0
Μέχρι την Παρασκευή 2 Ιουνίου θα διαρκέσει η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα 2017» που ξεκίνησε σήμερα (29/5), στην οποία θα συμμετάσχουν και μαχητικά αεροπλάνα στο πλαίσιο της διακλαδικότητας. Στόχος να «βυθιστεί» ο τουρκικός «Θαλασσόλυκος» και οι εντυπώσεις ισχύος που άφησε.




Σήμερα πρώτη μέρα τα πλοία θα πραγματοποιήσουν σενάρια κυρίως στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Κύριος αντικειμενικός σκοπός της άσκησης είναι η διατήρηση και προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας των υπηρεσιών και μονάδων, και η επίδειξη ισχυρής ναυτικής παρουσίας στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου.

Επίσης, προβλέπεται η εκτέλεση πολλαπλών αντικειμένων στο πλαίσιο της διακλαδικής συνεργασίας με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η δοκιμή ειδικών σχεδίων και η εφαρμογή πειραματικών και καινοτόμων τακτικών.

Αξίζει να αναφερθεί πως την περασμένη εβδομάδα ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ παρακολούθησε την παρουσίαση της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2017», η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Σχολής Εξάσκησης Ναυτικής Τακτικής (ΣΕΝΤ), στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά.

Με την ευκαιρία της παρουσίασης, ο Αρχηγός ΓΕΝ επικοινώνησε με τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και παρείχε οδηγίες και κατευθύνσεις.

Στο πλαίσιο αυτό από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώθηκε ότι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τον τίτλο «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», που διοργανώνονται υπό το συντονισμό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, που συμμετέχουν στην άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2017», πρόκειται να καταπλεύσουν στα εξής λιμάνια του Κεντρικού, Βορείου και Βορειανατολικού Αιγαίου Πελάγους, την Πέμπτη 01 Ιουνίου 2017, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να τα επισκεφθεί:

Αγίου Ευστρατίου
Αλεξανδρούπολης
Βόλου
Θάσου
Καβάλας
Λήμνου
Σαμοθράκης
Σκοπέλου
Σκύρου
Φούρνων
Ψαρών

Κεντρική πόλη των εκδηλώσεων έχει καθοριστεί η Αλεξανδρούπολη όπου την Πέμπτη 01 Ιουνίου 2017 θα πραγματοποιηθούν ιδιαίτερες εκδηλώσεις, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ, ως εξής:

Την 10:00, κατάθεση στεφάνου από τον Αρχηγό ΓΕΝ στο Μνημείο Δόμνας Βισβίζη.
Την 11:00, επίδειξη από τη Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών, στην παραλία Φάρου.
Από 12:00 έως 20:00, επισκεπτήριο κοινού στα Πολεμικά Πλοία.
Την 19:00, ομιλία του Αρχηγού ΓΕΝ στο Δημοτικό Θέατρο.
Την 20:00, συναυλία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στο Φάρο.
Όλες αυτές οι εκδηλώσεις θα είναι ανοικτές στο κοινό.

Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό με την πραγματοποίηση των εν λόγω εκδηλώσεων, «αναδεικνύονται και ενισχύονται οι άρρηκτοι δεσμοί του Ελληνικού λαού με τη θάλασσα και το Πολεμικό Ναυτικό, που αποτελεί βασικό παράγοντα της Εθνικής μας ισχύος, θεματοφύλακα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και προασπιστή της εδαφικής μας ακεραιότητας. Παράλληλα δε προβάλλεται η πλούσια Ναυτική Παράδοση και η Ναυτική Ιστορία της Ελλάδας».

Yενθυμίζουμε ότι ο Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, επιβιβάστηκαν στην πυραυλάκατο «Γρηγορόπουλος» πριν λίγες ημέρες με προορισμό το κεντρικό Αιγαίο.

