0
Σε μια πρωτόγνωρη κίνηση προχώρησε την Τρίτη η ΠΑΕ Ολυμπιακός, δίνοντας στη δημοσιότητα τα με κάθε λεπτομέρεια τα οικονομικά της! 


Σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, παρουσία του προέδρου του Ερασιτέχνη Μ. Κουντούρη και του διευθυντή των εγκαταστάσεων του Ρέντη, Γ. Παύλου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννης Βρέντζος, ανέλυσε όλη την κατάσταση επί των οικονομικών της εταιρείας, παραδίδοντας φάκελο με πλήρη στοιχεία, που αφορούν τη χρήση της τελευταίας σεζόν (λήξη στις 30/06/2016), αλλά και αναφέροντας όλα τα δεδομένα της τρέχουσας περιόδου (λήξη στις 30/06/2017)!

Τα οικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι δημόσια, ελέγχονται από τον διεθνή οίκο Deloitte, υποβάλλονται κάθε χρόνο στην ΕΠΟ και την UEFA και πρόσφατα ελέγχθηκαν και την PwC, κατόπιν ελέγχου της UEFA. Ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά και να επιβεβαιώσει τα στοιχεία. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται προπαγάνδα με βάση οικονομικά στοιχεία.

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης έχει βάλει μόνο στην ΠΑΕ πάνω από 60 κατ. ευρώ, περίπου 65 εκατ. ευρώ! Χωρίς να υπολογίζονται τα χρήματα που έχει ρίξει για το Καραϊσκάκη και τις εγκαταστάσεις του Ρέντη, που πλέον ανήκουν στην ΠΑΕ (κι έτσι ο Ολυμπιακός δεν θα έχει ποτέ θέματα σαν του Παναθηναϊκού με την ιδιοκτησίας οικογένειας Βαρδινογιάννη Παιανία) -το χωράφι ανήκει στον Ερασιτέχνη. Η αρχική επένδυση του κ. Μαρινάκη στην ΠΑΕ ήταν 50 εκατ. ευρώ, αλλά χρειάστηκε στην πορεία και δη την τελευταία διετία να βάλει άλλα σχεδόν 15 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική του επένδυση στον Ολυμπιακό είναι πάνω από 75 εκατ. ευρώ με όσα χρήματα έβαλε στο Καραϊσκάκη και στο Ρέντη, παρά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν λόγω ποσοστού που κατέχει ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. 

Από αυτά τα χρήματα που έχει δώσει στον Ολυμπιακό ο κ. Μαρινάκης δεν έχει πάρει πίσω ούτε ευρώ και όπως τόνισε ο κ. Βρέντζος, «ούτε σκοπεύει να πάρει πίσω». Επιπλέον τονίστηκε ότι η ΠΑΕ είναι ζημιογόνος εταιρεία, οπότε δεν θα μπορούσε ούτως ή άλλως να πάρει χρήματα από μέρισμα. Και «τεχνικά» δεν γίνεται, αλλά ακόμη κι αν υπήρχαν κέρδη, δεν είχε σκοπό να πάρει λεφτά πίσω από τον Ολυμπιακό. 

Από την προηγούμενη διοίκηση, ο Μαρινάκης παρέλαβε χρέη 40 εκατ. ευρώ (τα μισά από δάνεια τραπεζικά), ενώ την πρώτη χρονιά, με την ομάδα εκτός Ευρώπης, έβαλε 40 εκατ. ευρώ για να καταστήσει πάλι τον Ολυμπιακό πρωταθλητή. Με το ρόστερ μάλιστα της ομάδας όχι μόνο να μην έχει ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να φέρουν χρήματα στην ΠΑΕ, αλλά να έχει παίκτες τους οποίους η διοίκηση Μαρινάκη υποχρεώθηκε να αποζημιώσει για να σπάσουν τα συμβόλαιά τους (π.χ. Μαρέσκα, Οσκαρ, Ντάρμπισαϊρ, Ντιόγκο κ.ά.). Για την ιστορία και μόνο, σημειώνεται πως από9 οικονομικής πλευράς η κατάσταση ήταν χειρότερη από τα οικονομικά τις ΑΕΚ το 2013, που την οδήγησαν στην πτώχευση, και απείρως χειρότερη από τα οικονομικά του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 2012, όταν ανέλαβε ο κ. Αλαφούζος, και οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε αγωνιστικό και οικονομικό μαρασμό

Εκείνη τη σεζόν, τελευταία της εποχής Κόκκαλη, ο Ολυμπιακός είχε έσοδα 20 εκατ. ευρώ από εισιτήρια (διαρκείας κ.λπ.), ενώ πλέον έχουν φτάσει τα 6 εκατ. ευρώ, με το ΦΠΑ από 8% να έχει φτάσει το 23%. Γενικά τα έσοδα της σεζόν 2009-10, με παρουσία στους «16» του Champions League, ήταν 65 εκατ. ευρώ με μόνο μία πώληση, του Μπελούτσι στην Πόρτο. Με τέτοια έσοδα σήμερα, συν τις πωλήσεις που γίνονται, υπολογίζουν στον Ολυμπιακό ότι κάθε χρόνο θα αγωνίζονταν για τον τελικό του Europa League!

