0
Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να κάνει απόβαση στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σούδα και στον Έβρο, γεγονός που καταδεικνύει πως κάτι πολύ μεγάλο ετοιμάζεται...





Μετά τις δηλώσεις περί «αστραπιαίων» αλλαγών των  συνόρων στα Βαλκάνια του Αμερικανού  πρώην υπαρχηγού  της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), Steven Meyer και της πολεμικής κρίσης στην Συρία,  γίνεται πιο ξεκάθαρο το τοπίο στην περιοχή μας με σενάρια που σαφώς και αγγίζουν και την Ελλάδα. Ο αμερικανικός στρατός εδώ και μεγάλο διάστημα συνεκπαιδεύεται με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε μεγάλο ποσοστό, με στόχο να αντιμετωπιστούν όλα αυτά σενάρια.
Είτε πρόκειται για ειδικές δυνάμεις είτε για το πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία, οι Αμερικανοί είναι παρόντες συνεχώς στην ελληνική επικράτεια.   

Η πρόσφατη άσκηση μεταξύ της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών/  Αλεξιπτωτιστών (1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ «ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝ»), με την 173 Infantry Brigate Combat Team (Airborne), στο πλαίσιο της άσκησης «BAYONET MINOTAUR – 2017», αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αξιολογηθεί και στην πράξη από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ , αποδεικνύοντας το υψηλό φρόνημα , την άρτια εκπαίδευση και την άριστη αποτελεσματικότητα σε πλήθος ασκήσεων συνεχόμενα εδώ και δύο χρόνια.

Η χώρα μας είναι σαφώς πιο αξιόπιστος σύμμαχος στην Ανατολική Μεσόγειο από τις «ισλαμικές» πλέον τουρκικές ένοπλες  δυνάμεις και τον υπερφίαλο Ερντογάν.

Το μόνο πρόβλημα είναι ίσως η  υστέρηση σε ορισμένους τομείς τεχνικού υλικού του στρατού ξηράς,  αλλά το κύριο θέμα αφορά κυρίως νέα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη νέας γενιάς , με τα θέματα αυτά να «συζητούνται» μεταξύ Αθήνας και  Ουάσιγκτον εκτενώς  .

Την ίδια στιγμή υπάρχουν πληροφορίες ότι σχεδιάζεται φόρμα παραλλαγής για τα στελέχη αξιωματικούς και οπλίτες των ειδικών δυνάμεων η οποία  θα υπακούει στα νατοϊκά στάνταρ και θα κατασκευάζεται εξολοκλήρου στην Ελλάδα.

Η νέα στολή εκστρατείας θα είναι  «ψηφιακή», γι αυτό το ΓΕΣ, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού του προσωπικού του και κάλυψης των αναγκών επιβίωσης και εκπλήρωσης της αποστολής του σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης, ξεκίνησε τη διαδικασία αξιολόγησης των ψηφιακών στολών μάχης.

Εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία, ο χρωματισμός του υφάσματος αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες και με τον τρόπο αυτό γίνεται πολύ δύσκολος ο εντοπισμός του προσωπικού.


Η στολή είναι επιτακτική για δράση μέσα σε ένα σύγχρονο περιβάλλον πολλαπλών απειλών με σκοπό την επιβίωση του προσωπικού.

Οι ψηφιακές στολές μάχης σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από το Στρατιωτικό Εργοστάσιο . Αναμένουμε σύντομα και άλλες διορθώσεις στο πολεμικό υλικό εφόσον το επιτρέψουν οι ανάγκες, διότι χωρίς εξοπλισμένες δυνάμεις δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.

Η περιοχή των Βαλκανίων έχει καταστεί εκ νέου μια ασταθή περιοχή για αυτό και η συμμαχία δραστηριοποιείται δοκιμάζοντας νέα σενάρια.

Η Ελλάδα παρά την τεράστια οικονομική κρίση παραμένει ένας αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια , ο οποίος δύναται να δώσει αποτελεσματικές λύσεις όπου και όποτε απαιτηθεί.

Γίνεται επίσης κατανοητό ότι οι επιχειρήσεις που προκρίνονται σε μια τέτοια περίπτωση  είναι αεραποβατικού χαρακτήρα με ρίψη προσωπικού και μέσων κοντά στην εστία της κρίσης. Σε αυτό άλλωστε εκπαιδεύονται Έλληνες και Αμερικανοί εδώ και μεγάλο διάστημα , δείχνοντας σαφώς την κατεύθυνση .  

Στη Ρουμανία ως γνωστόν θα πραγματοποιηθεί η νατοϊκή άσκηση «Noble Jump», στην οποία θα λάβουν μέρος εκτός από 2000 Ρουμάνους στρατιώτες, 2000 στρατιώτες άλλων χωρών και 500 οχήματα.

Οι δυνάμεις θα προέρχονται από Νατοϊκές βάσεις στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Νορβηγία και την Αλβανία.


Σήμερα είχαμε επίσης την  έλευση δύο μεταγωγικών αεροσκαφών Voyager A 300 κι ένα Avro R200 τα οποία και 350 Βρετανών στρατιωτικών στο αεροδρόμιο  της Αλεξανδρούπολης.

Η άσκηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στις 16 Ιουνίου.

