, ωστόσο είχε εντοπίσει από νωρίτερα το ελληνικό σύστημα των ραντάρ, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή απογείωσης ενός ζεύγους F-16 από τον Άραξο, που πέταξαν προς την περιοχή περιμένοντας τα τουρκικά.

Μόλις τα τουρκικά παραβίασαν τον ΕΕΧ, τα ελληνικά τους πλησίασαν και όταν αυτά δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις, ξεκίνησε εμπλοκή στην οποία όπως χαρακτηριστικά τόνισε καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή, τα ελληνικά ήταν όλη την ώρα «καβάλα» στα τουρκικά. Η αερομαχία αυτή ήταν απαιτητική αλλά τελικά τα τουρκικά έφυγαν και βγήκαν από το FIR Αθηνών στις 11:25 μεταξύ Χίου και Σάμου.

Η απόφαση ωστόσο της tουρκικής Αεροπορίας να συντηρήσει την προκλητικότητά της ήταν τέτοια, που το ίδιο ζευγάρι που νωρίτερα είχε «ηττηθεί», ξαναμπήκε στις 11:33 μεταξύ Χίου και Σάμου. Οι χειριστές από τον Άραξο ωστόσο τους περίμεναν και επαναλήφθηκε και πάλι το ίδιο σκηνικό με αερομαχία που έληξε είκοσι λεπτά αργότερα με τα τουρκικά να αποχωρούν μεταξύ Λήμνου και Λέσβου στις 11:53.

Ένα άλλο ζευγάρι τουρκικών μαχητικών μπήκε στο Αιγαίο μεταξύ Χίου και Σάμου στις 11:25 και βγήκε στις 11:40 μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Εκεί η Πολεμική Αεροπορία έστειλε ένα ζευγάρι από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Αγχιάλου.

Οι ίδιοι τούρκοι χειριστές ξαναμπήκαν στις 11:45 μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης και βγήκαν 5 λεπτά αργότερα από το ίδιο σημείο.

Το μεσημέρι στα νότια, στις 15:10 ανατολικά της Ρόδου ένα ζεύγος τουρκικών F-16, μπήκε για 4 λεπτά και αφού βγήκε, έκανε επανείσοδο ένα λεπτό αργότερα για να βγει εκ νέου ένα λεπτό αργότερα.

Στις 15:21, οι Τούρκοι μπήκαν ξανά και έκατσαν και πάλι, μόνο για ένα λεπτό. Για την αναχαίτηση αυτού του «παράτολμου» τουρκικού ζεύγους έσπευσε ένα ελληνικό δίδυμο από την Σούδα. Στις 15:29 ένα άλλο ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 μπήκε ανατολικά Ρόδου. Όπως και το προηγούμενο δεν έκατσε για πολύ και ύστερα από δύο λεπτά βγήκε από το ίδιο σημείο.

Έκανε επανείσοδο στις 15:35 ανατολικά της Ρόδου πάλι και δύο λεπτά αργότερα γύρισε πίσω. Το ζεύγος αυτό των τούρκων βρήκε απέναντί του ένα ζευγάρι μαχητικών από το Καστέλι της Κρήτης. Στις 15:43 ένα τουρκικό ζευγάρι F-16 μπήκε στο FIR Αθηνών μεταξύ Λήμνου και Λέσβου για να βγει στις 16:00 μεταξύ Χίου και Σάμου. Εκεί η Αθήνα έστειλε το ζεύγος ετοιμότητας της Λήμνου. Συνολικά, σήμερα, η Τουρκία έστειλε 10 οπλισμένα F-16 σε πέντε ζευγάρια, που σημείωσαν 20 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και 10 παραβάσεις των κανόνων πτήσεως στο FIR Αθηνών μιας και δεν υπέβαλλαν σχέδια πτήσης.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top