0
Η αναστήλωση του Πανάγιου Τάφου ολοκληρώθηκε και όλα είναι έτοιμα για την παράδοση του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον.


Τεράστιας σημασίας για την Ορθοδοξία είναι η αποκάλυψη του χώρου που παραδοσιακά θεωρείται ο τάφος του Ιησού Χριστού η επιφάνεια δηλαδή όπου τοποθετήθηκε το σώμα του Θεανθρώπου εντός του ναού της Αναστάσεως. 

Πρώτον, τοποθετήθηκε σταυρός και δεύτερον ανοίχτηκε παράθυρο στα μάρμαρα του δεύτερου θαλάμου, όπου βρίσκεται ο τάφος του Ιησού, για να φανεί μέρος του βράχου.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της  επιστημονικά υπεύθυνης της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου.η κ. Μοροπούλου όπου επισημαίνει ότι έγινε συντήρηση του Ιερού Βράχου που ήταν η καρδιά του όλου έργου.

Και αυτό γιατί όπως εξηγεί έχει μεγάλη σημασία γιατί: «εάν άνοιγαν μετά από 50 χρόνια το Ιερό Κουβούκλιο, στη θέση του Ιερού Βράχου, θα έβρισκαν άμμο»!

Ο Πανάγιος Τάφος είναι ένα μνημείο μεγάλης θρησκευτικής και πολιτιστικής σημασίας υπενθυμίζει τους άρρηκτους δεσμούς του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων με τον Ελληνισμού  που πρωτοστάτησε στην κατασκευή του, όταν οι Αρμένιοι έκαψαν το Κουβούκλιο το 1808.

Το μνημείο είναι έτοιμο να δεχτεί ξανά τους αμέτρητους προσκυνητές που συρρέουν καθημερινά στα Ιεροσόλυμα είναι πλέον το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου.

Η τελετή της επίσημης παράδοσής του στο κοινό έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 22 Μαρτίου και θα γίνει παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει ήδη επισκεφτεί τον Πανάγιο Τάφο προ μηνών, δηλώνοντας μάλιστα ότι:

«Tο έργο με ενδιαφέρει διότι είμαι και πολιτικός μηχανικός», αναμένεται να απευθύνει σύντομο μήνυμα ενότητας προς όλους τους Έλληνες, συντονιζόμενος με την χριστιανική ευλάβεια και ενώ η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκεται σε οριακή φάση.

Η κ. Μοροπούλου μιλά για τα ευρήματα που έφεραν στο φως οι εργασίες που γίνονται στον Πανάγιο Τάφο και εξηγεί τις αλλεπάλληλες επεμβάσεις, που έγιναν από τον 11ο αιώνα μέχρι και την περίοδο των Σταυροφοριών.

«Νιώσαμε δέος ανοίγοντας μετά από αιώνες τον Πανάγιο Τάφο. Επί της νεκρικής κλίνης είδαμε τις αύλακες για τα σωματικά υγρά του Ιησού και μία θέση για την κεφαλή προς Δυσμάς...», σημειώνει η κ. Μοροπούλου. 

«Όταν ανοίξαμε τον Τάφο, ζήσαμε το θαύμα. Αυτός ο Τάφος είναι ζωντανός! Στέλνει το μήνυμα της Ανάστασης και της ελπίδας. Η κλίνη του βράχου είναι εμποτισμένη με αρωματικά έλαια, γεγονός που αποδείχθηκε και επιστημονικά, όταν ολοκληρώθηκε η χημική μελέτη που κάναμε», αναφέρει η επικεφαλής της πολυπληθούς ομάδας των Ελλήνων επιστημόνων από πέντε Σχολές και επτά Εργαστήρια του ΕΜΠ που ανέλαβαν την ευθύνη της αποκατάστασης του μνημείου.

Έλληνες επιστήμονες εργάστηκαν επί εννέα μήνες προκειμένου να αποκαταστήσουν το μοναδικό μνημείο της χριστιανοσύνης. Η εργασία της αναστήλωσης υπήρξε περίπλοκη και δυσχερής, όχι μόνο από τεχνική αλλά και πολιτική άποψη, καθώς γύρω από τον Πανάγιο Τάφο μαίνονται προαιώνιοι ανταγωνισμοί μεταξύ των θρησκευτικών ταγμάτων που ερίζουν για τα κυριαρχικά δικαιώματα επί του τάφου.


