0
Τέσσερις νεκροί και τουλάχιστον σαράντα άτομα τραυματίστηκαν σε διπλή επίθεση που σημειώθηκε το απόγευμα στο Λονδίνο, έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, από οδηγό-τρομοκράτη.


Νεκροί - σύμφωνα με πληροφορίες - είναι ο δράστης της επίθεσης, ο αστυνομικός που μαχαίρωσε έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο και δύο άτομα που παρέσυρε νωρίτερα με το αυτοκίνητό του στη Γέφυρα του Ουέστμινστερ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η επίθεση φαίνεται εξελίχθηκε σε δύο «φάσεις» με έναν άνδρα να παρασύρει με το αυτοκίνητό του πεζούς στην Γέφυρα έξω από το Παλάτι του Ουέστμινστερ και κατόπιν να επιτίθεται με μαχαίρι σε φρουρό έξω από ο Βρετανικό Κοινοβούλιο, για να πέσει τελικά αιμόφυρτος από τα πυρά αστυνομικών. 

Τόσο ο ίδιος όσο και ο αστυνομικός που μαχαίρωσε εξέπνευσαν λίγη ώρα αργότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια τοπικά μέσα έκαναν λόγο νωρίτερα για δύο, ή και περισσότερους δράστες. 

Ειδικότερα, αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε ρεπόρτερ του BBC ότι στο αυτοκίνητο που παρέσυρε τους πεζούς επέβαιναν δύο άνδρες, ένας σκουρόχρωμος με μούσι και ένας καραφλός λευκός άνδρας. Όταν το αμάξι χτύπησε τον κόσμο, ο ένας από τους δύο βγήκε από το όχημα και πήγε να επιτεθεί στον φρουρό. 

Πριν λίγο δόθηκε στη δημοσιότητα η φωτογραφία του άνδρα που επιτέθηκε και σκότωσε τον φρουρό, και η εμφάνισή του ταιριάζει με την περιγραφή των μαρτύρων.




Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα ο Διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας BJ Harrington απέφυγε να προσδιορίσει τον αριθμό των νεκρών της διπλής επίθεσης, κάνοντας λόγο απλώς για αρκετούς τραυματίες, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί. Επίσης δεν διευκρίνισε εάν στην επίθεση εμπλέκεται ένας δράστης ή δύο.

Ο Harrington ανέφερε ότι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί και σε άλλες περιοχές του Λονδίνου και έκανε λόγο για έναν μάρτυρα ζωτικής σημασίας, τον αστυνομικό υποδιευθυντή Craig Mackay, ο οποίος ήταν παρών στο σημείο όταν ξεκίνησε η επίθεση.

Είκοσι περιπολικά, έξι ασθενοφόρα και πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο της επίθεσης.



Τι γνωρίζουμε για την επίθεση εναντίον φρουρού του κοινοβουλίου

Δυνατοί κρότοι, παρόμοιοι με εκπυρσοκροτήσεις όπλων, ακούστηκαν έξω από τη Βουλή της Βρετανίας το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με δήλωση του βουλευτή των Εργατικών, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο οποίος ενημέρωσε στη συνέχεια τον Τύπο, άγνωστος ένοπλος επιτέθηκε με μαχαίρι ενάντια σε αστυνομικό της φρουράς που βρισκόταν έξω από το κοινοβούλιο. 

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον του, σκοτώνοντάς τον. Ο δράστης είχε ασιατικά χαρακτηριστικά και ήταν γύρω στα 40, μεταδίδει η Daily Mail.

Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι εκλήθη περί τις 14:40 τοπική ώρα (16:40 ώρα Ελλάδας) λόγω ενός «συμβάντος στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ που συνδεόταν με τη χρήση όπλων», και λίγη ώρα αργότερα ανέφερε πως αντιμετωπίζει το συμβάν ως «τρομοκρατική ενέργεια» ώσπου να μπορεί να πει με βεβαιότητα περί τίνος πρόκειται.


Η είσοδος και η έξοδος από το κτίριο έχουν απαγορευθεί, ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πολλά ασθενοφόρα. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, αστυνομικοί περιπολούν την περιοχή με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικοί μηχανισμοί πλησίον της γέφυρας.

Η Βουλή των Κοινοτήτων ανέστειλε τις εργασίες της και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι φυγαδεύτηκε από την αστυνομία και είναι ασφαλής, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών.

Ο σταθμός Ουεστμίνστερ του υπογείου έχει κλείσει κατόπιν αιτήματος της αστυνομίας. Το ίδιο ισχύει και για το London Eye το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή επίθεση συμπίπτει με την την πρώτη επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 32 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 320 στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, των χειρότερων στην ιστορία της χώρας. 

