0
Ποιος είπε πως η κρίση δεν δημιουργεί ευκαιρίες; Κι όμως όσο παράλογο ή παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό, διαψεύδεται από την τόλμη, το «μικρόβιο» του επιχειρείν και το μεράκι για δημιουργία!



«Τα σπουδαία πράγματα έρχονται σε μικρές παρτίδες», είναι το μότο του ζυθολόγου και brewmaster, Βασίλη Στεργίου, το οποίο και αναφέρεται και στο site της ιδιαίτερης μικροζυθοποιίας Βάρης. «Ο σκοπός είναι να δώσουμε μια παραδοσιακή διάσταση αλλά, κυρίως, να τονίσουμε ότι το προϊόν μας είναι χειροποίητο, φρέσκο και κυρίως τοπικό!», λέει ο ίδιος.

O κ. Στεργίου, στην ηλικία των 41 ετών, ίσως και να είναι από τους λίγους ανθρώπους στην Ελλάδα που ατενίζει σταθερά το μέλλον με αισιοδοξία. Άλλωστε αποφάσισε να ιδρύσει στη Βάρη Αττικής τη μικροζυθοποιία μέσα στην κρίση, αρχίζοντας τον περασμένο Μάρτιο.

«Όταν έχετε αποφασίσει κάτι και έχετε το σχετικό background και ένα businessplan, δεν κρίνεται τόσο πολύ η πραγματοποίηση της απόφασης σας από οποιαδήποτε κρίση! Απλά το κάνετε! Βήμα, βήμα!», απαντάει ο κ. Στεργίου στην ερώτηση πως αποφάσισε να ανοίξει δική του επιχείρηση στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης.

Ο ιδρυτής της μικροζυθοποιίας, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία του -καθότι υπήρξε υπεύθυνος παραγωγής και ελέγχου ποιότητας σε μεγάλες ζυθοποιίες στη Γερμανία και την Αυστρία- θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και να λανσάρει νέα προϊόντα. Ο κ. Στεργίου μεγάλωσε στη Φρανκφούρτη ως απόδημος Έλληνας τρίτης γενιάς, σπούδασε ζυθολογία στο Μόναχο και ήρθε στην Ελλάδα μόλις το 2014, καθώς η Ελληνίδα σύζυγός του είχε εδώ μόνιμη πολυετή εργασία.

Στην αισιοδοξία του έχει συμβάλλει και η σχέση της εταιρείας με τον νέο, ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο μη κερδοσκοπικό οργανισμό, με την ονομασία «The People's Trust». Πρόκειται για μια ελληνοαγγλική πρωτοβουλία ενίσχυσης μικρών επιχειρήσεων στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους. Η υποστήριξη αυτή είναι χρηματική, έως 10.000 ευρώ, αλλά όχι μόνον. Η οργάνωση, μέσω των συνεργατών της (Action Finance Initiative, Ashoka, Found.ation, Praksis Business Coaching Center, NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας), παρέχει ευρύ φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών στους εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες που χρηματοδοτεί. «Αυτή η καθοδήγηση είναι το πραγματικά σημαντικό», τονίζει ο κ. Στεργίου

Η μικροζυθοποιία χρησιμοποιεί αρκετά τον όρο «χειροποίητες» για τις μπύρες της: Όλες οι μπύρες στη μικροζυθοποιία στη Βάρη, παρασκευάζονται από τον ίδιο τον κ. Στεργίου με την παραδοσιακή μέθοδο ζυθοποίησης, τη λεγόμενη slow brewing. Όπως μας εξηγεί ο ίδιος ο κ. Στεργίου, η τεχνική της μεθόδου αυτής σημαίνει πως σε αντίθεση με την επιταχυνόμενη βιομηχανική και την μικροβιομηχανική-μαζική παραγωγή η μέθοδος slow brewing (βραδύς ζυθοποίηση και ωρίμανση) ακολουθεί μια αργή γλευκοποίηση στο ζυθοβραστήριο για μια απαλή ωρίμανση. Εκτός από τη χρήση των καλύτερων φυσικών πρώτων υλών (βύνη, λυκίσκος και μαγιά) είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο παράγοντας χρόνος, ο οποίος εξασφαλίζει την εξαιρετική, την πιο φρέσκια γεύση και τις φυσικές αρωματικές νότες στις μπύρες μας».

