0
Ο καθηγητής Οικονομικών Szolt Darvas, συνεργάτης ερευνητής του Bruegel, εκτιμά ότι το Eurogroup δεν άλλαξε τίποτα.


Προβλέπει μάλιστα, μια κάποια ελάφρυνση χρέους, αλλά και ένα νέο πρόγραμμα το επόμενο καλοκαίρι.

«Οι εταίροι της χώρας θα προσφέρουν μέτρα ελάφρυνσης το χρέους. Αλλά ο φόβος μου είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν θα είναι επαρκή. Κατά συνέπεια θα περίμενα κάποια ελάφρυνση χρέους, αλλά και ένα νέο πρόγραμμα» είπε στον «Αθήνα 9,84».

Ο Darvas θεωρεί βιώσιμη την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων άνω αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ από το 2023 έως το 2060 υπό την προϋπόθεση εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Όπως ανέφερε, η συνεδρίαση του Eurogroup δεν άλλαξε τίποτα, καθώς το αποτέλεσμα ήταν αυτό που αναμενόταν.

«Ενέκρινε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, συμφώνησε στην εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, η οποία θα είναι λίγο μεγαλύτερα από αυτή που αρχικώς περιμέναμε. Σχετικά με το χρέος, απλώς επιβεβαίωσε αυτό που το Eurogroup και πολλοί υπουργοί Οικονομικών είχαν υποστηρίξει νωρίτερα, ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα αποφασιστούν πολύ κοντά στο τέλος του προγράμματος, το πιθανότερο την άνοιξη ή το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς», εξήγησε.

Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος ότι κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια. 

«Συνεπώς, ή μία σημαντική ελάφρυνση χρέους πρέπει να προκύψει την επόμενη χρονιά, ή το Eurogroup πρέπει να ενεργοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας», συμπλήρωσε και προέβλεψε ότι το αποτέλεσμα θα είναι κάπου στη μέση, με κάποια ελάφρυνση χρέους, αλλά και ένα νέο πρόγραμμα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top