Ο Ολυμπιακός από την 1η Ιουλίου 2015 έως και 1η Ιουλίου 2017 έχει εισπράξει από πωλήσεις όχι 60 εκατ. ευρώ, όπως τα βγάζουν οι παντός είδους «λογιστές», αλλά 50 εκατ. ευρώ, δίνοντας τους Μιλιβόγεβιτς, Ιντέγε, Μαζουακού, Ρομπέρτο, Ντουρμάζ, Πουλίδο, Διαμαντάκο, Ντοσεβί, Μπενίτες, Γιαταμπαρέ. Κι έχει πληρώσει 34 εκατ. ευρώ σε ομάδες για αγορές και δανεισμούς των Ιντέγε, Ντα Κόστα, Μιλιβόγεβιτς, Σεμπά, Καπίνο, Πάρντο, Ελιουνούσι, Μάριν, Καρντόσο, Ντε λα Μπέγια, Βιάνα, Φιγκέιρας, Μπέρτου, Λαΐφη, Ανσαριφάρντ, Πασιένσια, Φινμπόγκασον, Ερνάνι, Γιαννιώτα, Γούτα, Νίκο Μαρτίνεθ και Πουλίδο (πήρε ένα ποσό ο Λεβαδειακός)! Ενα επιπλέον ποσό, πάνω από 2 εκατ. ευρώ, δόθηκε στην ΕΠΟ, που δικαιούται ένα 5% επί των μεταγραφών, ενώ με τις προμήθειες των μάνατζερ (κάπου 4 εκατ. ευρώ) στις συναλλαγές συνολικού ύψους 85 εκατ. ευρώ, το συνολικό ποσό που δόθηκε από τον Ολυμπιακό φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ. Αρα, η διαφορά του κέρδους μεταξύ των αγορών και των πωλήσεων είναι 10 εκατ. ευρώ μέσα στη διετία, συνεπώς 5 εκατ. ευρώ πέρσι κι άλλα τόσα φέτος. Χρήματα που έμειναν μέσα στην ΠΑΕ για να βοηθήσουν στο να καλυφθεί το έλλειμμα. Αυτά είναι τα νούμερα και δε χωρούν καμιά αμφισβήτηση. Προκύπτουν από τους ισολογισμούς και τα συμβόλαια είναι κατατεθειμένα στην ΕΠΟ και στην UΕFΑ στα πλαίσια της αδειοδότησης.

Τα συνολικά έξοδα της ΠΑΕ είναι πάνω από 70 εκατ. ευρώ! Από αυτά τα 45 εκατ. ευρώ πάνε στους παίκτες για τις μεταγραφές, τα συμβόλαια τους, τα μπόνους τους. Μέσα στα 45 δεν είναι τα λεφτά του τεχνικού τιμ!  Από εκεί και πέρα υπάρχει το κόστος μισθοδοσίας του προπονητικού τιμ και των 150 υπαλλήλων ύψους 9 εκατ., το κόστος για τη χρήση του Σταδίου Καραϊσκάκη το οποίο ανέρχεται σε άνω των 2,5 εκατ., το κόστος των προπονητικών εγκαταστάσεων του Ρέντη ύψους 3 εκατ. τον χρόνο, η Ακαδημία που κοστίζει άνω των 2 εκατ., η ενίσχυση στον Ερασιτέχνη που υπερβαίνει το 1,5 εκατ., οι φιλανθρωπικές δράσεις της ΠΑΕ (όπως η Unicef) που ανέρχονται σε ποσό μεγαλύτερο των 2,5 εκατ. ευρώ. Και φυσικά υπάρχουν τα λοιπά γενικά έξοδα λειτουργίας της πρώτης ομάδας και τα λειτουργικά έξοδα εταιρείας (ταξίδια, ασφάλεια, έξοδα αγώνων κ.λπ.). Παράλληλα, η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ έχει καταβάλει τα τελευταία 7 χρόνια στο Ελληνικό Δημόσιο για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ποσό μεγαλύτερο των 110 εκατ. ευρώ!

Στον Ολυμπιακό υπολογίζουν ότι το μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος του ΠΑΟΚ είναι 20 εκατ. ευρώ, του Παναθηναϊκού φέτος που υποτίθεται έκανε υπέρβαση ήταν 15 εκατ. ευρώ και της ΑΕΚ όχι πάνω από 5 εκατ. ευρώ.

