0
«Αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες, όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα είχαν καμία απολύτως σημασία», είχε πει κάποτε ο Αριστοτέλης Ωνάσης.


Για πόσα λεφτά, όμως, μιλάμε ακριβώς; Η απάντηση είναι αρκετά περίπλοκη. Όχι τόσο επειδή το σύνολο τους είναι υπέρογκο αλλά κυρίως επειδή η έννοια του χρήματος επιδέχεται ποικίλες μεταφράσεις.

«Το χρήμα που υπάρχει διαφοροποιείται ανάλογα με το πώς το προσδιορίζουμε. Όσο πιο αφηρημένος είναι ο τρόπος, όσο ευρύτερη η έννοια, τόσο ανεβαίνει το ποσό» ισχυρίζεται ο Jeff Desjardins της Visual Capitalist, ο οποίος δημιούργησε το παρακάτω infographic για να επιβεβαιώσει τον συλλογισμό του.

Κοιτώντας το κανείς παρατηρεί πως για τους «παραδοσιακούς» - εκείνους δηλαδή που με τον όρο χρήμα εννοούν το σύνολο των τραπεζογραμματίων που κυκλοφορούν στον πλανήτη, είτε αυτά είναι χαρτονομίσματα είτε κέρματα είτε τα ποσά που καταθέτουμε κατά διαστήματα σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς - το σύνολο φτάνει περίπου τα 80,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Για όσους όμως προσδίδουν στο χρήμα μια διευρυμένη έννοια, συμπεριλαμβάνοντας εκτός από τα τραπεζογραμμάτια και το ηλεκτρονικό bitcoin καθώς και τα αποθέματα χρυσού αλλά και τα κεφάλαια που επενδύονται σε χρηματιστηριακά προϊόντα, όπως τα παράγωγα, το ποσό υπερβαίνει το ένα τετράκις εκατομμύριο.


Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top