Τι αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για επίθεση ενός άγνωστου άνδρα εναντίον αστυνομικού με μαχαίρι. Τότε άλλοι αστυνομικοί πυροβόλησαν τρεις ή τέσσερις φορές εναντίον του δράστη, εξουδετερώνοντάς τον.

«Δύο άτομα έχουν δεχθεί πυρά. Ο ένας τραυματίας - πιθανώς ο δράστης - φαίνεται νεκρός. Ο δεύτερος τραυματίας, ένας αστυνομικός, τραυματίστηκε αλλά δείχνει ζωντανός. Είδα έναν άνδρα να τρέχει προς την έξοδο του New Palace Yard, κάτω από το Μπιγκ Μπεν. Η αστυνομία του φώναζε για να τον σταματήσει, καλώντας τον να πετάξει το όπλο του. Μετά άκουσα δύο πυροβολισμούς», αναφέρει δημοσιογράφος της Independent.

Κατά πληροφορίες νοσοκόμοι προσφέρουν φροντίδες σε δύο ανθρώπους μέσα στον περίβολο του κτιρίου.



Δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες στο δεύτερο επεισόδιο στη γέφυρα

Δύο άτομα σκοτώθηκαν στην επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στο κοινοβούλιο της Βρετανίας, όταν το αυτοκίνητο σάρωσε τους πεζούς στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ, μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο Press Association, επικαλούμενο έναν γιατρό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ορισμένοι από τους τραυματίες είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. 

Μία γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή από τον Τάμεση, ανακοίνωσε η υπηρεσία λιμένων του Λονδίνου, προσθέτοντας πως της προσφέρονται φροντίδες για σοβαρά τραύματα.
«Μια γυναίκα ανασύρθηκε από το νερό κοντά στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ, ζωντανή, με σοβαρά τραύματα», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας. «Της προσφέρεται πολύ επείγουσα ιατρική περίθαλψη τώρα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

Κατά τον ίδιο, η γέφυρα έχει κλείσει για όλα τα οχήματα πλην ασθενοφόρων και αυτοκινήτων της αστυνομίας.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων του Λονδίνου έκανε γνωστό σήμερα ότι προσέφερε τις πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, κοντά στο κτίριο της Βουλής των Κοινοτήτων.


«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι προσφέραμε τις πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον 10 τραυματίες στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ και θέσαμε πολλά νοσοκομεία σε κατάσταση συναγερμού καθώς συνεχίζουμε να αντιδρούμε σε αυτό το συμβάν», ανέφερε η Πολίν Κρέινμερ, επιχειρησιακή υποδιευθύντρια της υπηρεσίας ασθενοφόρων της βρετανικής πρωτεύουσας, σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Τέσσερις ανθρώπους στο έδαφος, με κάποιους να αιμορραγούν ακατάσχετα και κατά τα φαινόμενα να μην έχουν τις αισθήσεις τους, δείχνουν φωτογραφίες του πρακτορείου ειδήσεων Reuters κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Μία από τις φωτογραφίες εικονίζει μια ανθρώπινη σορό κάτω από τους τροχούς ενός λεωφορείου του Λονδίνου. 


Το χρονικό της επίθεσης σύμφωνα με τους Times

1. Το Χιουντάι του δράστη κινείται στη γέφυρα του Γουέστμινστερ προς το Κοινοβούλιο. Ανεβαίνει στο πεζοδρόμιο, χτυπά πολλούς πεζούς τραυματίζοντας αρκετούς από αυτούς

2. Το αυτοκίνητο χτυπά στα κάγκελα τραυματίζοντας κι άλλους πεζούς. Ο δράστης εγκαταλείπει το αυτοκίνητο, τραυματίζει αστυνομικούς και τρέχει προς τον περίβολο του Κοινοβουλίου

3. Ο δράστης εμποδίζεται από αστυνομικούς, και χτυπά με μαχαίρι έναν από αυτούς. Οι άλλοι αστυνομικοί πυροβολούν εναντίον του τέσσερις φορές







Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την κατάσταση στο Λονδίνο, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.



Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για τρομοκρατική ενέργεια στο Λονδίνο

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την ειδεχθή και άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια που σημειώθηκε, σήμερα, στο Λονδίνο», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγη το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία και στέκεται στο πλευρό της Κυβέρνησης και του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες βρετανικές Αρχές», συμπληρώνει η ανακοίνωση.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top