Τα  έσοδα του Ολυμπιακού  έχουν πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από τις αυξήσεις του ΦΠΑ,που απορροφήθηκε από την ΠΑΕ, τις μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων, τη μείωση στα τηλεοπτικά. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ολυμπιακός το 2010 εισέπραττε άνω των 20 εκατ. από τις πωλήσεις εισιτηρίων και διαρκείας και πλέον εισπράττει περίπου 6 εκατ. Πέρυσι ανέρχονταν περίπου στα 62 εκατ. ευρώ και φέτος υπολογίζονται σε 55 με 60 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές (8,5 πέρσι και περίπου 10 εκατ. ευρώ φέτος) θα καλυφθούν και πάλι από τον κ. Μαρινάκη, αλλά στη διοίκηση είναι κάθετοι ότι του χρόνου πρέπει να μειωθούν οι ζημιές, αφού ο Ολυμπιακός με το να έχει μπάτζετ υψηλό, με προοπτική να παίζει στο Champions League κι από εκεί να έρχεται ίσα βάρκα ίσα πανιά, είναι σε συνεχές ρίσκο τιμωρίας από την UEFA λόγω του financial fair play (αν δεν είχαν γίνει οι προαναφερθείοσες πωλήσεις η ζημιά θα ήταν της τάξης των 3-35 εκατομμυρίων ευρώ).. Το πλάνο του Ολυμπιακού από πέρσι που σταμάτησε η Ελλάδα να βγάζει τον πρωταθλητή της απευθείας στους ομίλους ήταν ότι στις τρεις σεζόν θα είχε υπό νορμάλ συνθήκες δύο προκρίσεις και έναν αποκλεισμό, αλλά ήδη φέτος, στην πρώτη σεζόν ήρθε ο αποκλεισμός, ενώ με τις αλλαγές που αποφάσισε η UEFA μοιάζει δύσκολο να προκρίνεται σταθερά μια ομάδα στους ομίλους. Άλλωστε, Δεν μπορεί μια ομάδα που συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να παρουσιάζει ζημιές πέρα από κάποιο όριο, ακόμα και αν αυτές καλύπτονται από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου!

Για να γίνει δε αντιληπτό το μέγεθος των εξόδων του Ολυμπιακού, κάπου 1,5 εκατ. ευρώ κοστίζουν ετησίως οι μετακινήσεις, καθώς η ομάδα ταξιδεύει αποκλειστικά με πτήσεις τσάρτερ.

Επιπλέον, από του Ρέντη σημείωναν πως «επειδή γίνεται πολύς λόγος για τις πωλήσεις του Ιντέγε και του Μιλιβόγεβιτς, κάποιοι ξεχνούν τα «όχι» που είπε ο Ολυμπιακός για τους δύο αυτούς παίκτες σε προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους. Πέρυσι είχαμε πρόταση 15 εκατ. από την Κίνα για τον Ιντέγε και είπαμε «όχι». Θυμάται κανείς τι επίδραση είχε αυτό στον παίκτη και ποια ήταν η απόδοσή του το δεύτερο μισό της σαιζόν; Πώς να πεις ξανά «όχι» τώρα όταν ο παίκτης επιθυμούσε να φύγει, αφού είχε 10 εκατ. στα πόδια του; Θυμάται κανείς το «όχι» στα 8 εκατ. στη Φενέρμπαχτσε το καλοκαίρι του 2015 (εν μέσω capital controls) ή το «όχι» στα 10 εκατ. της Μάλαγα το περασμένο καλοκαίρι για τον Μιλιβόγεβιτς; Δεν μπορείς να φράξεις ξανά τον δρόμο του παίκτη όταν έχει την προοπτική της Premier League και ένα συμβόλαιο άνω των 2,5 εκατ. ευρώ». Συμπληρώνουν, δε, πως «είναι αστείο να ακούμε κριτική από ανθρώπους που αποθεώνουν άλλες ομάδες, όπως τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, όταν προβαίνουν σε πωλήσεις των κορυφαίων παικτών τους με 2-3 εκατ. ευρώ. Αν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική, είναι ότι έχουμε διατηρήσει το μπάτζετ του Ολυμπιακού σε μη ανεκτά και μη βιώσιμα επίπεδα για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, τουλάχιστον 3 φορές πάνω από τον δεύτερο. Για τη φετινή χρονιά η όποια ευθύνη είναι ότι το μπάτζετ ενδεχομένως να μην αντικατοπτρίζει την αγωνιστική επίδοση της ομάδας. Σε αυτό έχουμε όλοι ευθύνη: τόσο λάθη στον σχεδιασμό το περασμένο καλοκαίρι όσο και λάθη στη διαχείριση. Υπάρχουν παιχνίδια που υπήρχαν παίκτες που κόστιζαν πάνω από 10 εκατ. και έβλεπαν τα παιχνίδια από την κερκίδα και από το σπίτι τους».


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top