0
Το έργο του αφελληνισμού της Βόρειας Ηπείρου συνεχίζεται από την Αλβανία η οποία παραβιάζει σειρά διατάξεων του δικαίου των μειονοτήτων, των διεθνών εγγράφων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνολικά το Διεθνές Δίκαιο.



Στα Σκόπια, η νέα κυβέρνηση φαίνεται πως έχει προς το παρόν ξεχάσει τις –αρχικά- συγκαταβατικές εξαγγελίες της αναφορικά με το Σκοπιανό. Το μέτωπο των Βαλκανίων φαίνεται να ανοίγει ξανά. Τι χρειάζεται να προσέξουμε στις παρούσες συνθήκες;

Επεξήγηση:

Αναφορικά με τα Σκόπια οφείλουμε να μην ξεχνάμε πως το μόνο που ουσιαστικά θέλει να αλλάξει η κυβέρνηση των Σκοπίων είναι το φαίνεσθαι μιας πιο διαλλακτικής θέσης έτσι ώστε η Ελλάδα να φαίνεται η αδιάλλακτη πλευρά (ό,τι κάνει δηλαδή η Τουρκία στο Κυπριακό).

Το μέλλον των Σκοπίων είναι αλβανικό και η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάζεται να κληρονομήσει το Σκοπιανό με την Αλβανία.Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία Αλβανία και Σκόπια έχουν άλλες επιδιώξεις.

Η Αλβανία στην Ήπειρο και τα Σκόπια στη Μακεδονία. Σε περίπτωση που τα Σκόπια δορυφοριοποιηθούν πλήρως από την Αλβανία, τα Τίρανα θα αξιώνουν διεκδικήσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ελλάδας.Οι δύο χώρες έχουν στενές σχέσεις με την Τουρκία.

Η Τουρκία έχει κάθε συμφέρον να κρατά καλές σχέσεις με δύο αδύναμα κράτη, ειδικά με την Αλβανία που μπορεί να θέσει εμπόδια σε οποιαδήποτε ελληνική προσπάθεια αξιοποίησης ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται στο Ιόνιο.

Ο αλυτρωτισμός στα Βαλκάνια έχει αρχίσει να αναζωπυρώνεται και πλέον συνοδεύεται όχι μόνο από την αύξηση της αλβανικής επιρροής σε Κόσοβο και Σκόπια, αλλά και από την ύπαρξη πυρήνων του ΙΚ.

Η εξωτερική εξισορρόπηση της Ελλάδας μπορεί να στηριχθεί σε χώρες που υποβλέπυν τόσο την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια, όσο και την αλβανική (Σερβία, Βουλγαρία).Για τα Σκόπια και την Αλβανία, η ένταξη σε ευρωατλαντικούς θεσμούς είναι ζωτικής σημασίας.

Σε αντίθεση με την ελληνική πολιτική απέναντι στην Τουρκία για πολλά χρόνια (η Τουρκία είχε εναλλακτικές και χωρίς να ενταχθεί στην Ε.Ε) στις περιπτώσεις Αλβανίας και Σκοπίων πρέπει να επιμείνουμε στο οτι χώρες που δε σέβονται το κοινοτικό κεκτημένο (ή και το συμμαχικό status του ΝΑΤΟ) δεν μπορούν να μετέχουν.

Μην ξεχνάμε πως η έννοια και η πολιτική της διεύρυνσης (της Ε.Ε) ειδικά, δεν περνά και τις καλύτερες μέρες της, καθώς η Ε.Ε βρίσκεται σε εσωστρέφεια λόγω των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζει.

Η δημιουργία μιας βαλκανικής πολιτικής με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, είναι αναγκαία για την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top