0
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί ρητά υπέρ της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας, της εφαρμογής διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο».



Αυτό αναφέρει η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, σύμφωνα με τις οποίες το Αγαθονήσι «ανήκει στην Τουρκία».

«Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες και έχει καλέσει την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε απειλή, ή ενέργεια, που στρέφεται κατά κράτους μέλους ή οποιαδήποτε αιτία προστριβής ή τυχόν ενέργειες που θίγουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών» συνεχίζει η κ. Μογκερίνι και προσθέτει:

«Η ΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους. Έχει τονίσει επανειλημμένως ότι οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται.

Πιο πρόσφατα, στις 28 Απριλίου 2017, η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος υπενθύμισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μια από τις θεμελιώδεις αρχές, τις οποίες η Τουρκία καλείται να τηρήσει ως υποψήφια προς ένταξη χώρα».

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top