0
Η Αίγυπτος και η Ελλάδα έχουν έρθει πολύ κοντά όπως το τελευταίο διάστημα ακουγόταν πολύ έντονα και πλέον οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, τρέχουν με καταιγιστικό!



Όπως έκανε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης με ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Κοτζιάς, η ελληνική σημαία υψώθηκε στην αιγυπτιακή Πρεσβεία στο Κατάρ. Η Ελλάδα αποκτά φωνή στον αραβικό κόσμο καθώς θα φροντίζει πλέον 260.000 Αιγύπτιους εργαζομένους!

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακήρυξη ΑΟΖ έχει ξεκινήσει ενώ ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Στρατηγός Αλ-Σίσι, πολύ έξυπνα έθεσε «απέναντι» την Τουρκία ζητώντας να διευρυνθεί το εμπάρκο και κατά της Αγκυρας  διευκολύνοντας την Ελλάδα που αποκτά ένα ακόμη «όπλο» στη φαρέτρα της:

Ο Ερντογάν απομονώνεται απ’ όλους ενώ το διπλωματικό επεισόδιο με ΗΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη από χτες διευκολύνει περαιτέρω την ελληνική στρατηγική στην περιοχή.

Ήδη οι ΗΠΑ τον προειδοποίησαν για τη στάση του αναφορικά με το θέμα του Κατάρ, καθώς οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά, και η δήθεν προσπάθεια του για να επέλθει η συνεννόηση και να τερματιστεί η κρίση, στην πραγματικότητα δημιουργεί προβλήματα.

«Μόλις σηκώσαμε ελληνική σημαία σε Πρεσβεία Αιγύπτου Ντόχας. Πρώτη μας μέριμνα 260.000 Αιγύπτιοι εργαζόμενοι στο Κατάρ. Η Ελλάδα διαμεσολαβεί», έγραψε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας για τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ από την Ελληνική Πρεσβεία στην Ντόχα:

«Κατόπιν ολοκλήρωσης των σχετικών διαπραγματεύσεων, υπεγράφη προ ολίγου συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ από την ελληνική πρεσβεία στην Ντόχα. Η συμφωνία τίθεται άμεσα σε ισχύ και καλύπτει διπλωματικά, διοικητικά και προξενικά θέματα».

Πριν από δέκα ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Χασάν Σούκρι, διατύπωσε αίτημα στον Νίκο Κοτζιά για να αναλάβει η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ντόχα τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο Κατάρ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του συμμάχου μας.

Όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του πριν δέκα ημέρες το ΥΠΕΞ, η Ελλάδα είναι στη διάθεση όλων των πλευρών, ώστε να συμβάλει με κάθε τρόπο προς όφελος της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας.

Η Αίγυπτος είναι μεταξύ των αραβικών χωρών που διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ κατηγορώντας τη μοναρχική κυβέρνηση του κρατιδίου ότι υποστηρίζει τους τζιχαντιστές.

Στις 22 Μαΐου, στη Διάσκεψη της Ρόδου, ο κ. Σούκρι ξεκαθάρισε ότι η Αίγυπτος, «στηρίζει την Ελλάδα στην εδραίωση της ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο», στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην ανατολική Μεσόγειο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, ζήτησε να επιβληθούν οι ίδιες κυρώσει με το Κατάρ και στην Τουρκία, με το επιχείρημα ότι η Άγκυρα υποστηρίζει εξίσου τους τζιχαντιστές.

Οι χώρες του Κόλπου φυσικά εμφανίστηκαν θετικές.

Οι πηγές ανέφεραν ότι ο Αλ Σίσι έθεσε το θέμα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον μονάρχη του Μπαχρέιν, Χαμάντ Μπιν Ισα Αλ Χαλίφα, την περασμένη Πέμπτη στο Κάιρο.

Πρόσθεσαν ότι ο Αλ Σίσι πίεσε για την κλιμάκωση της Αραβικής εκστρατείας και κατηγόρησε την Τουρκία για χρηματοδότηση αλλά και φιλοξενία, ομάδων που έχουν χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατικές», όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα ή οργανώσεις στη Συρία.

Ο πρόεδρος Σίσι έσωσε την Αίγυπτο από τους ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όταν τους ανέτρεψε το καλοκαίρι του 2013 από τη διακυβέρνηση της χώρας, επειδή σχεδίαζαν να μετατρέψουν τη χώρα σε ισλαμικό χαλιφάτο και μαζί με τον Ερντογάν να αναβιώσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Τα στρατόπεδα πλέον είναι δεδομένα και όλα θα κριθούν από το πολιτικό θάρρος και την προνοητικότητα της Ελληνικής κυβέρνησης.

Μέσα σε κλίμα ευγνωμοσύνης, οι Καταριανοί γεμίζουν τους δρόμους και τα αυτοκίνητά τους με αφίσες και την εικόνα του Ρ.Τ.Ερντογάν, επειδή συμπαρίσταται στο καθεστώς τους μετά τη διακοπή σχέσεων με το πλούσιο κρατίδιο που ανακοίνωσαν μια σειρά από αραβικές και μουσουλμανικές χώρες.


Όπως μεταδίδουν τουρκικά πρακτορεία, οι Καταριανοί κολλάνε στα τζάμια των αυτοκινήτων τους πόστερ με την εικόνα του Εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι και του Τούρκου Προέδρου.

«Ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι ζητάνε αυτά τα πόστερ για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους σε εκείνους που συμπαραστέκονται στο Κατάρ, το οποίο αντιμετωπίζει έναν αποκλεισμό», δήλωσε ο Μουχάμαντ Σιντίν Αλ Αμαντί, ιδιοκτήτης καταστήματος με αξεσουάρ αυτοκινήτων.

Το μοναρχικό και θεοκρατικό καθεστώς του Κατάρ έχει μοιράσει και αυτοκόλλητα που γράφουν «Είμαστε όλοι Κατάρ, είμαστε όλοι Ταμίμ», «Θα πεθάνουμε για τη χώρα μας», κ.α. σχετικά.


υπερεξοπλισμός της Αιγύπτου με ελικόπτερα ΚΑ-52K Νο 312 και 313, το αντιαεροπορικό σύστημα S-300V4, MiG-35 ναυτικής κρούσης, δείχνουν ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι πολύ κοντά.

Δείτε τη φωτογραφία:



ΠΗΓΗ

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top