0
Με την καθοδήγηση του κορυφαίου γαλλικού οίκου, που οδήγησε στις αγορές την Κύπρο και την Πορτογαλία, η κυβέρνηση αξιώνει συνολική συμφωνία που θα επιτρέψει άμεση έκδοση νέων ομολόγων και θα αποτρέψει το τέταρτο μνημόνιο.

Καταλυτικό ρόλο στη χάραξη της διαπραγματευτικής στρατηγικής της κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης διαδραματίζει ο οίκος Rothchild, που οδήγησε επιτυχώς την Κύπρο και την Πορτογαλία σε έξοδο στις αγορές και θέτει στην ελληνική κυβέρνηση τα βασικά κριτήρια που πρέπει να πληροί μια συμφωνία με τους δανειστές, για να διασφαλισθεί η επιστροφή της χώρας στο δανεισμό από τους ιδιώτες και αποτραπεί ο εφιάλτης ενός τέταρτου μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή της Rothchild ως στρατηγικού χρηματοπιστωτικού συμβούλου της κυβέρνησης δεν είναι καθόλου τυχαία: ως τώρα, βασική προτεραιότητα ήταν η εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για το χρέος, γι’ αυτό και είχε επιλεγεί ο οίκος Lazard, που έχει, με μεγάλη διαφορά από άλλους αντίστοιχους οίκους, τα πρωτεία σε διαπραγματεύσεις για «κούρεμα» χρεών.

Στην παρούσα φάση, όμως, πρυτανεύει η ανάγκη να βρεθεί μονοπάτι επιστροφής στις αγορές κεφαλαίου το συντομότερο δυνατό. Γι’ αυτό το σκοπό, ο οίκος Rothchild, που ήδη παρείχε συμβουλές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κρίθηκε από την Αθήνα ως καταλληλότερος σύμβουλος, έχοντας στενή διασύνδεση με το βασικό πολιτικό υποστηρικτή της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις, δηλαδή τη γαλλική κυβέρνηση, αλλά και σημαντικές πρόσφατες επιτυχίες στο ενεργητικό της, αφού καθοδήγησε την Κύπρο και την Πορτογαλία στα πρώτα βήματά τους στις αγορές, μετά τα μνημόνια που εφάρμοσαν επιτυχώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «γραμμή» που έδωσε η Rothchild, στις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός με κορυφαία στελέχη της, στο Παρίσι, ήταν να αποφύγει πάση θυσία η ελληνική πλευρά την παγίδα ενός ατελούς συμβιβασμού υπό χρονική πίεση, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπονομευθεί η προσπάθεια άμεσης επιστροφής στις αγορές, κάτι που θα έφερνε αργότερα σε δεινή θέση την Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση θα ήταν υποχρεωμένη να αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικές πηγές μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος και να μπει σε εξαιρετικά δύσκολες και αβέβαιες συζητήσεις για ένα τέταρτο μνημόνιο.

Τσακαλώτος: Μόνο συνολική λύση

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις Τσακαλώτου (στην τηλεόραση του Antena), η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διεκδικήσει μια συνολική λύση για τα θέματα της αξιολόγησης, τα πλεονάσματα και τα μέτρα για το χρέος, η οποία θα «κλειδώνει» τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, χωρίς το οποίο θα είναι αδύνατο να οργανωθεί από την Rothchild η πρώτη και ιδιαίτερα κρίσιμη έκδοση νέων ομολόγων.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι τυχαίο ότι υποβάθμισε ακόμη και τη σημασία θεμάτων που ο ίδιος έχει εντάξει στο παρελθόν στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου, αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι οι σχετικές προτάσεις των δανειστών, αν και άκρως επώδυνες, θα μπορούσαν να συζητηθούν, εφόσον «αντικρίζονται» από μια καλή διευθέτηση για το δημοσιονομικό στόχο και την ανάληψη σαφών δεσμεύσεων από τους δανειστές για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών, έχοντας κατά νου ότι ο σημαντικότερος στρατηγικός στόχος είναι η άμεση επάνοδος στις αγορές, που δεν θα επιτευχθεί αν επέλθει απλώς ένας συμβιβασμός για τις απαιτήσεις των δανειστών, χωρίς ουσιαστικές υποχωρήσεις από την πλευρά τους για τα πλεονάσματα και το χρέος, τόνισε χθες ότι δεν επιθυμεί να δεσμευθεί για χρονικούς στόχους ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, επειδή αυτό «θα του δέσει τα χέρια».

