0
Στο επόμενο level περνάει πλέον το κυβερνητικό σχέδιο για μεγάλες αναπλάσεις στην περιοχή της Αθήνας (Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, Λ. Αλεξάνδρας-Λυκαβηττός, Βοτανικός, ιστορικό κέντρο της Αθήνας) στις οποίες θα περιλαμβάνεται και νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού κι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη στου Γουδή.ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ

Μετά από περίπου πέντε εβδομάδες όπου υπήρξαν οι πρώτες συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής (κυβέρνηση, δήμος, Ερασιτέχνης, Alpha Bank, AEG), τις επίσημες κι ανεπίσημες δηλώσεις, τις «εσωτερικές» συσκέψεις και τη διυπουργική της περασμένης Τετάρτης (20/4) στο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς ΠΕΚΑ και Αθλητισμού, έρχεται πλέον η ώρα των… πράξεων για το σχέδιο της «Νέας Αθήνας» και το νέο «πράσινο» γήπεδο στου Γουδή.

Από τούδε και στο εξής όλο το βάρος θα πέσει στην όσο το δυνατόν πιο άρτια προετοιμασία του κατάλληλου νομικού/νομοθετικού πλαισίου, πάνω στο οποίο θα «πατήσει» και θα «θεμελιωθεί» όλο το πρότζεκτ και όλες οι αναπλάσεις. Με την κυβέρνηση να έχει «στοχεύσει» τον Σεπτέμβριο ως πρώτο χρονικό «σημείο-κλειδί», επιθυμώντας (όπως φάνηκε και απ’ τα όσα ειπώθηκαν στην διυπουργική) όλο το νομοθετικό να είναι ως τότε πανέτοιμο, προκειμένου να περάσει προς ψήφιση από τη Βουλή.

ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΟ «ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙ»

Πάμε τώρα στο… δια ταύτα. Πως σκοπεύει η κυβέρνηση να «θωρακίσει» νομικά, όλο το έργο και να το καταστήσει απρόσβλητο από πιθανές προσφυγές και «μπλόκα» τρίτων; Η απάντηση που προκύπτει μέσα απ’ τις πληροφορίες του Contra.gr, εστιάζεται στη δημιουργία (απ’ την αρχή) ενός νέου νόμου, αναπροσαρμοσμένου πάνω στον ήδη υπάρχοντα νόμο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

Το ΡΣΑ είναι ο νόμος του κράτους που χαράσσει όλες εκείνες τις κατευθυντήριες γραμμές χωροταξίας, εντός της Αθήνας και επί της ουσίας ορίζει σε στρατηγικό επίπεδο, όλους τους κανόνες, για το τι, πως και που επιτρέπεται να χτιστεί μέσα στην πρωτεύουσα. Σ’ αυτό το κομμάτι λοιπόν θα γίνουν απ’ το ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Υποδομών όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις, με συνολική αλλαγή του Ρυθμιστικού νόμου. Και την προσαρμογή του, πάνω στις πέντε μεγάλες παρεμβάσεις που προετοιμάζονται εντός του ιστού της πρωτεύουσας με το σχέδιο «Νέα Αθήνα».

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ Π.Δ. ΚΑΙ ΣΜΠΕ

Με το που αλλάξει δε, ο νόμος του Ρυθμιστικού με νέο (φτιαγμένο εξ’ ολοκλήρου απ’ την αρχή) νόμο, ουσιαστικά θα μπουν και οι βάσεις για να «πατήσουν» πάνω εκεί και οι υπόλοιπες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Και μιλάμε για τα Προεδρικά Διατάγματα και τις ΣΜΠΕ (Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που θα χρειαστούν ξεχωριστά για κάθε μία απ’ τις κατά τόπους περιοχές των μεγάλων παρεμβάσεων. Διότι άλλο Π.Δ. και άλλη ΣΜΠΕ θα πρέπει να προετοιμαστεί για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή, το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και τον Υμηττό και άλλα για την περιοχή της Λ. Αλεξάνδρας και τον Λυκαβηττό.

Ωστόσο, έχοντας αλλάξει από την αρχή και κυρώσει στη Βουλή το νόμο του Ρυθμιστικού, η κυβέρνηση ουσιαστικά θα μπορέσει πλέον να στηρίξει και τη νομική «θωράκιση» των Π.Δ. και των ΣΜΠΕ, που ούτως ή άλλως για να πάρουν το «πράσινο φως» θα περάσουν πρώτα από αυστηρή νομική «προέγκριση». Κατ’ επέκταση, θα ελαχιστοποιηθούν οι όποιοι κίνδυνοι υπάρχουν από προσφυγές, αφού όλο το νομικό πλαίσιο και τα συνακόλουθά του θα βασίζονται πάνω σ’ έναν πολύ ισχυρό (νέο) νόμο, που θα είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολο να «καταπέσει» στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΤΗΝ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ενα άλλο, πολύ ξεκάθαρο ό δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης να προσεχθεί και η τελευταία λεπτομέρεια σ’ όλο το νομικό «πακέτο» που θα δημιουργηθεί, είναι και το γεγονός πως στην προετοιμασία όλου του νομοθετικού πλαισίου της «Νέας Αθήνας» θα συμμετάσχει -εκτός απ’ την «αφρόκρεμα» των νομικών της- και μια «δυνατή» ομάδα συνταγματολόγων, αλλά και παλιών μελών του ΣτΕ. Με στόχο όλα να είναι έτοιμα και άρτια προετοιμασμένα ως τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη…


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top