0
Αποφασισμένος να κηρύξει τον πόλεμο στην τρομοκρατία εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος ανακοίνωσε τριήμερο πένθος για τους 25 νεκρούς από τη βομβιστική επίθεση στο παρεκκλήσι του Πέτρου και Παύλου, δίπλα στην εκκλησία των Κοπτών, στο Κάιρο, την Κυριακή το πρωί.


Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε πως «Η τρομοκρατία στοχεύει στους Κόπτες Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους της Αιγύπτου. Αλλά η Αίγυπτος μπορεί να προκύψει ακόμη πιο δυνατή και ενωμένη, κάτω από τέτοιες συνθήκες», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου. Χαρακτηρίζοντας την αποτρόπαια αυτή πράξη της βομβιστικής ενέργειας ως «έναν πόλεμο εναντίον του σπουδαίου αιγυπτιακού λαού», ο Αλ Σίσι διεμήνυσε ότι όσοι ευθύνονται για την επίθεση θα αντιμετωπίσουν τον «βαρύ πέλεκυ» της δικαιοσύνης.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 25 νεκροί και τουλάχιστον 49 τραυματίες. Σημειώνεται πως ακριβώς αυτό το μήνυμα της ενότητας των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων ενάντια στην τρομοκρατία έδωσαν οι ίδιοι οι πολίτες της χώρας, που συγκεντρώθηκαν λίγη ώρα αργότερα και από τις δύο θρησκείες στο χώρο δίπλα από την πολύνεκρη έκρηξη, διαδηλώνοντας εναντίον της τρομοκρατίας.

Από την πλευρά της, και η Αγγλικανική Εκκλησία στην Αίγυπτο καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση, καθώς επίσης και ο Βρετανός πρέσβης στη χώρα Τζον Κάσσον, η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Αυρό και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αμπντάλλα Μπιν Ζάγιεντ.




Κλίμα οδύνης

«Μαύρη Κυριακή» 11 Δεκεμβρίου, που μάλιστα έτυχε σήμερα να συμπίπτει με την Ημέρα της Γέννησης του Προφήτη Μωάμεθ και αποτελεί ημέρα εθνικής αργίας για πολλά αραβικά κράτη, αποτελεί η σημερινή ημέρα πένθους για την Αίγυπτο, με την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στην περιοχή Αμπασέια, πολύ κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας του Καΐρου, και το κυριότερο, σε μία εκκλησία που συνορεύει με την έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας στην Αίγυπτο. 

Έτσι, η είδηση για την αιγυπτιακή κοινωνία που κανονικά θα εόρταζε τη μεγάλη μουσουλμανική εορτή, παγώνει την ατμόσφαιρα και δημιουργεί συναισθήματα μεγάλης οδύνης, από τα 25 άτομα που ήδη έχασαν τη ζωή τους και τα υπόλοιπα 31 άτομα που έχουν τραυματιστεί, με τις αρχές να μην αποκλείουν ότι ο αριθμός των θυμάτων ίσως αυξηθεί, από την ισχυρή έκρηξη που προκάλεσε το θάνατο αθώων πολιτών. 

Τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε στο γυναικωνίτη μίας μικρής εκκλησίας των Αγίων Πέτρου και Παύλου (Ελ Μποτροσέια) που σχεδόν εφάπτεται με την έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, που είναι η Εκκλησία του Αποστόλου Μάρκου και η οποία έμεινε ανέπαφη από την έκρηξη. 

Σύμφωνα με δηλώσεις των αρχών ασφαλείας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΕΝΑ, στο χώρο βρέθηκαν υπολείμματα βόμβας βάρους 12 κιλών τρινιτροτολουόλης (ΤΝΤ). Η «Αλ Αχράμ» επισημαίνει ότι πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά έκρηξη βόμβας στο Κάιρο μέσα σε μια μόλις εβδομάδα, καθώς την Παρασκευή μία βόμβα σκότωσε έξι αστυνομικούς στην περιοχή της Γκίζας, τραυματίζοντας παράλληλα τρεις ακόμη, ενώ την ίδια ημέρα μία άλλη έκρηξη στο δρόμο για το Καφρ Ελ Σέιχ προκάλεσε το θάνατο ενός πολίτη, τραυματίζοντας τρεις αστυνομικούς. 

Η ίδια εφημερίδα καταλήγει ότι η σημερινή έκρηξη αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη επίθεση με βόμβα που δέχεται η Κοπτική Εκκλησία, από την Πρωτοχρονιά του 2011, τότε που είχαν σκοτωθεί 23 άνθρωποι σε έκρηξη που είχε σημειωθεί στην Εκκλησία των Δύο Αγίων στην Αλεξάνδρεια.




Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: Πρόκειται για βάρβαρη ενέργεια

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου των Κοπτών στο Κάιρο» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και προστίθεται: «Πρόκειται για μία βάρβαρη ενέργεια που στόχο είχε να πλήξει τον πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της αιγυπτιακής κοινωνίας».

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο φίλο λαό της Αιγύπτου και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.



Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top