0
Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να επαναφέρει την περσινή διάταξη για πληρωμή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, αποτελεί δέλεαρ προς όσους έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους, καταθέτοντας τις πινακίδες κυκλοφορίας.


Το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό, όσον αφορά στα οικονομικά του κράτους, διότι το ελληνικό δημόσιο εισπράττει περίπου 1,2 δις ευρώ ετησίως από τα τέλη κυκλοφορίας κι εφόσον οι ιδιοκτήτες οχημάτων καταθέτουν πινακίδες και δεν πληρώνουν τα τέλη, μειώνονται κατά πολύ τα έσοδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από 1,1 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν καταθέσει πινακίδες κυκλοφορίας και αν συνυπολογίσουμε άλλους τόσους που δεν πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας για το 2017, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της «ζημιάς» του ελληνικού δημοσίου. Το μείζον ζήτημα διογκώνεται πολλαπλώς, διότι χάνονται χρήματα και από την ασφάλιση των οχημάτων, επειδή στην ακινησία δεν ασφαλίζονται, ενώ έχει αυξηθεί απειλητικά ο αριθμός των οχημάτων που δεν περνούν από ΚΤΕΟ (υπολογίζεται στα 1,5 εκατ. οχήματα). 

Πέραν τούτων, οχήματα που δεν κυκλοφορούν δεν καταναλώνουν καύσιμα, άρα και από εκεί χάνονται χρήματα με έμμεσο τρόπο (φόρος).

Τώρα, με την επαναφορά της διάταξης, το Υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να οδηγήσει πολλούς να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας για το υπόλοιπο της χρονιάς, καταβάλλοντας μικρότερο τίμημα. Υπάρχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες με δύο ή και τρία αυτοκίνητα που ενδέχεται να τα κυκλοφορήσουν εκ νέου τους θερινούς μήνες, πληρώνοντας και τη μισή ασφάλεια. Περισσότερο ωφελημένοι θα είναι όσοι πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας ανάλογα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (μικρότερη χρέωση) και λιγότερο ωφελημένοι εκείνοι που πληρώνουν με βάση τον κυβισμό του οχήματος.

Επίσης, πέραν των ιδιοκτητών, ωφελημένες θα είναι και οι εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων, οι οποίες κατέθεσαν πινακίδες χιλιάδων οχημάτων που τον χειμώνα δεν κυκλοφορούν και τώρα με την ευεργετική διάταξη θα τις πάρουν πίσω για να τα κυκλοφορήσουν την τουριστική περίοδο που ουσιαστικά ξεκινά μετά το Πάσχα.

Καταλήγοντας, το Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζοντας τα παραπάνω, θεώρησε κατάλληλη τη στιγμή τώρα να επαναφέρει τη διάταξη, ώστε να προετοιμάσει τους κατόχους οχημάτων για το καλοκαίρι. 

Δείτε ακριβώς πως θα γίνεται ο υπολογισμός πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για τους υπόλοιπους μήνες, σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργείου…

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top