0
Η 340 Μοίρα “ΑΛΕΠΟΥ” είναι η Μοίρα με τις περισσότερες ειδικές εκπαιδεύσεις στην Πολεμική Αεροπορία.

Οι χειριστές αυτοί εκπαιδεύονται συνεχώς και φέρνουν εις πέρας ένα τεράστιο πτητικό έργο. Και αυτό διότι πρέπει να είναι σε θέση να εκτελέσουν όλους τους ρόλους όπως αναχαίτιση, κρούση μέρα και νύχτα, εγγύς αεροπορική υποστήριξη και επιθετική αναγνώριση.

Οι αποστολές που πετάνε περιλαμβάνει τα πάντα.. Πτήση χαμηλού ύψους στα 500ft, προσβολή με βλήματα AGM-65G Maverick, προσβολή με συμβατικά όπλα αλλά και κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ GBU σε συνδυασμό με χρήση ατρακτιδίων σκόπευσης και νυχτερινής ναυτιλίας LANTIRN, αναχαιτίσεις και πτήσεις με Διόπτρες Νυχτερινής Όρασης NVG.

Αυτή είναι μια πλήρης εικόνα της εκπαίδευσης που εκτελείται στη Μοίρα – καθημερινά σχεδόν – με τους χειριστές της 340Μ να είναι σε θέση να την αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο αν απαιτηθεί.

Κάτι που διαπίστωσε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ μετά την πτήση του με διθέσιο μαχητικό της 340Μ που πραγματοποίησε στο Ν.Α Αιγαίο.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ LANTIRN

Η απόλυτη εξειδίκευση της Μοίρας βρίσκεται φυσικά στην νυχτερινή κρούση, όπου χάρις το σύστημα LANTIRN αλλά και τις διόπτρες NVG’s, είναι εφικτή η προσβολή στόχων υψηλής αξίας του αντιπάλου σε συνδυασμό με κατευθυνόμενες βόμβες με λέιζερ GBU-10/24 αλλά και βλήματα Maverick.

Επιπλέον η χρήση σύμμορφων δεξαμενών CFT, πρόσφερε την απαιτούμενη επέκταση εμβέλειας, δίνοντας την ικανότητα πρόσβασης των μαχητικών της 340Μ σε στόχους που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις, χωρίς την απαίτηση εναέριου ανεφοδιασμού που δυστυχώς αποτέλεσε «άπιαστο όνειρο» για την ΠΑ.


Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι η 340Μ μαζί με την 347Μ ήταν μέχρι πρόσφατα οι μοναδικές από τις 7 Μοίρες μαχητικών, εξοπλισμένες με F-16 στην Πολεμική Αεροπορία, οι οποίες εξειδικεύονται σε νυχτερινή κρούση χαμηλού ύψους.

Μια απόλυτα απαιτητική αποστολή με υψηλά ρίσκα καθώς αυτοί που πετάνε σε μάχη, σε χαμηλό ύψος πάνω και ανάμεσα από τις κορυφές των βουνών, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι με ταχύτητες που πλησιάζουν ή ξεπερνάνε τα 800χλμ/ώρα, τα περιθώρια λάθους που έχουν είναι στην κυριολεξία μηδαμινά.

Κάθε μια πτήση είναι μια πρόκληση (ιδιαίτερα οι νυχτερινές) ενώ παράγοντας που επηρεάζει καθοριστικά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της 340Μ στο σύστημα LANTIRN είναι και ο περιορισμένος αριθμός των Pod. τα οποία σήμερα έχουν αποδοθεί σε άλλες 2 Μοίρες μαχητικών F-16 εκτός της 347Μ(αυτές είναι οι 335Μ και 336Μ) και ως εκ τούτου οι σχετικές ικανότητες έχουν περιοριστεί προσωρινά.

Η απόδοση σε υπηρεσία επιπλέον συστημάτων είναι κύρια επιχειρησιακή απαίτηση που έχει καταγραφεί και ελπίζεται ότι θα καλυφθεί εν μέρει από τα αποθέματα LANTIRN (20 συστήματα) που παρέλαβε πρόσφατα η ΠΑ από τις ΗΠΑ.

ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Όσον αφορά την 340 Μοίρα οι απαιτήσεις για τους ιπτάμενους είναι μεγάλες καθώς για να είναι σε θέση να κριθούν ικανοί να πετάξουν σε αποστολές νυχτερινής κρούσης θα πρέπει προηγουμένως – εκτός από άριστοι μαχητές και γνώστες του F-16 – να είναι πιστοποιημένοι σε μια σειρά από επιμέρους συστήματα και όπλα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται το σύστημα νυχτερινής ναυτιλίας και σκόπευσης LANTIRN και στη συνέχεια η χρήση βλημάτων αέρος – εδάφους AGM-65G MAVERICK και βομβών κατευθυνόμενων με λέιζερ τύπου GBU-10/24 Paveway II, προτού τελικά καταλήξουν στην εκπαίδευση για χρήση των συστημάτων NVG που επεκτείνουν την ανθρώπινη όραση στο σκοτάδι.


Σε αποστολές αναχαίτισης η 340Μ έχει πλήρεις ικανότητες με βλήματα AIM-120C5 AMRAAM, AIM-9L Sidewinder και ΑΙΜ-2000 IRIS-T ενώ οι χειριστές της χρησιμοποιούν κάσκες JHMCS που προσφέρουν αυξημένη αντίληψη τακτικής κατάστασης και ικανότητα εγκλωβισμού στόχων σε μεγάλη γωνιακή απόκλιση σε αερομαχίες.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Οι επιχειρησιακές ικανότητες της Μοίρας πρόσφεραν επί μια 15ετία ποιοτική υπεροχή στο Αιγαίο απέναντι στην τουρκική Αεροπορία. Πλέον αυτές αναμένεται να επεκταθούν δραματικά εκ νέου, με την αναμενόμενη έναρξη του προγράμματος εκσυγχρονισμού των Block 52+ σε επίπεδο Viper.


Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η αναβάθμιση θα προσφέρει πρωτόγνωρες ικανότητες ιδίως με την ενσωμάτωση ραντάρ AESA, τόσο σε ρόλο αναχαίτισης όσο και κρούσης ενώ ζητούμενο είναι η συμπλήρωση αποθεμάτων σε ατρακτήδια σκόπευσης και βλήματα κρούσης μακράς ακτίνας που θα συμπληρώσουν τον εκσυγχρονισμό για την αντιμετώπιση των νέων απειλών που αναδύονται στην περιοχή.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top