0
Η επιστροφή εισφορών του ΕΦΚΑ στους περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους συμπεριλαμβανομένων και των αποστράτων, στους οποίους έγινε υψηλότερη παρακράτηση εισφοράς υπέρ υγείας, από εκείνη που έπρεπε θα καθυστερήσει. 

Το υπουργείο Εργασίας θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να επανυπολογίσει όλες τις εισφορές υπέρ ασθενείας για συντάξεις που χορηγήθηκαν από το 2012 έως και τον Ιούνιο του 2016.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, για να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία θα χρειαστεί το πέρας οκτώ έως δέκα μηνών!

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μπορεί να δεσμεύτηκε δια του υφυπουργού, κ. Τάσου Πετρόπουλου ότι θα γίνει επιστροφή ποσών στους συνταξιούχους, όμως η διαδικασία είναι αρκετά περίπλοκη.

Θα πρέπει οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) να επανυπολογίσουν όλες τις εισφορές υπέρ ασθενείας για συντάξεις που χορηγήθηκαν από το 2012 έως και τον Ιούνιο του 2016. Στις περιπτώσεις όπου θα διαπιστωθεί ότι η παρακράτηση έγινε στο αρχικό ποσό της σύνταξης, χωρίς να έχουν αφαιρεθεί οι περικοπές που πραγματοποιήθηκαν ελέω μνημονίων το παραπάνω διάστημα, θα πρέπει να αφαιρεθούν. Στη συνέχεια θα πρέπει να προκύψει το συνολικό ποσό της επιστροφής, ανά συνταξιούχο.

Ήδη από τις εκτιμήσεις του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) κάθε συνταξιούχος, έχει λαμβάνει ποσό 3.000 ευρώ κατά μέσο όρο. Είναι προφανές ότι η «τρύπα» που θα δημιουργηθεί στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των συνδικαλιστών, θα φτάσει στο τεράστιο ποσό των 3 δισ. ευρώ.

Όμως η τελική λύση για το πρόβλημα αργεί ακόμα. Με δεδομένο ότι στον ΕΦΚΑ έχει δοθεί σαφής εντολή να προχωρήσει ο επανυπολογισμός των συντάξεων και παράλληλα να μπει προτεραιότητα στην απονομή συντάξεων που εκκρεμούν, η διαδικασία επιστροφής εισφορών προς τους συνταξιούχους, περνάει σε… δεύτερη μοίρα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top