Ο κ. Στεργίου εξηγεί: «Οι χειροποίητες μπύρες που παράγουμε έχουν κάτι το κλασικό αλλά σπάνιο πλέον. Χρησιμοποιούμε μόνο τέσσερα συστατικά: βύνη, λυκίσκο, νερό, μαγιά, στα πρότυπα του "νόμου περί αγνότητας του ζύθου του 1516" και αποκλειστικά με την ειδική μέθοδο slowbrewing (βραδεία ζυθοποίηση και ωρίμανση)».


Μέχρι στιγμής, τρεις είναι οι χειροποίητες μπύρες της μικροζυθοποιίας Βάρης, η Σταρένια, η Gold και η νέα Riviera Pils. Η Σταρένια – η αυθεντική Weiss που ωριμάζει στη φιάλη, είναι δροσερή με σκούρο χρυσοκίτρινο χρώμα και με ντελικάτες νότες γαρίφαλου και μπανάνας με φυσική θολότητα και με ευχάριστο άγγιγμα λυκίσκου στην επίγευση. Ωριμάζει στη φιάλη ώστε να απολαύσετε όλη τη μαγεία της χειροποίητης, φρεσκότατης μπύρας χωρίς φιλτράρισμα, χωρίς παστερίωση και με φυσική δημιουργία CO2 που παράγεται στην ωρίμανση για πιο γνήσιο φυσικό αφρό. Απαστερίωτη και αφιλτράριστη. Φυσικά θολή μπύρα.


Από την άλλη η GOLD είναι μια ντελικάτη βαθυζύμωτη με δύο ειδών ζυθοζύμης χειροποίητη premium lagerμπύρα. Έχει γεύση βύνης, ελαφριά πικράδα λυκίσκου και βυνώδες άρωμα. Είναι απαστερίωτη και αφιλτράριστη. Παρασκευάζεται με βάση τον κώδικα περί αγνών υλικών για τη παραγωγή ζύθου του 1516 μόνο με νερό, βύνη και λυκίσκο. Επαναζυμώνεται στη φιάλη για περαιτέρω ωρίμανση. Φυσικά θολή μπύρα».


Τέλος, η Riviera Pils είναι μια αφιλτράριστη και απαστερίωτη ξεχωριστής ποιότητας μπύρα Pils. Με ευγενική πικράδα και ιδιαίτερα γευστικό μπουκέτο αρωμάτων που ωριμάζει για περισσότερο από οκτώ εβδομάδες. Είναι ο νέος τους κωδικός εδώ και 4 μήνες!

Έπειτα, είναι η συσκευασία: Oι «μπύρες Στεργίου» διατίθενται και σε χειροποίητα ξύλινα καφάσια ενώ, εκτός από το κλασικό καπάκι, ο καταναλωτής θα βρει και το μηχανικό πώμα με βουλοκέρι, που φέρει το όνομα του παραγωγού.


Οι craft μπύρες παράγονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου (σε συσκευασίες 500ml και ενός λίτρου). H διάθεσή τους γίνεται μόνο στην ευρεία τοπική αγορά.

«Ο πρώτος χρόνος ήταν ένα κατοστάρι! Από εδώ και πέρα έχει γίνει ένας μαραθώνιος! Και πιστέψτε με, είναι καλύτερα. Πολύ καλύτερα!», αναφέρει ο κ. Στεργίου ερωτηθείς αν υπάρχει στήριξη και αν είναι ευχαριστημένος από τις πωλήσεις.

Τέλος, όσον αφορά στο κατά πόσο διαφορετική είναι η νοοτροπία των Ελλήνων και των Γερμανών στη ζυθοποιία και στην κατανάλωση μπύρας, ο κ. Στεργίου απαντά: «O Γερμανός ήταν μέχρι τώρα απλά ένας καταναλωτής μπύρας. Δοκίμαζε μόνο τις δικές του γνωστές μπύρες. Ο Έλληνας έχει αρχίσει και γίνεται γευσιγνώστης μπύρας. Στην Ελλάδα είμαστε μερικά βήματα πιο μπροστά σ ότι αφορά το κύμα της μικροζυθοποιίας σε σχέση με τη Γερμανία. Μόνο που πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουμε πιο οργανωμένα και με ένα πλάνο».

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top