Η αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου, αφού καθυστερούσε επί σχεδόν 200 χρόνια λόγω της ασυμφωνίας μεταξύ των ταγμάτων, άρχισε τον Ιούνιο του 2016 μετά από σχετική πρόταση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου προς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Βεβαίως είχε προηγηθεί η συγκατάθεση των άλλων δύο θρησκευτικών κοινοτήτων που νέμονται τον Πανάγιο Τάφο, δηλαδή των Φραγκισκανών και των Αρμενίων. Επίσης, οι ισραηλινοί φορείς είχαν καταστήσει σαφές ότι απαιτείται επειγόντως συντήρηση στο Ιερό Κουβούκλιο για λόγους ασφαλείας. 

Η αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου περιέλαβε δύο νέα στοιχεία: Την διάνοιξη παραθύρου ώστε οι προσκυνητές να έχουν οπτική επαφή με το φυσικό βραχώδες υπόστρωμα επί του οποίου οικοδομήθηκε ο ναός και η τοποθέτηση χριστιανικού σταυρού στην κορυφή του Κουβουκλίου. Η επιχείρηση αναστήλωσης σχεδιάστηκε εκ βάθρων, καθώς μία από τις πιο σημαντικές εργασίες ήταν η διευθέτηση των υπόγειων υδάτων που ρέουν κάτω από τα παμπάλαια οικοδομήματα και συνιστούν απειλή για την ευστάθειά τους.

Επίσης, έχουν γίνει εκτεταμένες παρεμβάσεις για την στερέωση του Ιερού Κουβουκλίου, με βίδες τιτανίου οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στις μαρμάρινες πλάκες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που καλύπτει τον τάφο του Ιησού.


Συγκινημένος περιγράφει την εμπειρία του στον Πανάγιο Τάφο, ο συντηρητής Πέτρος Χαλόφτης, ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε στον χώρο. Ο 49χρονος άνδρας μιλά για την εικόνα που αντίκρισε αλλά και για την μυρωδιά που ανέβλυζε από το σημείο.

«Ήμουν ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε μέσα στον τάφο του Χριστού. Ναι, μύριζε μύρο παντού. Έτσι ένιωσα εξωπραγματικά. Έκλαψα όταν κατάλαβα ότι ήρθα εδώ γιατί το ήθελε ο Κύριος. Και δεν ήμουν και πολύ πιστός», αναφέρει σε συνέντευξή του.

Όπως εξηγεί ο τάφος δεν ήταν κανονικά να ανοίξει. Ο λόγος που άνοιξε ήταν για να γίνουν κάποιες εργασίες. Όπως αναφέρει μέσα σε αυτόν βρέθηκαν νομίσματα της οθωμανικής περιόδου, δύο σταυροί κρεμαστοί και δύο μενταγιόν.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση περιγράφει την στιγμή που άνοιξε ο τάφος και ο χώρος κατακλύστηκε από μια μοναδική μυρωδιά. «Η μυρωδιά αυτή ήταν το κάτι άλλο ( στον Τάφο). Κάτι μοναδικό που ίσως σας φανεί περίεργο ωστόσο οφείλω να την παραθέσω. Πριν από καιρό στο σημείο του Τάφου στην τοιχοποιία από πίσω μέσα στον τοίχο και σε ύψος 2 μέτρα περίπου, βρήκα μια ξύλινη σφήνα περίπου 20 εκατοστά και μόλις την έβγαλα είχε μια πάρα πολύ ωραία μυρωδιά, μύριζε έτσι για τρεις μέρες περίπου. Ήταν εκεί μέσα περίπου 200 χρόνια. Κανονικά έπρεπε να βρωμούσε από τη σαπίλα. Και όμως ευωδίαζε».

Ο Πέτρος Χαλόφτης αναφέρεται και σε ένα περίεργο περιστατικό με μια τοπογράφο. «Δεν θα έλεγα ότι υπήρχαν περίεργα φαινόμενα. Εκτός από την περίπτωση μιας κοπέλας τοπογράφου που σκανάριζε τον τάφο. Όταν ακουμπούσε  το λαπ το στην πλάκα το μηχάνημα κόλλαγε, ενώ όταν το έπαιρνε τα χέρια της το μηχάνημα λειτουργούσε κανονικά. Αυτό μας έκανε μεγάλη εντύπωση».





loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top