Ενδεικτική της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να μην αποδεχθεί «μισή λύση», χωρίς αντίκρισμα σε σχέση με την έξοδο στις αγορές, είναι και η αδιαφορία που επιδεικνύει για την επιστροφή των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα, παρότι τα χρονικά περιθώρια για το Eurogroup, στις 20 Φεβρουαρίου, έχουν στενέψει απελπιστικά. Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, το σημαντικότερο είναι να υπάρξει στις 20 Φεβρουαρίου μια συμφωνία για μια συνολική πολιτική λύση και οι τεχνικές λεπτομέρειες θα διευθετηθούν πολύ γρήγορα.
Πώς θα αντιδράσει ο Σόιμπλε;

Η ελληνική πλευρά είναι σαφές πλέον ότι δεν θα ενδώσει στο τελεσίγραφο της Παρασκευής από τους δανειστές, κάτι που μεταφέρει πλέον την πίεση στον Β. Σόιμπλε, η στάση του οποίου αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μια καλή συμφωνία για πλεονάσματα και χρέος. 

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας χθες από το Ντουμπάι στο Reuters, δυσκόλεψε περισσότερο τη θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι άκυρη η τοποθέτησή του, σύμφωνα με την οποία μόνο με Grexit μπορεί να «κουρευτεί» το ελληνικό χρέος. Όπως είπε, «φωτογραφίζοντας» όσα έχει προτείνει το ΔΝΤ για τεράστιες παρατάσεις περιόδου χάριτος και λήξεων των ελληνικών δανείων, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να ελαφρυνθεί το χρέος, χωρίς να υπάρξει άφεση/διαγραφή.

Το ουσιαστικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα είναι αν μπορεί να επαληθευθεί η εκτίμηση του πρωθυπουργού ότι, τελικά, η Α. Μέρκελ δεν θα επιτρέψει στον Β. Σόιμπλε να παίξει προσωπικό πολιτικό παιχνίδι με το Grexit, αλλά θα παρέμβει για να αποφευχθεί μια αναθέρμανση της ελληνικής κρίσης, εν μέσω αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη και στην ίδια την Γερμανία.

Αν διορθωθεί με παρέμβαση της καγκελαρίου η ακραία τακτική Σόιμπλε, η κυβέρνηση περιμένει ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τη συνολική λύση που θα επιτρέψει στην Rothchild να οδηγήσει εκ του ασφαλούς την Ελλάδα στις αγορές. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, όπως θα ήταν μια εμβαλωματική λύση με προδιαγραφές Σόιμπλε (μέτρα από την Ελλάδα, αναβολή αποφάσεων από τους δανειστές για πλεονάσματα και χρέος) δεν μπορεί να γίνει δεκτή γιατί στερείται νοήματος: το παράθυρο εξόδου στις αγορές θα μείνει κλειστό και η «κόλαση» της διαπραγμάτευσης τέταρτου μνημονίου θα κρατήσει ορθάνοικτες τις πύλες της...

  • Σημαντική σημείωση: Όπως επισημαίνουν έμπειρα τραπεζικά στελέχη, ο ρόλος του οίκου Rothchild στα πολιτικά πράγματα της Γαλλίας ενδέχεται να αναβαθμισθεί θεαματικά τον Μάιο. Επικρατέστερος υποψήφιος πρόεδρος είναι πλέον ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν, κορυφαίος επενδυτικός τραπεζίτης της Rothchild και άλλοτε προστατευόμενος του Νταβίντ ντε Ροτσίλντ, 74χρονου "πατριάρχη" του γαλλικού οίκου (στη φωτογραφία).


Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top