0
Πολύπλευρή όσο και δυναμική είναι η συμβολή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στην «επίδειξη σημαίας» η οποία πραγματοποιείται σε πολλαπλά γεωγραφικά πλάτη και μήκη, στο πλαίσιο του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου της Σχολής (ΘΕΠ ΣΝΔ 2017).


Ειδικότερα η πραγματοποίηση γυμνασίων εν πλω συντελεί καθοριστικά στην εξοικείωση των ναυτικών δοκίμων με το θαλάσσιο περιβάλλον.

Επιπλέον το πλήθος των επισκέψεων σε λιμάνια ενός μεγάλου αριθμού χωρών στην ευρύτερη περιοχή, προσφέρει την ευκαιρία μοναδικών εμπειριών στους Ναυτικούς μας Δόκιμους, μέσω επίσημων επισκέψεων σε μουσεία, μνημεία και διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Έτσι αποκομίζονται πολύτιμες παραστάσεις και εμπειρίες που θα χρησιμεύσουν ως εφόδιο για τα νέα στελέχη που αποτελούν το αύριο του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Παράλληλα όμως κύκλοι του ΓΕΝ υπογράμμισαν στο Think News την ευρύτερη γεωστρατηγική παράμετρο, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από αυτή τη δραστηριότητα της ΣΝΔ.

Συγκεκριμένα διαπιστώνεται ότι και σε αυτήν τη περίπτωση το Πολεμικό Ναυτικό συντελεί στην δυναμική προβολή – επίδειξη της Ελληνικής σημαίας στην Μεσόγειο, την Κύπρο, το Βόσπορο και τη Μαύρη Θάλασσα, δηλώνοντας ναυτική παρουσία σε περιοχές ευρύτερου γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να μιλάμε για «εκπαιδευτικό πλου» της ΣΝΔ όμως εξασκείται παράλληλα ναυτική διπλωματία, που προσφέρει ευρύτερες υπηρεσίες στη χώρα.

Και αυτό για όσους αντιλαμβάνονται τη σημασία των όρων είναι ιδιαίτερα σημαντικό επιτεύγμα σε δύσκολες εποχές που η πατρίδα το έχει απόλυτη ανάγκη.

Η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού σε περιοχές εκτός του «παραδοσιακού» χώρου άσκησης ελέγχου, μεταφράζεται σε προβολή ισχύος του Όπλου, το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά με τις ικανότητες που διαθέτει απέναντι σε οποιαδήποτε επιβουλή εναντίον των θαλάσσιων συνόρων και συμφερόντων της Ελλάδας.

Αυτό σημαίνει ότι όταν καράβια του ΠΝ εκτελούν πλου σε ξένες θάλασσες, εκτελούν ασκήσεις με συμμαχικής ναυτικές δυνάμεις και επισκέπτονται λιμάνια, τότε αυτομάτως οι δυνάμεις αυτές μετατρέπονται ένα μέσο που αποτελεί εργαλείο στη φαρέτρα της διπλωματίας.

Το ίδιο φυσικά ισχύει για το Θερινό Εκπαιδευτικό Πλου της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΘΕΠ ΣΜΥΝ 2017), όπου προσφάτως ολοκληρώθηκαν δύο πρώτα σκέλη (Πειραιάς-Λεμεσός- Κωνστάντζα).

Στην περίπτωση αυτή το ΠΝ μέσω της ΣΜΥΝ αποτέλεσε άξιο πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο και στη Ρουμανία ενώ οι Δόκιμοι αποκόμισαν σημαντικές εμπειρίες και παραστάσεις που θα μεταφέρουν μαζί τους δια βίου.

Η χρησιμότητα αυτή εντείνεται όταν συνυπολογίσουμε την εκτέλεση εκπαίδευσης συμμαχικών δυνάμεων στο ΚΕΝΑΠ, τη διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων από κοινού με το Ισραήλ και την Αίγυπτο που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα καθώς και ασκήσεις στις οποίες ενεπλάκησαν κλιμάκια της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Αξιολόγησης του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ/ΔΕΠΑ), όπως η πρόσφατη πολυεθνική Άσκηση “ADRION LIVEX – CAX 2017”, στη θαλάσσια περιοχή ν. Κρήτης.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top