0
Για να μην χαθεί η προθεσμία για το Eurogroup της 20η Φεβρουαρίου, θα πρέπει η Ελλάδα κι οι θεσμοί να έχουν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι την Τετάρτη 15 του μήνα, κάτι που μοιάζει τουλάχιστον απίθανο.


Οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν έχουν επιστρέψει. Στην καλύτερη περίπτωση αναμένονται ως αύριο το βράδυ. Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια στενεύουν ακόμη περισσότερο.

Η Αθήνα θα πρέπει να δεχθεί μέτρα 3,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2018-2019. Το Μαξίμου για να μπορέσει να περάσει τα μέτρα επιθυμεί αυτά να περιγραφούν επακριβώς στη συμφωνία αλλά να μην εφαρμοστούν παρά μόνο σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Κάπου εδώ η διαπραγμάτευση έχει κολλήσει και πάλι. Οι θεσμοί λόγω του παρελθόντος στη χώρα πιέζουν τα μέτρα αυτά να νομοθετηθούν άμεσα, μάλιστα λέγεται ότι απαιτούν τα μισά από αυτά τουλάχιστον, δηλαδή ένα ποσό τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ να ληφθούν προληπτικά το 2018.

Ποια είναι όμως τα μέτρα αυτά;

Κατά κύριο λόγο μιλάμε για μείωση του αφορολόγητου, αλλά και τις προσωπικής διαφορά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι. Το μέτρο της προσωπικής διαφοράς, κατά τις ίδιες πληροφορίες μπαίνει μάλλον σε… εφεδρεία.

Το σενάριο μείωσης του αφορολόγητου λέει ότι το όριο θα πέσει από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα στα 6.000 ευρώ. Η έκπτωση φόρου θα πέσει έτσι στα 1.300 ευρώ καθώς θα διατηρηθεί η υφιστάμενη φορολογική κλίμακα.

Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε αύξηση στον φόρο που πληρώνουν οι πολίτες , ενώ για πρώτοι φορά θα πληρώσουν πολλαπλάσιο φόρο οι πλέον φτωχοί εργαζόμενοι με αποδοχές ως 9.000 ευρώ.

Για παράδειγμα ο φόρος για όσους έχουν εισοδήματα από 6.001 ευρώ μέχρι 12.000 ευρώ η αλλαγή στο αφορολόγητο θα σημάνει αύξηση του φόρου από 20 ως και 680 ευρώ.

Μάλιστα για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά που έχει εισόδημα 9.000 ευρώ το χρόνο ο φόρος θα εκτιναχθεί από τα 80 ευρώ που είναι σήμερα στα 680 ευρώ.

Η αύξηση του φόρου για έναν μισθωτό με εισόδημα 1.500 ευρώ θα είναι 600 ευρώ ( από τα 1400 σήμερα στα 2.000 ευρώ) με τη μείωση του αφορολόγητου στα 6.000 ευρώ.

Το ΔΝΤ όμως απαιτεί και άμεσες μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Αν κοπεί η προσωπική διαφορά οι συντάξεις θα μειωθούν από 10 ως και 36%.

Τι σημαίνει λοιπόν απώλεια της προσωπικής διαφοράς;

Δείτε παραδείγματα περικοπών ανάλογα με τον συντάξιμο μισθό και τα έτη ασφάλισης:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top