Tαυτόχρονα, ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ σε επίσκεψη αστραπή στην Ελλάδα αποφάσισε να πάει για να δεί με τα ίδια του τα μάτια τις δυνατότητες που υπάρχουν στην Κρήτη και μάλιστα την ώρα που το θερμόμετρο στην περιοχή μας ανεβαίνει επικίνδυνα αναφέρει δημοσίευμα.

Ο General Denis Mercier (SACΤ), μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, θα επισκεφθεί στην Κρήτη:

Τον Ναύσταθμο Κρήτης όπου θα ενημερωθεί για την οργάνωση, τη λειτουργία του και τις τεχνικοεπισκευαστικές δυνατότητες του.
Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στο οποίο θα ενημερωθεί για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα σχολεία που αναπτύσσει ως πιστοποιημένη νατοϊκή εκπαιδευτική οντότητα.Επίσης, ο Α/ΓΕΕΘΑ και ο SACT θα απευθυνθούν στους συμμετέχοντες στο ‘’3rd Nato Maritime Operations Law Seminar’’ το οποίο πραγματοποιείται στο ΚΕΝΑΠ από 29 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2017 και θα παρακολουθήσουν επίδειξη επί εκπαιδευτικών αντικειμένων στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Σούδας.

Την 115 Πτέρυγα Μάχης όπου θα ενημερωθεί για την οργάνωση, λειτουργία και τις αποστολές που αναλαμβάνει στο πλαίσιο της αεράμυνας της χώρας καθώς και την συνδρομή που παρέχει στην εκπλήρωση διεθνών αμυντικών υποχρεώσεων της Ελλάδας.
Το Πεδίο Βολής Κρήτης στο οποίο θα ενημερωθεί για την οργάνωση και το πολυεθνικό πλαίσιο λειτουργίας του.
Τον SACT υποδέχτηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, σε επίσημη τελετή στο Στρατόπεδο ‘’ΠΑΠΑΓΟΥ’’ .

Κατά τις διμερείς επαφές, συζητήθηκε το ευρύτερο πλαίσιο των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η συμμαχία, καθώς και οι προοπτικές μετεξέλιξης της.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε μεταξύ άλλων:

-Την συνεχή παραβατική συμπεριφορά μέσων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο.
-Την γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή.
-Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
-Την απαίτηση εκσυγχρονισμού της συμμαχικής δομής διοίκησης και ειδικότερα της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας, προκειμένου να ανταποκρίνεται πληρέστερα στις προκλήσεις ασφαλείας.
-Την επιτυχή διεξαγωγή της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα από 9 έως 11 Μαΐου 2017, η οποία αποτελεί έναν περιοχικό μηχανισμό στρατιωτικής συνεργασίας.
-Την σκοπιμότητα συνέχισης της νατοικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.
-Την περαιτέρω προώθηση της χρησιμοποίησης του ΚΕΝΑΠ στον τομέα της εκπαίδευσης στην θαλάσσια ασφάλεια επ’ ωφελεία τόσο κρατών μελών της συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της εξωστρεφούς δράσης του ΝΑΤΟ.

Ο SACT στις τοποθετήσεις του από την άλλη με μια μάλλον τυπική και αναμενόμενη στάση σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης ενώ εξήρε και την συνεισφορά τους στις συμμαχικές δράσεις.

Ο General Denis Mercier, κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκε επίσης για την αμυντική πολιτική της Ελλάδας καθώς και για τα σοβαρά θέματα και τις προτεραιότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ασταθές σκηνικό στην ΠΓΔΜ, το Κοσσυφοπέδιο και διένεξη με την Σερβία και οι μουσουλμανικοί θύλακες σε Βοσνία και αλλού έχουν δυναμιτίσει το σκηνικό στην περιοχή μας.

Η ΕΕ και ειδικά η Γερμανία δεν είναι ικανές  να δράσουν στην περιοχή διότι είναι απασχολημένες με την οικονομική υποδούλωση της Ευρώπης, δεν έχουν απαντήσεις , ούτε λύσεις ακόμη και για απλά ζητήματα διότι ο σκοπός , ειδικά των Γερμανών είναι η  παντοδυναμία.

Από την άλλη πλευρά η Ρωσία διατηρεί στενούς δεσμούς με Σερβία και ΠΓΔΜ και θέλει να παρέμβει στην περιοχή με νομιμοφανή τρόπο , εφόσον της δοθεί η ευκαιρία.


Υπενθυμίζουμε ότι μιλώντας για την κατάσταση στην περιοχή της βαλκανικής χερσονήσου , ο Αμερικανός πρώην υπαρχηγός Steven Meyer τόνισε: «Η Βοσνία- Ερζεγοβίνη σήμερα απέχει πολύ από το να είναι μια ενωμένη χώρα από ό, τι στο παρελθόν. Το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου γίνεται όλο και πιο σοβαρό και η ΠΓΔΜ  είναι σε σοβαρή κρίση εδώ και ένα μήνα. Την ίδια στιγμή, η ΕΕ δεν έχει απαντήσεις στα ερωτήματα που ταλανίζουν τα Βαλκάνια»,λέει ο Meyer .

Πρόκειται για ένα πολύπλοκο και λίαν «εύφλεκτο σκηνικό» το οποίο έχει διαμορφωθεί κοντά στα βόρεια ελληνικά σύνορα , το οποίο θα απαιτήσει την συνδρομή των ελληνικών ταχυκίνητων δυνάμεων σε περίπτωση απότομης κλιμάκωσης της κατάστασης σε μια εκ των χωρών της περιοχής.









loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top