0
Τις... δόξες του Κιμ Γιονγκ Ουν μάλλον ζήλεψε ο Ρ.Τ.Ερντογάν, γι΄αυτό σήμερα προχώρησε στην πρώτη δοκιμή, βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, στη Σινόπη της Τουρκίας.



Την ανακοίνωση έκανε όπως ο υπουργός Άμυνας της χώρας Φικρί Ισίκ, σύμφωνα με το ΡΙΚ.

Στην Αμυντική Βίβλο 2016-2017 που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα μπορείτε να βρείτε μια «προφητική» μελέτη για το βαλλιστικό πρόγραμμα που αναπτύσσει η Τουρκία και τους κινδύνους που δημιουργεί σε βάρος της Ελλάδας αλλά και τον τρόπο της αντιμετώπισης της απειλής αυτής από τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρα μας.

Πρόκειται για ένα νέο βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος ονομάζεται Kaan ή Khan  ή Bora αναλόγως από πού προέρχεται η ανακοίνωση, ο οποίος κτύπησε εικονικό στόχο σε απόσταση 280 χλμ. στην Μαύρη Θάλασσα.

Η σελίδα της hurriyet  αναφέρει πως ο πύραυλος είναι ο «πρώτος εθνικός πύραυλος και ονομάζεται Kaan» ενώ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας τον ονομάζει Bora αλλά πρόκειται ουσιαστικά για τον ίδιο πύραυλο. .

Ο Bora  (Project 'B) που η ανάπτυξή του είχε αποκαλυφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο αναφέρεται ως πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς -πιθανότατα με στόχο τα 1000 χλμ. -  βρίσκεται θεωρητικά στην ολοκλήρωση της ανάπτυξής του και δεν αποκλείεται να ήταν αυτός που δοκιμάστηκε αλλά με μειωμένο βεληνεκές.

Άσχετα βέβαια το πώς ακριβώς ονομάζεται ο νέος πύραυλος η δοκιμή αφορούσε απόσταση 280 χλμ. αλλά δεν είναι γνωστό εάν επρόκειτο για δοκιμή πυραύλου μεσου βεληνεκούς ή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς με όριο πρώτης δοκιμής τα 280 χλμ.

Υπενθυμίζεται  πως η Τουρκία στην απόσταση των 300 χλμ. διαθέτει ήδη τον J-600T Yıldırım II οπότε δεν υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη νέου πυραύλου στην ίδια εμβέλεια.
Επομένως το μόνο σίγουρο είναι να δοκιμάστηκε ο πύραυλος Bora των 1000 χλμ. (όπως είναι ο στόχος της ανάπτυξης) αλλά σε μικρότερη εμβέλεια  των 280 χλμ.
Σύστημα πυραύλων εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς  αναπτύσσει η υπό κρατικό έλεγχο τουρκική εταιρεία Roketsan, όπως ανέφερε η τουρκική γραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος «Bora», όπως λέγεται, προχωρά κανονικά και τελικός του στόχος είναι να κατασκευαστούν πύραυλοι με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, με αυτή την εμβέλεια στο στόχαστρο των τουρκικών πυραύλων μπαίνουν πολλές πρωτεύουσες ξένων χωρών, όπως η Δαμασκός, η Βαγδάτη, η Τεχεράνη, το Τελ Αβίβ, το Κάιρο, το Βελιγράδι, η Αθήνα, το Κίεβο και η Βουδαπέστη.
Υπενθυμίζεται ότι το 2016, ο επικεφαλής του SSM Ισμαήλ Ντεμίρ είχε δηλώσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα επιθετικό πυραυλικό σύστημα, παράλληλα με τα  σχέδιά της για την κατασκευή ενός αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς.

Δείτε τα βίντεο:



loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top