0
Η Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού του ΓΕΣ εκπονεί πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση των διαθεσιμοτήτων των κορυφαίων ελικοπτέρων ΝΗ90. 

Οι χαμηλές διαθεσιμότητες των ελικοπτέρων δεν επιτρέπουν τη συνολική αξιοποίηση ενός υπερσύγχρονου πτητικού μέσου με εξαιρετικές επιδόσεις και δυνατότητες για την αεροκίνηση του Ε.Σ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού κατανοώντας και αναγνώριζοντας την σημασία και τον ρόλο των δώδεκα ελικοπτέρων ΝΗ90 προχωρά στη προμήθεια μικρού αποθέματος ανταλλακτικών αξίας περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ. 

Χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του προγράμματος που θα σημαίνει και την υπογραφή της σύμβασης είναι οι επόμενοι μήνες εκτός απροόπτου. Η εκτέλεση αυτού του προγράμματος θα αποκαταστήσει μερικώς τις διαθεσιμοτήτες των ελικοπτέρων αφού τη δεδομένη χρονική στιγμή πετούν μόλις ένα με δύο ελικόπτερα του 2ου Τάγματος Αεροπορίας Στρατού και εξ αυτών το ένα βρίσκεται στη μόνιμη βάση αεροδιακομηδών της Σύρου. Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στους συντάκτες του Think News από το φυλάκιο της Παναγιάς, στις ακριτικές Οινούσες.

Το σύνολο της συνέντευξης θα είναι διαθέσιμο από τις προσεχείς ημέρες. Ολική αποκατάσταση των διαθεσιμοτήτων επρόκειται να λάβει χώρα μόνον με την υπογραφή σύμβασης εν συνεχεία τεχνικής υποστήριξης με προϋπολογισμό περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Με το παραπάνω ποσό η Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού θα παραλάβει μικρό απόθεμα ανταλλακτικών και απαρτίων απαραίτητων για τη συντήρηση του ελικοπτέρου. 

Πρόκειται για μια κίνηση με νευραλγικό ρόλο αφού τα ελικόπτερα ΝΗ90 είναι σε θέση να προσφέρουν τα μέγιστα στον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό και συγκεκριμένα σε αποστολές αεροκίνησης καθώς και εκτέλεσης ειδικών επιχειρήσεων. Πρόσφατα έλαβε χώρα άσκηση αεροκίνησης από δυνάμεις της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ στόχος της οποίας ήταν η ενίσχυση της Διοίκησης Άμυνας Νησιωτικού Συμπλέγματος Μεγίστης με τα εμπλεκόμενα ελικόπτερα να μεταβαίνουν σε διάστημα περίπου 2,5 ωρών στο Καστελλόριζο. Η εμβέλεια, η ταχύτητα, η ικανότητα άριστης εκτέλεσης νυχτερινών αποστολών σε χαμηλό ύψος εκμεταλλευόμενα το ανάγλυφο του εδάφους καθώς και η μεγάλη μεταφορική ικανότητα σε συνδυασμό με τεχνολογίες αιχμής από πλευράς πτητικών επιδόσεων αποτελούν τα κύρια επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του ελικοπτέρου καθιστώντας το ένα πραγματικό πολυεργαλείο. 

Αξίζει να αναφερθεί πως τον Οκτώβρη του τρέχοντος έτους αναμένεται να παραληφθεί και το 14ο ελικόπτερο ΝΗ90. Ευχής έργο θα ήταν η παραλαβή του συνόλου των 20 ελικοπτέρων με παράλληλη υπογραφή σύμβασης εν συνεχεία τεχνικής υποστήριξης (FOS) γεγονός που θα επιτρέψει την διατήρηση των διαθεσιμοτήτων στο 75%. Είναι πραγματικά αδήριτη εθνική ανάγκη προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων να υπάρξει λύση ουσιαστική στο θέμα των ελικοπτέρων ΝΗ90. Είναι αδιανόητο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν υπερσύγχρονα ελικόπτερα κορυφαίων δυνατοτήτων και να μην τα αξιοποιούν στο ακέραιο. 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top