0
Καταγγελία «κόλαφος» από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη: «Μου απαγόρευσαν την είσοδο στο χώρο της Αμφίπολης».




Της Χριστίνας Φλάσκου

Πλήρως πικραμένη και απογοητευμένη από τη συμπεριφορά του Υπουργείου Πολιτισμού εμφανίστηκε σε συνέντευξή της στο thessnews.gr η κ. Κατερίνα Περιστέρη, λέγοντας χαρακτηριστικά «σ’ αυτό το σημείο έφτασε η μικροψυχία τους, να βάλουν τον φύλακα να μου απαγορεύσει την είσοδο, σε ποιον, σε μένα,  πού στον χώρο αυτό μετρώ εκατοντάδες ξενύχτια».

Παράλληλα, προειδοποιήσε για ακόμη μια φορά ότι αν δεν γίνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα έργα συντήρησης και στερέωσης, τότε το Μνημείο κινδυνεύει να καταστραφεί

Η συνέντευξη δόθηκε λίγες μέρες μετά από την επίσκεψη του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λόφο Καστά και την ξενάγησή του από την Κατερίνα Περιστέρη.

Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι απο την αρχή της ανασκαφής ήταν αρκετοί εκείνοι  οι οποίοι προσπάθησαν να απαξιώσουν τόσο τα ευρήματα, όσο και τη δουλειά της. Μίλησαν για ρωμαϊκό κτίσμα, κόντρα σε κάθε επιστημονική μελέτη! Μίλησαν για συλημένο χώρο, θέλοντας να μειώσουν τη σημασία του.

Πάντως ο στόχος επετεύχθη καθώς πλέον έχουν αποσύρρει το όλο θέμα από τη δημοσιότητα και έχουν καταφέρει τον κόσμο να ξεχάσει την τεράστιας σημάσιας αυτή ανακάλυψη που θα πρόσθετε νέα στοιχεία στον πολιτισμό και στην ιστορία μας

Κεντρικά σημεία της συνέντευξης στο thessnews.gr: 

«Ξέρετε μέχρι ποιο σημείο έφτασε η μικροψυχία τους; Μέχρι το σημείο να βάλουν τον φύλακα να μου απαγορεύσει την είσοδο στον χώρο της ανασκαφής! Σε ποιον; Σε μένα! Και πού; Στον χώρο που μετρώ εκατοντάδες ξενύχτια. Αλλά φυσικά δεν τους πέρασε! Βρήκα τρόπο και μπήκα! Και θα μπαίνω όποτε είναι αναγκαίο! Όχι επειδή αισθάνομαι ότι αυτός ο χώρος μου ανήκει! Δεν ανήκει ούτε σε εμένα ούτε σε οποιονδήποτε άλλον περαστικό, ανήκει στον ελληνισμό! Νομίζω ότι η εικόνα αυτή αποτελεί μία ακόμη ακριβή περιγραφή της κατάντιας στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, στο έδαφος της οποίας κατοικούν άνθρωποι που δεν είναι άξιοι να αναγνωρίσουν προσπάθειες, αγώνες, αγωνίες και επιστημονικές διαδρομές… Θα μου πείτε, αυτό είναι κάτι νέο;»

«Αν δεν γίνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα έργα συντήρησης και στερέωσης, τότε το Μνημείο κινδυνεύει να καταστραφεί. Θα πρέπει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις να καταστεί επισκέψιμο, ώστε να διασωθεί αλλά και να αναδειχθεί, συμβάλλοντας στην πολιτιστική αναβάθμιση αλλά και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής».

Παράλληλα, η κ. Κατερίνα Περιστέρη ξεκαθάρισε ότι καθυστερούν πολύ στο Υπουργείο Πολιτισμού οι μελέτες για τα απαραίτητα έργα, τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, με απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όταν της έγινε ερώτηση εάν φοβάται μήπως χαθεί η (ύψους 1,5 εκ. ευρώ) χρηματοδότηση, λόγω των καθυστερήσεων αυτών, απαντά με την προτροπή: «να ρωτήσετε τους υπευθύνους, εγώ δεν ξέρω, δεν μπορώ μετά τη συνταξιοδότησή μου να παρακολουθώ τις διαδικασίες»…

Η ίδια, εξαίρει τη συμβολή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, αλλά και του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Θοδωρή Ζαγοράκη. «Ο κ. Τζιτζικώστας μάς άκουσε και μας στήριξε όταν κανείς άλλος δεν μας πίστευε. Η απόφασή του να εντάξει τα έργα στο ΕΣΠΑ είναι καθοριστικής σημασίας. Ο κ. Ζαγοράκης, τον οποίο θεωρώ πλέον φίλο μου, έφερε εδώ αντιπροσωπεία της Ευρωβουλής, ενώ πίεσε πολλές φορές το Υπουργείο Πολιτισμού και τον ευχαριστώ», λέει.



loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top