0
Μεγάλη επιτυχία για το Λιμενικό η εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν στην οργάνωση και μεταφορά με ταχύπλοα σκάφη μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών μεταξύ της Αλβανίας, της Ιταλίας και της χώρας μας, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους στην Ευρώπη, μετά από κινηματογραφική καταδίωξη! 


Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της επιχείρησης πραγματοποιήθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και ειδικότερα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και  Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τους Τομείς Ασφάλειας των Κεντρικών Λιμεναρχείων Πειραιά και Πάτρας.

Παράλληλα έγιναν και οργανωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα σε συνεργασία με το Λιμενικό που οδήγησαν στη σύλληψη επτά μελών της οργάνωσης, εκ των οποίων δύο είναι Έλληνες και πέντε Αλβανοί. Τα μέλη της οργάνωσης ζούσαν στην Ελλάδα.

Οι έρευνες ήταν πολύμηνες και άρχισαν μετά από πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος. Υπήρξε συνεργασία με την ιταλική Guardia Di Finanza. Οι διωκτικές αρχές κατάφεραν να διακριβώσουν την ιεραρχική δομή του κυκλώματος, τον τρόπο ενέργειας και τις τακτικές τους καθώς και τη διεθνική της δράση, σε χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Η μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης ήταν πολυεπίπεδη και εκτείνετο σε όλο το φάσμα των υποδομών που απαιτούντο για την υποστήριξη των πλόων με ταχύπλοα σκάφη που ανήκαν σε υπεράκτιες εταιρείες.  

«Οι  συλληφθέντες συγκρότησαν δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, που επεδίωκε τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται από την Περί Ναρκωτικών νομοθεσία και συγκεκριμένα σε ότι αφορά την αγορά - προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία, τις οποίες μετέφεραν με ταχύπλοα σκάφη, ειδικά τροποποιημένα, ώστε να αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες και να διαθέτουν μεγάλη αυτονομία καυσίμων. Τις ποσότητες των ναρκωτικών διακινούσαν, παρέδιδαν και πωλούσαν στις ακτές τις Ιταλίας» επισημαίνουν αξιωματικοί του Λιμενικού» και προσθέτουν: «Από τη μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, την ιεραρχική της δομή, τα χρησιμοποιούμενα μέσα για την ασφαλή μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, τη γεωγραφική της εξάπλωση, προκύπτει η εκ μέρους των μελών της κατάρτιση επαγγελματικής υποδομής για την αδιάλειπτη δράση τους στη διακίνηση ναρκωτικών».

Δείτε το βίντεο -στο δέκατο δευτερόλεπτο δείτε το πλήρωμα του ελικοπτέρου να ρίχνει προειδοποιητικά πυρά 

Το κουβάρι της ιστορίας άρχισε να ξετυλίγεται στις αρχές Απριλίου όταν τα μέλη της εγκληματικής άρχισαν να προετοιμάζουν ταχύπλοο σκάφος για να κάνει μια ακόμη μεταφορά ναρκωτικών. Σκάφος το οποίο φυλούσαν σε ειδικό χώρο στην Αττική.

Στις 6 Απριλίου  το εν λόγω σκάφος εντοπίστηκε από αεροσκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., να πλησιάζει  τις αλβανικές ακτές κενό φορτίου. Μετά από παραμονή μίας ώρας περίπου, απέπλευσε φορτωμένο με δέματα  που περιείχαν ναρκωτικά  και προορισμό κατεύθυνση τις ιταλικές ακτές. Το βράδυ της ίδιας ημέρας σε συνεργασία των ελληνικών με τις ιταλικές αρχές  στο πλαίσιο της επιχειρησιακής συνεργασία της ΔΙΔΙΝΑΛ με την GUARDIA Di FINANZA (Nucleo frontiera Maritima Durazzo Albania, Roan Gdf Bari, Roan Gdf Vibo Valentia, ICC FRONTEX Gdf Pratica di Mare, Gdf Roccella Ionica and Crotone) εντοπίστηκε από τις ιταλικές Αρχές να ξεφορτώνει  μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και να αποχωρεί αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα από τις ακτές της νότιας Ιταλίας.
Ακολούθησε δραματική καταδίωξη. Τα τρία μέλη του κυκλώματος που έκανα το κοντραμπάντο με τα ναρκωτικά  επιβιβάστηκαν στο  ταχύπλοο και κατάφεραν να διαφύγουν από τους ιταλούς και πέρασαν στα ελληνικά  χωρικά ύδατα. Εκεί  όμως τους περίμεναν οι  ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος με πλωτά περιπολικά και ελικόπτερα της FRONTEX. Τους επιβαίνοντες στο σκάφος ακινητοποίησαν ελεύθεροι σκοπευτές  της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ  στη θαλάσσια περιοχή νότια ακρωτηρίου Ταίναρο, ενώ  είχαν προηγηθεί προειδοποιητικές βολές μπροστά από το λαθρεμπορικό σκάφος  σε ασφαλή απόσταση.

Από την επιχείρηση βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- δύο ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη,
- το χρηματικό ποσό των 1.800 ευρώ,
- πλήθος εγγράφων σχετιζομένων με τη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης,
- δεκατρείς συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και επεκτείνονται και σε άλλες χώρες, ενώ ήδη στην Ιταλία, στην Καλαβρία έχουν κατασχεθεί 1.449 κιλά ακατέργαστης κάνναβης σε δέματα και ένα όχημα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Η όλη επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την αποδόμηση εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά μεγάλων φορτίων ναρκωτικών. Στις 4 Φεβρουαρίου 2017 σε παρόμοια επιχείρηση του Λιμενικού κατασχέθηκαν περίπου δύο τόνοι ακατέργαστης κάνναβης και ταχύπλοο σκάφος μεγάλης ιπποδύναμης.loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top