0
Με fake news και αναπαραγωγή δημοσιευμάτων από το Sputnik, του πλήρως ελεγχόμενου από το Κρεμλίνο ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων, επέλεξαν ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΡΤ να «καλύψουν» την κυβέρνηση για την επιλογή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Σταύρου Κοντονή να απέχει από το Συνέδριο της Εσθονίας οδηγώντας την Ελλάδα σε μια ιδιότυπη απομόνωση. 


Η αρχή έγινε το πρωί της Τετάρτης, όταν το ΑΠΕ-ΜΠΕ επέλεξε να μεταδώσει την είδηση του Sputnik για το συνέδριο, λέγοντας πως μετά την άρνηση της Ελλάδας να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή μέρα μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, η Εσθονία αναγκάστηκε να τροποποιήσει το αρχικό κείμενο.

Η είδηση ήταν, ωστόσο, ψευδής.

Το κείμενο του ΑΠΕ 

Σπούτνικ: Η Ελλάδα διδάσκει στην Εσθονία μαθήματα Ιστορίας

«Μετά την άρνηση της Ελλάδα να δεχθεί τις απόψεις της Εσθονίας για τον κομμουνισμό και την Ιστορία του προηγούμενου αιώνα, το Ταλίν διόρθωσε το επίσημο κείμενο για το διεθνές συνέδριο.

Με τίτλο «Διεθνές σκάνδαλο – Η Ελλάδα έδωσε μαθήματα Ιστορίας στην Εσθονία», και υπότιτλο «Η άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί τις απόψεις της Εσθονίας για τον κομμουνισμό και την Ιστορία του προηγούμενου αιώνα, ανάγκασε το Ταλίν να διορθώσει το επίσημο κείμενο» .

Συγκεκριμένα, το Πρακτορείο Sputnik, σε ανταπόκριση από το Ταλίν της Εσθονίας, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το διεθνές σκάνδαλο ανάγκασε την εσθονική Προεδρία να τροποποιήσει το κείμενο που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της σχετικά με το επικείμενο Συνέδριο της 23ης Αυγούστου, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων. Η άρνηση του Έλληνα εκπροσώπου, Σταύρου Κοντονή, να συμμετάσχει στο συνέδριο, ανάγκασε την Εσθονία να τροποποιήσει το αρχικό κείμενο, ωστόσο, επί της ουσίας, δεν άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο η Εσθονία αντιλαμβάνεται την ιστορία του προηγούμενου αιώνα.

«Η Ελλάδα (και δεν είναι η μόνη) κατηγορηματικά αρνήθηκε να δεχθεί την εξομοίωση των εγκλημάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού. Το κείμενο της εσθονικής προεδρίας στην επίσημη ιστοσελίδα δεν περιλαμβάνει πλέον τα «λεπτά» σημεία του προηγουμένου κειμένου, αλλά δεν παύει να διαστρέφει το νόημα της απόφασης που λήφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το από 2.4.2009 ψήφισμά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όρισε την 23η Αυγούστου ως ημέρα αφιερωμένη στα θύματα «των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων» και παρά το γεγονός ότι στο κείμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γίνεται λόγος για θύματα ορισμένων κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη, το τελικό κείμενο δεν περιέχει τη λέξη ‘κομμουνισμός’».

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης τα κομμουνιστικά κόμματα έχουν αρκετή δύναμη και δεν θεωρούν ότι ο κομμουνισμός εξομοιώνεται με τον ‘σταλινισμό’, ή ακόμη χειρότερα με το ‘ναζισμό’. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέδειξε την αντίστοιχη διπλωματία και το έλαβε υπόψιν, ωστόσο η Εσθονία δεν το έπραξε, «με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναπόφευκτα σκάνδαλο», σχολιάζει ο ανταποκριτής. «Με κάθε σεβασμό στα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων, αντίθετα με τη γνώμη των υπευθύνων για το εν λόγω συνέδριο, ο ‘Σταλινισμός’ δεν μπορεί να εξομοιωθεί με τον ‘κομμουνισμό’, όσο για τον ‘Ναζισμό με κανένα τρόπο δεν είναι ‘κομμουνιστικό καθεστώς’, υπογραμμίζει ο ανταποκριτής και εκφράζει την ελπίδα το σφάλμα να οφείλεται στις ελλιπείς ιστορικές γνώσεις κάποιων υπαλλήλων».

