0
Η Αμερικανική κυβέρνηση το 1953 είχε συμφωνήσει με την Ελλάδα να εγκατασταθούν σε κομβικά σημεία της χώρας, στρατιωτικές βάσεις.


Η κίνηση αυτή ταυτίστηκε αρνητικά με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό κάνοντας τις βάσεις όχι και τόσο...αγαπητές. Ωστόσο η Γλυφάδα γνώρισε μεγάλη άνθιση εξαιτίας αυτής της εξέλιξης που την κατέστησε το πιο δημοφιλές προάστιο στα νότια.

Η Γλυφάδα ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο lifestyle και τις "απαιτήσεις" των Αμερικανών στρατιωτικών προσφέροντάς τους άφθονες δυνατότητες αναψυχής με american bar και αμερικάνικα καταστήματα που δεν υπήρχαν πουθενά αλλού στην Αθήνα. Αλλά όλα τα μαγαζιά έκαναν μεγάλους τζίρους εκείνη την περίοδο. 

Η μπιφτεκούπολη για παράδειγμα έζησε τεράστιες στιγμές δόξας τότε! Στις πέντε το απόγευμα που έκλεινε η βάση, ο δρόμος της μπιφτεκούπολης θύμιζε Αμερικάνικη πόλη σε γιορτή αφού επικρατούσε συνωστισμός και μετά βίας άκουγες ελληνικά. Κάποιοι λένε πως οι Έλληνες έμπαιναν δύσκολα εκείνες τις ώρες στην οδό Κωνσταντινουπόλεως. Η μπιφτεκούπολη τη δεκαετία του '80 ιδιαίτερα, προσέδωσε μεγάλη φήμη στη Γλυφάδα. Εκεί, αλλά και στα αμερικάνικα μπαράκια μπορούσες να συναντήσεις τους πάντες, από παλιούς Γλυφαδιώτες, διασημότητες, μέχρι τουρίστες αλλά και τη νεολαία. Μετά από τη μπιφτεκούπολη, πολλοί στρατιωτικοί συνέχιζαν για το Cave στο Καβούρι που έπαιζε φοβερή μουσική, σύμφωνα με θαμώνες της τότε εποχής. 

Χαρακτηριστικό της Αμερικάνικης Βάσης ήταν και ραδιοφωνικός σταθμός της και η φράση «This is America’s top 40. Keep your feet on the ground», που συνήθιζε να λέει ο ραδιοφωνικός παραγωγός και είχε γίνει slogan της εποχής. Οι γειτονιές γύρω από το Ελληνικό ήταν γεμάτες σπίτια νοικιασμένα από Αμερικανούς στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους που σε γενικές γραμμές ήταν ήσυχοι. Όταν έφευγαν για την Αμερική, άφηναν τα πράγματά τους στους ιδιοκτήτες των σπιτιών τους ή τα πουλούσαν στις λεγόμενες Αμερικάνικες Αγορές όπου μπορούσες να βρεις ολόκληρα νοικοκυριά όπως σεντόνια, σερβίτσια, αμερικάνικα έπιπλα αλλά και δίσκους βινυλίου.

Ωστόσο πολλές φορές είχαν προξενηθεί επεισόδια από μεθυσμένους Αμερικάνους που οφειλόνταν κυρίως στον "Έκτο Στόλο", Αμερικάνους ναύτες που κατέφταναν στον Πειραιά και κατευθύνονταν προς τη νυχτερινή ζωή της Γλυφάδας. Εκεί ζούσαν ξέφρενο lifestyle, μεθοκοπούσαν, ενοχλούσαν τις κοπέλες και προξενούσαν καυγάδες. Χαρακτηριστικές ήταν οι περιπολίες της Αστυνομίας της Αμερικανικής Βάσης για να προλάβει καταστάσεις ή να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. 

Ο Αμερικανικός στρατός αποσύρθηκε μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια όταν η Ελλάδα απόκτησε πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το κλείσιμο της βάσης, η Γλυφάδα έκανε μια κοιλιά στην ανέλιξή της, αφού πολλά μαγαζιά έκλεισαν, δεν άργησε όμως να ξαναβρεί τη λάμψη και το χαρακτήρα της, προσαρμόζοντάς τον στη νέα εποχή. 


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top