0
Οι Τούρκοι για μία ακόμη φορά μας κουνάνε το δάχτυλο, απαιτώντας την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο τέμενος Βαγιαζίτ στο Διδυμότειχο, προκειμένου να λειτουργήσει ξανά ως λατρευτικός χώρος.


Την ίδια ώρα ωστόσο, βρίσκονται σε πλήρη  εξέλιξη τα σχέδια για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί!

Ο υπουργός θρησκευτικών υποθέσεων τη τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Γκιορμέζ, ζήτησε την άμεση αποκατάσταση του κατεστραμμένου τζαμιού από την Ελλάδα, για τα «αδέρφια τους στη Θράκη και το Διδυμότειχο», μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Εύχομαι να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατό και να ξεκινήσει να λειτουργεί σαν λατρευτικός χώρος» είπε ο Τούρκος υπουργός θρησκευτικών υποθέσεων ο οποίος μάλιστα είπε εν είδει απειλής ότι «εύχεται» να μην προκλήθηκε από εσκεμμένη ενέργεια η πυρκαγιά στο τέμενος.

Ο Γκιορμέζ υπενθύμισε ότι το τέμενος Βαγιαζήτ ήταν ένα από τα σημαντικότερα οθωμανικά έργα στα Βαλκάνια, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο τέμενος είναι ομοιότυπο του τεμένους Ουλουντάγ στην Μπούρσα, σημείωσε :

« Εύχομαι να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατό και να ξεκινήσει να λειτουργεί σαν λατρευτικός χώρος για τα αδέλφια μας στο Διδυμότειχο και την Θράκη», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πάντως η φωτιά οφείλεται σε αμέλεια του συνεργείου συντήρησης.

Από  την έρευνα προέκυψε ότι η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρες ηλεκτροσυγκόλλησης που είχαν πέσει στα ξύλινα δοκάρια στήριξης της στέγης κατά τη διάρκεια εργασιών του συνεργείου.

Όπως αναφέρει το πόρισμα της Πυροσβεστικής «η καύση στα ξύλινα δοκάρια ήταν υποβόσκουσα, οι κάτοικοι ένιωθαν έντονη μυρωδιά καπνού το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες πριν εκδηλωθεί η μεγάλη πυρκαγιά».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ υπάρχει βίντεο στα χέρια των αρχών που δείχνει την εστία που εκδηλώθηκε η φωτιά τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Πάντως η υπόθεση του τζαμιού στο Διδυμότειχο ωχριά μπροστά σε αυτό που επιχειρεί να κάνει ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με ημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sözcü που φέρει την υπογραφή της δημοσιογράφου Zeynep Gürcanlı υποστηρίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος διέταξε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί όπου κάθε Παρασκευή θα προσεύχεται ο ίδιος και αξιωματούχοι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)!

Στο προεδρικό μέγαρο, γράφει η Gürcanlı, διεξάγεται σοβαρή συζήτηση για το εάν πρέπει η Αγία Σοφία να σταματήσει να είναι μουσείο και να ανοίξει ως τζαμί σε πλήρη λειτουργία για τους πιστούς.

Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει να προσευχηθεί στην Αγία Σοφία τη Μεγάλη Παρασκευή γνωρίζοντας πολύ καλά τη σημαίνει η συγκεκριμένη ημέρα για τους απανταχού Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Την ίδια ώρα απαιτεί όμως την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο τζαμί΄στο Διδυμότειχο και μάλιστα με έξοδα του Ελληνικού Κράτους.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top