Την είδηση φυσικά έσπευσε να αναπαραγάγει η ΕΡΤ: 


Το λάθος του Sputnik

Οπως αναφέρει το ellinikahoaxes.gr , όμως, αυτό που το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik βάπτισε την διόρθωση «παγκόσμιο σκάνδαλο» δεν ήταν παρά μια λανθασμένη διατύπωση σε κείμενο της Εσθονικής Προεδρίας,

Και αναλύει: 

«Για να κατανοήσουμε την έκταση του «σκανδάλου» που δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια άκομψη και, εν πολλοίς, περίεργη προσπάθεια ηρωοποίησης του κ. Κοντονή, θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στο άρθρο του Sputnik ισχυρίζεται ότι το ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου της 2 Απριλίου 2009 με τίτλο «Ευρωπαϊκή συνείδηση και ολοκληρωτισμός» δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη «κομμουνισμός». Πρόκειται για κραυγαλέο ψέμα. Το κείμενο αναφέρει τη λέξη «κομμουνισμός» 8 φορές, και την 23η Αυγούστου ως «ημέρα ανάμνησης εγκλημάτων του Ναζισμού και του Σταλινισμού».


Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί πως (ορθά) το ψήφισμα δεν εξισώνει το ναζισμό με τον κομμουνισμό.


Στις 8 Αυγούστου 2017, η ιστοσελίδα της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ, εκδίδει δελτίο τύπου με τίτλο «European Day of Remembrance for Victims of Communist and Nazi Regimes takes place on 23 August» δηλαδή «Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Κομμουνιστικών και Ναζιστικών Καθεστώτων, θα Εορταστεί στις 23 Αυγούστου». Το δελτίο τύπου δεν έχει αλλάξει.

Το ίδιο δελτίο τύπου επισυνάπτεται και στο κείμενο που υποτίθεται πως άλλαξε λόγω Κοντονή.


Η επίμαχη «αλλαγή»

Το Sputnik μας παρουσιάζει την εικόνα του αρχικού κειμένου (τίτλος – υπότιτλος)


Σήμερα, το αντίστοιχο κείμενο έχει ως εξής:


Οι Εσθονοί, το μόνο που τροποποίησαν ήταν τον υπότιτλο της νέας δημοσίευσης γιατί υπήρχε συντακτικό λάθος και άφηνε να εννοηθεί πως ο ναζισμός είναι μια μορφή του κομμουνισμού. Κανένα άλλο σημείο δεν έχει τροποποιηθεί, όπως και το αρχικό δελτίο τύπου που είδαμε παραπάνω. Το Sputnik πάτησε πάνω σε αυτή την διόρθωση της λανθασμένης διατύπωσης για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Άλλωστε το αναφέρει το ίδιο το Sputnik, αναφερόμενο στις αλλαγές : «αυτές δεν αλλάζουν την ουσία της ερμηνείας της Εσθονίας για την ιστορία του περασμένου αιώνα.» Ο τίτλος παραμένει ο ίδιος «European Day of Remembrance for Victims of Communist and Nazi Regimes takes place on 23 August» όπως και το υπόλοιπο κείμενο της ανακοίνωσης.

Μτφ:

Έκτοτε (2/4/09), η διεθνής ανάμνηση των θυμάτων ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων έχει λάβει χώρα σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στις 23 Αυγούστου 2017 θα πραγματοποιηθούν στο Ταλίν οι εκδηλώσεις εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων.

Παραδοσιακά, μια συνάντηση υπουργών δικαιοσύνης ή εκπροσώπων των υπουργείων δικαιοσύνης θα πραγματοποιηθεί το πρωί, ακολουθούμενη από την τελετή στο μνημείο ανεξαρτησίας στην πλατεία Ελευθερίας. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη με κεντρική ομιλία του βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της πλατφόρμας της ευρωπαϊκής μνήμης και συνείδησης Tunne Kelam, ακολουθούμενη από ανοιχτή συζήτηση. Στο πάνελ θα συγκαταλέγονται οι Tunne Kelam, Anna Kaminsky (Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur, Γερμανία), Andres Kasekamp (Πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά), Igor Caşu (κρατικό πανεπιστήμιο της Μολδαβίας) και Bartosz Dziewanowski-Stefańczyk ). Η συζήτηση θα συντονιστεί από τον Olaf Mertelsmann (Πανεπιστήμιο του Tartu, Εσθονία). Το βράδυ θα ανοίξει στο Ναυτικό Μουσείο η έκθεση «Ο κομμουνισμός στην εποχή του», επιμελημένη από τον Γερμανό Gerd Koenen, και θα ακολουθήσει δείπνο για τους συμμετέχοντες. Οι εκδηλώσεις διάσκεψης και εορτασμού θα διοργανωθούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Εσθονίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικής Μνήμης της Εσθονίας».

