0
Οι τελευταίες στρατιωτικές εξελίξεις με επίκεντρο την προοπτική απόκτησης των πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς S400 από την Τουρκία δίνουν άλλη μια ευκαιρία στον Ελληνισμό να αναδείξει τον ρόλο του και τη σημασία του στους Δυτικούς και συγκεκριμένα στους Αγγλοσάξονες κερδίζοντας οφέλη σε πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ

Μπορεί η χώρα μας να βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας αλλά η Τουρκία βρίσκεται σε τροχιά απομόνωσης. Το κράτος του Ερντογάν είναι εγκλωβισμένο σε πολλαπλά μέτωπα όπως το Κουρδικό, η Συρία, οι εσωτερικές πολιτικές αναταραχές, η τρομοκρατία και η ψύχρανση των σχέσεων Τουρκίας ΗΠΑ δίνει την κατάλληλη ευκαιρία στη χώρα μας να προβάλει και να αναδείξει ακόμα περισσότερο τον ρόλο της, στη περιοχή.

Η νεοθωμανική πολιτική της Τουρκίας στόχος της οποίας είναι να την αναδείξει σε περιφερειακή δύναμη βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ για τη περιοχή. Η νοτιανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Ήδη οι ΗΠΑ έχουν στείλει σαφές μήνυμα στη Τουρκία στηρίζοντας τους Κούρδους μαχητές σε πολιτικό και εξοπλιστικό επίπεδο. Η κυβέρνηση Ερντογάν διακατέχεται από μια αλαζονεία, υπεροψία, υπέρμετρη φιλοδοξία και έπαρση προβάλλοντας μια ισχυρή Τουρκία αλλά κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα. Η Τουρκία είναι μια χώρα διχασμένη με πολλαπλά προβλήματα και πολλά μέτωπα. 

Την ίδια στιγμή το κράτος του Ισραήλ με επίκεντρο το πανίσχυρο λόμπι στις ΗΠΑ προσπαθεί να κάνει την κυβέρνηση Ντόναλντ Τράμπ να προβεί σε νέες κυρώσεις. Οι ΗΠΑ φαίνεται πως ανέχονται τις κινήσεις της Τουρκίας σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο αλλά το θέμα είναι ως πότε. 

Οι κλασικές γεωπολιτικές θεωρίες περί ταύτισης συμφερόντων μεταξύ ηπειρωτικών δυνάμεων όπως η Τουρκία και η Ρωσία και από την άλλη μεριά ναυτικών δυνάμεων όπως είναι οι Αγγλοσάξονες και η Ελλάδα επανέρχονται στο προσκήνιο των εξελίξεων. Ιστορικά η Ελλάδα ωφελημένη βρέθηκε δίπλα στο πλευρό των Ναυτικών Δυνάμεων που ελέγχουν τις θαλάσσιες οδούς και το εμπόριο. Οι θεωρίες των Halford Mackinder και Nicholas Spykman αποτελούν χρήσιμα εργαλεία ανάγνωσης και πρόβλεψης των διεθνών δρώντων. 

Εκτός των ΗΠΑ ένα κράτος το οποίο πρέπει άμεσα να προσεγγίσουμε απόρροια και της εξόδου του από την Γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο που διαχρονικά διατηρεί ειδική προνομιακή σχέση με τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να επιστρατεύσει ως όπλο της, το ελληνικό λόμπι των ΗΠΑ που διατηρεί καλές σχέσεις με την κυβέρνηση Τράμπ.

Είναι βέβαιο πως και το Κράτος του Ισραήλ θα κινηθεί άμεσα το προσεχές διάστημα ώστε να εντείνει τις αμερικανικές πιέσεις στη Τουρκία και να αναδείξει τον αποσταθεροποιητικό παράγοντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο μια περιοχή της οποίας η γεωπολιτική βαρύτητα διαρκώς θα μεγεθύνεται συνέπεια των ενεργειακών κοιτασμάτων. 

Είναι ανάγκη, περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ οι Έλληνες πολιτικοί να αντιληφθούν την αξία της Realpolitik και της ρεαλιστικής προσέγγισης των διεθνών σχέσεων. Η γεωπολιτική απεχθάνεται την αδράνεια και τιμωρεί ως παραμένουν στάσιμοι. Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο αρκεί οι πολιτικοί ταγοί να πάρουν πρωτοβουλίες και να ενεργήσουν άμεσα.

Το μειονέκτημα της οικονομικής κρίσης μπορεί να γίνει το έναυσμα για μια Ελλάδα ανάχωμα στις βλέψεις της Τουρκίας. Η χώρα μας έχει την ιστορική ευκαρία να αναδειχθεί στο διεθνές γίγνεσθαι και από μια χώρα με σοβαρά οικονομικά προβλήματα να μπορέσει να αξιοποιήσει την ευκαιρία απομονωτισμού της Τουρκίας κερδίζοντας πολλαπλά οφέλη. 

Το σίγουρο είναι πως απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Η Τουρκία είναι κράτος που δρα όπως ένα πληγωμένο άγριο θήραμα. Απρόβλεπτα και μη ορθολογικά. Η αμυντική θωράκιση της χώρας είναι μονόδρομος απέναντι σε μια Τουρκία που περιμένει την κατάλληλη στιγμή και τη δημιουργία των πολιτικών και νομικών συνθηκών για να δράσει και να ωφεληθεί. Εξάλλου σε κανένα και κανείς δεν είναι αυτός που θα μας εγγυηθεί την ανεξαρτησία μας και την εδαφική ακεραιότητα.

Το διεθνές στερέωμα που χαρακτηρίζεται από πολυπολικότητα έναντι του διπολισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΣΣΔ τα προηγούμενα χρόνια, προμηνύει γεωπολιτική καταιγίδα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και κυρίως αποφασιμένοι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες. 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top