0
Η παρέα που είχε συγκεντρωθεί ανήμερα  Τσικνοπέμπτη στο εφοπλιστικό γραφείο «Diana Shipping» του Σίμου Παληού στη λεωφόρο Συγγρού για να τσικνίσει ήταν καθ” όλα ενδιαφέρουσα και η συζήτηση που ακολούθησε άκρως αποκαλυπτική.


Προτού σας αναφέρω ποιοι μετείχαν στην Τσικνοπέμπτη των εφοπλιστών, θέλω να σας επισημάνω ότι οι εφοπλιστές, αν και στα γραφεία τους διαθέτουν γκουρμέ εστιατόρια, δεν τσικνίζουν όπως οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί, με παϊδάκια, μπριζόλες, λουκάνικα κ.τ.λ., αλλά με… συναγρίδες, ψημένες από τους προσωπικούς τους μαγείρους. Σε εκείνο λοιπόν το δείπνο ειπώθηκαν πολλά, τόσα που θα τα ζήλευε ακόμα και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ή ακόμα και τα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας. Όλα έγιναν προς τιμήν ενός εξέχοντος Ελληνοαμερικανού, τον οποίο, όπως θα δούμε παρακάτω, τον προόριζε ο Ντόναλντ Τραμπ για την πιο νευραλγική θέση στον Λευκό Οίκο, αυτήν του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Και αυτός την απέρριψε…

Το βράδυ της Πέμπτης άρχισαν λοιπόν να καταφθάνουν ένας-ένας οι εφοπλιστές. Βρέθηκαν εκεί οι Αρ. Ευσταθίου, Π. Τσάκος, Απ. Κοντογιάννης και δύο-τρεις άλλοι σύμβουλοι και συνεργάτες. Ανάμεσα στους εφοπλιστές και ένας βουλευτής της ΝΔ, ο Κωστής Αχ. Καραμανλής, μαζί με την αδελφή του Φωτεινή, η οποία και αυτή ανήκει σε μεγάλη ελληνική εφοπλιστική οικογένεια. Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία στο δείπνο και ενός αεροπόρου, του πρώην αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας πτεράρχου ε.α. Χρ. Βαΐτση. Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ κατέφθασε και ο επίσημος προσκεκλημένος που δεν ήταν άλλος από τον ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη, πρώην διοικητή του ΝΑΤΟ, νυν πρύτανη της Σχολής Νομικής και Διπλωματίας Φλέτσερ, με άριστες σχέσεις με τους Ρεπουμπλικανούς και τον Ντόναλντ Τραμπ. Η συζήτηση που ακολούθησε έγινε στα αγγλικά, με τον ελληνοαμερικανό ναύαρχο να δέχεται βροχή από ερωτήσεις για τον Τραμπ. Και τι δεν είπε!

Πρώτα άρχισε από τα εθνικά θέματα, λέγοντας πως δεν πρόκειται να επιτρέψει η Ουάσιγκτον σύρραξη στο Αιγαίο (θα επέμβει όπως επενέβη και στα Ιμια, είπε χαρακτηριστικά), ότι ο Ταγίπ Ερντογάν όσο απομακρύνεται από τη Δύση τόσο πιο πολύ κοντά φέρνει την Ουάσιγκτον στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια για τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, τον κ. Πρίμπας (ή Πρίμπους) με ελληνικές ρίζες, λέγοντας ότι είναι άξιος και «σοβαρός άνθρωπος», αλλά δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμα θα αντέξει εκεί μέσα, εννοώντας τον Λευκό Οίκο. Και εν συνεχεία άρχισε την κριτική…

Είπε συγκεκριμένα ότι ενώ του ζητήθηκε δύο φορές να αναλάβει τη θέση του συμβούλου για θέματα Εθνικής Ασφαλείας δεν τη δέχθηκε για λόγους αρχής, ότι οι Ρεπουμπλικανοί άρχισαν να απομακρύνονται από τον Τραμπ, ότι δεν εγκρίθηκε ο διορισμός της υπουργού Παιδείας, προκαλώντας την οργή των μελών του κόμματος. Φάνηκε ωστόσο καθησυχαστικός για τη νέα εποχή επί Τραμπ ως προς την Ελλάδα. Διαβεβαίωσε τους πάντες ότι η πολιτική του ΔΝΤ απέναντι στη χώρα μας δεν πρόκειται να αλλάξει επειδή η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να την αλλάξει, αφού ως τώρα δεν ασχολήθηκε μαζί της: «Δεν αλλάζουν οι Αμερικανοί από τη μια στιγμή στην άλλη» είπε συγκεκριμένα και ρώτησε τι γίνεται με την… αξιολόγηση.

Σερβιρίστηκε λευκό δροσερό κρασί από το Κτήμα Τσέλεπου, αλλά ο ελληνοαμερικανός ναύαρχος είπε ότι πίνει μόνο κόκκινο κρασί και του άνοιξαν ξεχωριστό μπουκάλι. Ηταν η ώρα να μιλήσουν οι εφοπλιστές. Αν και η ως τώρα εντύπωση που υπήρχε ήταν ότι οι εφοπλιστές τα πάνε καλά με την κυβέρνηση, στο δείπνο αυτό δεν φάνηκε κάτι τέτοιο. Γιατί πρώτα απ” όλα ζήτησαν να κλείσει η αξιολόγηση εδώ και τώρα, γιατί εάν καθυστερήσει ίσως να είναι πιο επώδυνη. Διερωτήθηκαν πού πάει η χώρα και εν συνεχεία διαμαρτυρήθηκαν, και μάλιστα με ένταση, για τη φορολογία που τους επιβάλλεται. Παρότι για τους εφοπλιστές ισχύει ειδικό φορολογικό καθεστώς ευνοϊκότερο απ” όλους τους άλλους. Είπαν ωστόσο ότι η Ελλάδα έχει την υψηλότερη φορολογία από άλλες χώρες της ευρωζώνης και ανέφεραν ως παράδειγμα την Κύπρο και τη Μάλτα, σημειώνοντας ότι πολλά εφοπλιστικά γραφεία έχουν μετακομίσει λόγω φορολογίας εκεί, με αποτέλεσμα να χάνει έσοδα το ελληνικό κράτος.

ΠΗΓΗ: βηματοδότης

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top