0
Η Αλβανία συνεχίζει τις προκλήσεις αμφισβητώντας την ελληνική κυριότητα του θαλάσσιου οικοπέδου «Ιόνιο2», θεωρώντας πως βρίσκεται στη δική της ΑΟΖ!
Την ίδια στιγμή, το οικόπεδο «Ιόνιο2», έχει ήδη παραχωρηθεί από την Ελλάδα για έρευνες στις TOTAL, ΕΛΠΕ, EDISON.

Δημοσίευμα εφημερίδας της Αλβανίας, υπό τον τίτλο «η Ελλάδα απειλεί με παραχωρήσεις αλβανικής θάλασσας», αναφέρεται στις πρόσφατες υπογραφές παραχωρήσεων θαλάσσιων οικοπέδων για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο (Αθήνα, 25-5-2017), όπου και παραχωρήθηκε το «Ιόνιο 2» στην κοινοπραξία Total, ΕΛΠΕ, Edison, εταιρείες που ελπίζουν βάσιμα πως εκεί υπάρχουν μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η εφημερίδα της γείτονος γράφει μάλιστα ότι το οικόπεδο «Ιόνιο 2» βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αλβανίας (ΑΟΖ)».

Παρατηρώντας πάντως τον χάρτη, διαπιστώνει εύκολα κανείς πως το οικόπεδο 2, βρίσκεται κάτω από το 1 και πλάι στην Κέρκυρα, σε ολοκάθαρη ελληνική περιοχή. Η Αλβανία λοιπόν θα έπρεπε λογικά να «διεκδικεί» το οικόπεδο «Ιόνιο 1», που είναι δίπλα της και όχι το «Ιόνιο 2» που είναι «θωρακισμένο» από το άνωθεν «Ιόνιο 1».

Το αλβανικό άρθρο προσθέτει ακόμη, ότι με τη Θαλάσσια Συμφωνία καθορισμού της ΑΟΖ Ελλάδας – Αλβανίας που υπογράφηκε το 2009 από τους ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη και Λουλζίμ Μπάσα αντίστοιχα, παρουσία των Κώστα Καραμανλή και Σαλί Μπερίσα, «ένα μεγάλο μέρος του «Ιόνιο 2″ πέρασε στην Ελλάδα»,

Η Συμφωνία εκείνη όμως – τονίζει το άρθρο – μπλοκαρίστηκε ένα χρόνο αργότερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας μετά από προσφυγή του Εντι Ράμα.

Έτσι, 9 χρόνια μετά τη συμφωνία εκείνη, διατυπώνονται αμφισβητήσεις της, λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση Μπάσα (Δημοκρατικό Κόμμα) και Ράμα (Σοσιαλιστικό Κόμμα).

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top