0
Πυροβόλησε πρώτος, σκέψου αργότερα! Το νέο όπλο που θέλει το αμερικανικό Πεντάγωνο για το μέλλον μοιάζει να έρχεται… κατευθείαν από το Μέλλον.



Θα μπορούσε να ήταν το σούπερ-όπλο του Δικαστή Ντρεντ από την ομώνυμη ταινία επιστημονικής φαντασίας όμως δεν είναι και τόσο φαντασία: το αμερικανικό Πεντάγωνο αναπτύσσει ήδη την τεχνολογία που θα επιτρέπει στους στρατιώτες της επόμενης γενιάς να πυροδοτούν τα όπλα τους μόνο με… την σκέψη.

Η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Προγραμμάτων (DARPA) πιστεύει ότι η σχέση τεχνολογίας-μυαλού που σήμερα μπορεί να κινεί με την σκέψη τεχνητά μέλη, μπορεί να κάνει τους στρατιώτες του μέλλοντος να πυροβολούν ταχύτερα. Άλλωστε, αυτό, για έναν στρατιώτη που σε έναν σύγχρονο πόλεμο έχει να αντιμετωπίσει «εχθρική» τεχνολογία όπως killer drones, μη επανδρωμένα οχήματα και άλλες hi-tech απειλές, είναι πλέον προαπαιτούμενο.


Αν ο πόλεμος καταλήξει να θυμίζει σκηνές μάχης από τον «Εξολοθρευτή», το Πεντάγωνο θέλει να είναι έτοιμο και σίγουρα δεν το απασχολούν ταμπού όπως μηχανές ικανές να διαβάζουν την ανθρώπινη σκέψη. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ, Artificial Intelligence) έχει προοδεύσει, ξεφεύγοντας εδώ και καιρό από το πεδίο του φανταστικού. Πώς θα βοηθήσει τον στρατιώτη του μέλλοντος στο κυβερνο-πεδίο μάχης του Αύριο;

Στόχος του Πενταγώνου είναι η έρευνα και ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης εστιασμένης στην διαδραστικότητα ανθρώπου-ΑΙ, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι. Αυτό σημαίνει ότι η τεχνολογία πάνω στην οποία δουλεύει η DARPA δύναται να ανιχνεύει την τάση λήψης μιας απόφασης και να μειώνει τον πραγματικό χρόνο εκτέλεσης της εντολής από τον εγκέφαλο, δηλαδή μικρότερος χρόνος για το πάτημα της σκανδάλης!

Ήδη 60 μηχανικοί του Facebook μελετούν έναν παρόμοιο «κομπιούτερ εγκεφάλου» που θα μετατρέπει την ομιλία σε κείμενο με την κατάλληλη διεπαφή (interface). Αν μπορείς να πληκτρολογείς απευθείας μέσω του εγκεφάλου σου, γιατί να μην μπορείς και να πυροβολείς; Η DARPA πάντως το ψάχνει…

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top