0
Για μία ακόμη φορά, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και αναπολεί τα... «Οθωμανικά του μεγαλεία», υποστηρίζοντας πως η Δυτική Θράκη, κάποια νησιά του Αιγαίου καθώς και η Κύπρος, είναι πατρίδες του και ανήκουν στη Τουρκία! 



Της Μαρίνας Νικολάκη

Βεβαια, δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που το κάνει αφού προσπαθεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του (ακόμα κι αν η Ευρώπη αντιστέκεται) ενώ βλέπει τον κίνδυνο από όλες τις πλευρές να χάσει το δημοψήφισμα και μόνο στην ιδέα τρέμει.

Συνάμα η αποδυνάμωση του τουρκικού στρατού μετά από τις απώλεις (εκκαθαρίσεις) που είχε από το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι παράγοντες που τον κάνουν να συνεχίζει τις επιθέσεις και τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας που δεν γνωρίζουμε μέχρι που θα φτάσουν...

Σε άρθρο του στο περιοδικό «Yeni Turkiye» που ανήκει στον πρώην υπουργό και συνεργάτη του Τουργκούτ Οζάλ , Χασάν Σεντάτ Γκιουζέλ, τονίζει πως η Τουρκία αναγκάστηκε να αποδεχθεί λιγότερα εδάφη από όσα της ανήκαν τότε και επικαλείται τον «Εθνικό Όρκο».

Πρόκειται για μία έκδοση που είναι αφιερωμένη στον λεγόμενο «Εθνικό Όρκο» που ψηφίστηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1920 και με τον οποίο η Οθωμανική Βουλή αποφάσισε να κηρύξει τα εδάφη, όπου ζούσαν Τούρκοι, ως τουρκικά εδάφη και να αγωνιστεί για την ανάκτησή τους.

Στη σημερινή έκδοση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει σε άρθρο του- που χαρακτηρίζεται, μάλιστα, ως ιστορικό- ότι «η κρίσιμη ιστορική στιγμή ήταν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος».

Επισημαίνει ότι «οι Οθωμανοί κατείχαμε εδάφη που ανέρχονταν σε 2,5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, όταν μπήκαμε στον Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά μας άφησαν μόνο τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα». Στη συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ότι «η μεγάλη Εθνοσυνέλευση συνήλθε στην Άγκυρα και αποδέχθηκε τον «Εθνικό Όρκο» που περιείχε μέρη, όπως η Μοσούλη, το Κιρκούκ, το Χαλέπι, τη Δυτική Θράκη, το Μπατούμι, την Κύπρο και ορισμένα από τα νησιά».

«Δυστυχώς ενώ κηρύσσαμε την Τουρκική Δημοκρατία αναγκαστήκαμε να αποδεχθούμε λιγότερα εδάφη από όσα είχαμε διακηρύξει στον «Εθνικό Όρκο», εμείς απορρίπτουμε τώρα την αντίληψη να εγκλωβίσουμε την αρχαία μας ιστορία σε μία περίοδο», καταλήγει ο Ερντογάν αφήνοντας να εννοηθεί για πολλοστή φορά η αμφισβήτησή του για τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Σήμερα δε, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Star μεταξύ άλλων αναφέρει ότι σε 50 χρόνια η Ευρώπη θα είναι μουσουλμανική, η Ελλάδα αλβανική και η Γαλλία αλγερινή. Μάλιστα, η εφημερίδα δημοσιεύει και σχετικό χάρτη με πηχυαίο τίτλο «Για το φόβο της ημισελήνου».

Ας σημειωθεί ότι όλα τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ελέγχονται πριν τη δημοσίευσή τους, επομένως η κίνηση της εφημερίδας, με πρωτοσέλιδο άρθρο μάλιστα, ήταν γνωστή στο τουρκικό κράτος.

Πέρυσι η Star εμφάνιζε σε χάρτη τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Θράκη, την Κρήτη, την Κύπρο και πολλά από τα νησιά του Αιγαίου να ανήκουν στη Τουρκία.

Ο χάρτης της Star αναφερόταν σχετικά με το πως θα ήταν τα τουρκικά σύνορα εάν δεν ίσχυε η Συνθήκη της Λωζάννης, ο οποίος έδειχνε  την Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Θράκη, την Κρήτη, την Κύπρο και πολλά από τα νησιά του Αιγαίου να ανήκουν στην Τουρκία.


Η εφημερίδα, είναι φιλοκυβερνητική (αν και πλέον όλες είναι φιλοκυβερνητικές για να επιβιώσουν).

Είναι σαφές ότι οι Τούρκοι θέλουν να αμφισβητήσουν όλες τις Συνθήκες εκείνης της περιόδου και να προχωρήσουν σε ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μάλιστα το τουρκικό επιχείρημα είναι ότι ο πόλεμος στην Συρία και οι σφαγές του ISIS στο Ιράκ δεν θα γινόντουσαν εάν το Χαλέπι και η Μοσούλη, ήταν τουρκικές!

Όπως γίνεται κατανοητό τίποτε από αυτά που είπε ο Τούρκος πρόεδρος δεν ήταν τυχαίο. Νιώθει ότι η Τουρκία παραπέει με τα εσωτερικά (και εξωτερικά) προβλήματα που έχει ακόμα και με το στρατό της και εξαπολύει επιθεσεις προκειμένου να... αναθεωρήσει σύνορα και Συνθήκες...

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις πατώντας ΕΔΩ

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top