Η πυραυλάκατος πραγματοποίησε άσκηση προσομοίωση τρομοκρατικής επίθεσης, η οποία περιελάμβανε επερχόμενη απειλή από ελικόπτερο, αντιμετώπιση κατευθυνόμενου βλήματος από ελικόπτερο, και διαδικασίες πλήγματος από κατευθυνόμενο πλήγμα.

Η ασύμμετρη απειλή που προερχόταν από ένα ταχύπλοο σκάφος.Τον ρόλο αυτό έπαιξε ένα σκάφος που έχει σχεδιαστεί και ναυπηγηθεί από ελληνικά χέρια. Ο ΩΚΥΑΛΟΣ.

Τον Δεκέμβριο 2014, το Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε ένα ταχύπλοο σκάφος τύπου RHIB, το οποίο επιχειρεί ως Σκάφος Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ), αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Το σκάφος ήταν δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών προς το Πολεμικό Ναυτικό, η οποία υλοποιήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το εν λόγω σκάφος, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, καλύπτει πλήρως τις επιχειρησιακές προδιαγραφές, που έχει θέσει το ΠΝ, ενώ τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι:

– Μήκος περί τα 13 μ.
– Πλάτος περί τα 3,5 μ.
– Εκτόπισμα περί τους 7,5 τόνους
– Ταχύτητα άνω των 50 κόμβων
– Διαθέτει κλειστή καμπίνα επιβατών

To ΠΝ ανέπτυξε το Πρόγραμμα «ΩΚΥΑΛΟΣ» («Ωκύαλος Nαυς» σημαίνει σκάφος που πλέει ταχέως στη θάλασσα, το σκάφοs του Οδυσσέα στο πασίγνωστο Ομηρικό έποs).

Πρόκειται για τη ναυπήγηση ενός ταχυπλόου σκάφους, το οποίο προορίζεται για επιχειρησιακή χρήση από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ.

Η σχεδίαση και κατασκευή του σκάφους έχει γίνει υπό το συντονισμό του ΠΝ, από Ελληνικές εταιρείες και με υλικά που κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

Το σκάφος, που αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από αλουμίνιο δεν ξεπερνά σε μήκος τα 14 μ. έχει πλήρωμα τέσσερα (4) άτομα αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα, έχει μεγάλη αυτονομία μπορεί να επιχειρεί και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες ενώ διαθέτει και σύγχρονο εξοπλισμό, που καλύπτει τις απαιτήσεις των ειδικών επιχειρήσεων.

Άξιο μνείας είναι το ρομποτικό σύστημα έδρασης, κίνησης, κατεύθυνσης, τηλεχειρισμού και σκόπευσης, Ελληνικής εταιρείας, για πυροβόλο έως 0,50 cal (τύπου Browning).

Αμέσως μετά το πέρας της άσκησης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε:

«Θέλω να συγχαρώ τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς και τους Ναύτες, για την υψηλή ετοιμότητα και το ηθικό που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας άσκησης.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τους Έλληνες και τις Ελληνίδες νησιώτες και νησιώτισσες για τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν στο Πολεμικό μας Ναυτικό.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την τούρκικη άσκηση «Θαλασσόλυκος» παρατήρησε ότι ο αριθμός των πλοίων ήταν μικρότερος, η συμπεριφορά των Τούρκων πιο ήπια και οι παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων από τούρκικα πλοία που παρακολουθούνται διαρκώς από μονάδες του Στόλου περιορίστηκαν σε διελεύσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο θερμό καλοκαίρι στην Κύπρο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι το θέμα της Κύπρου είναι με πολλά ερωτηματικά. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί» είπε, ενώ για το θέμα της Συρίας σχολίασε, ότι η κατάσταση αλλάζει καθημερινά και υπάρχει πολύς δρόμος για να τελειώσει.

Ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, επεσήμανε: «Το Αιγαίο ήταν είναι και θα είναι ελληνικό. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Εκπαιδευόμαστε για να είμαστε έτοιμοι όταν χρειαστεί και είμαστε έτοιμοι».





loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top