Αλλο ένα ψέμα: «Μόνο 8 από τα 27 κράτη της ΕΕ συμμετείχαν στο συνέδριο της Εσθονίας», λέει το ΑΠΕ

Η κυβερνητική προπαγάνδα δεν αρκέστηκε μόνο στην παραπληροφόρηση από το Sputnik του Πούτιν αλλά επεκτάθηκαν και στα fake news μέσω ΑΠΕ. Στις 10 το βράδυ, νέο τηλεγράφημα του ΑΠΕ υποστήριζε ότι μόνο 8 από τις 27 χώρες της ΕΕ συμμετείχαν τελικά στο συνέδριο, αναφέροντας ταυτόχρονα, πως μιλούσαν μόνο για τα κομμουνιστικά εγκλήματα. 

Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι 19 χώρες συμμετείχαν στο συνέδριο της Εσθονίας, και οι 8 πήγαν ένα βήμα παραπέρα: Εβγαλαν κοινό ανακοινωθέν ζητώντας Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων.

Αλλά το ΑΠΕ δεν διστάζει να γράψει fake news:

«Μόνο οκτώ από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. συμμετείχαν σήμερα στο συνέδριο που διοργάνωσε η Εσθονική Προεδρία αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την έκδοση διακήρυξης την οποία υπογράφουν οι εκπρόσωποι των εξής χωρών: Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Κραοτίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας και Σλοβακίας.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από το αρμόδιο υπουργείο της Εσθονίας χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμμετοχή στο συνέδριο.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι στα συμπεράσματα του συνεδρίου που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης της Εσθονίας και τα οποία υπογράφονται από τις αντιπροσωπείες μόνον των 8 ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν,  ουδεμία αναφορά γίνεται στα εγκλήματα του ναζισμού,  παρόλο που υποτίθεται ότι  ήταν το θέμα  του συνεδρίου, αλλά γίνονται μόνο καταγγελίες κατά πρώην κομμουνιστικών καθεστώτων.

Η προσπάθεια εξομοίωσης των εγκλημάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού στο συνέδριο αυτό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αρνήθηκε να παραστεί στο συνέδριο καθώς επιχειρήθηκε ταύτιση του κομμουνισμού με τον ναζισμό. «Εμείς ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι ο κομμουνισμός είναι μια εγκληματική ιδεολογία, όπως ο ναζισμός» είπε ο Σταύρος Κοντονής».

Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Εσθονίας, στην επίσημη ιστοσελίδα του (http://www.just.ee/en/news/european-day-remembrance-commemorated-tallinn -European Day of Remembrance Commemorated in Tallinn) αναφέρει το ψήφισμα-αίτημα 8 χωρών της ΕΕ οι οποίες σε ψήφισμα καταπέλτη εναντίον των κομμουνιστικών καθεστώτων ζήτησαν Διεθνές Δικαστήριο γι'αυτά τα εγκλήματα.

Δείτε τι αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης της Εσθονίας:

«Κατά την Ευρωπακή Ημέρα Μνήμης» οι εκπρόσωποι των αντιπροσωπειών της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Κροατίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, η οποία υπογραμμίζει ότι υπό τις κομμουνιστικές δικτατορίες στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι πολίτες εκτελέσθηκαν, δολοφονήθηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία ή απελάθηκαν. Στα πάνω από 25 χρόνια που πέρασαν από την πτώση των κομμουνιστικών καθεστών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη δεν έγινε καμία έρευνα για την ανακάλυψη της αλήθειας και την απονομή δικαιοσύνης παρόμοια με εκείνη που έκανε η διεθνής κοινότητα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των δραστών των ναζιστικών εγκλημάτων. Η μνήμη των θυμάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων απαιτεί την έρευνα και την δίωξη των δραστών αυτών των εγκλημάτων», αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης της Εσθονίας σε ανακοίνωσή του.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top