Ενώπιον του ανακριτή οδηγήθηκαν οι 50 συλληφθέντες της σπείρας των Ρομά που έκλεβαν σπίτια και βίλες επωνύμων. Ανάμεσά τους με την ιδιότητα του κατηγορούμενου βρίσκεται και ο επιχειρηματίας και γνωστός στην κοσμική Αθήνα, Αλέξανδρος Αγγλούπας.


Η αστυνομία έχει σχηματίσει δικογραφία σε βάρος 87 ατόμων, εκ των οποίων τα 50 έχουν συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου και μεταφέρθηκαν με χειροπέδες στον εισαγγελέα για την άσκηση των ποινικών διώξεων και ακολούθως στον ανακριτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν (ορισμένοι με υπομνήματα) τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό της Ασφάλειας προς τη Δικαιοσύνη, υπήρχε τηλεφωνική παρακολούθηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπήρχε συνεργασία και με αστυνομικούς, οι οποίοι παραπέμπονται στον ανακριτή. Μάλιστα, κατά την παρακολούθηση των κατηγορουμένων, έχουν καταγραφεί διάλογοι - φωτιά που είχαν με τους συγκεκριμένους αστυνομικούς, οι οποίοι φέρονται να έδιναν πληροφορίες για τις αστυνομικές επιχειρήσεις, βοηθώντας τους κακοποιούς να αποφεύγουν τις «κακοτοπιές».  

Ωστόσο, συνήγοροι ορισμένων εκ των συλληφθέντων εγείρουν ήδη δικονομικές ενστάσεις:  Γιατί αφού όλοι βαρύνονται με κατηγορίες  στα πλαίσια της εγκληματικής οργάνωσης, για κάποιους έγινε σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και για κάποιους άλλους δεν ακολουθήθηκε η ίδια τακτική; Όπως υποστηρίζεται,  υπάρχουν πληροφοριοδότες, οι οποίοι στην προσπάθεια τους να καταφέρουν να αποφύγουν  τη σύλληψη, είπαν για πρόσωπα και πράγματα, καταφεύγοντας και σε υπερβολές. 

Τα μέτρα στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων είναι δρακόντεια με τους άντρες των ΟΠΚΕ να βρίσκονται έξω από το κτίριο 9 όπου μεταφέρθηκαν οι συλληφθέντες. 

Οι συλληφθέντες, πραγματοποίησαν τα τελευταία χρόνια σχεδόν τις μισές διαρρήξεις σε πολυτελείς κατοικίες σε όλη τη χώρα και ανάμεσα στα θύματα τους ήταν πολλοί διάσημοι όπως η Άννα Βίσση. 

Για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν super cars εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, όπως Ferrari, Porsche Cayenne και άλλα θηριώδη SUV. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, οι εγκέφαλοι κυκλοφορούσαν με Ferrari και είχαν τις Πόρσε για τους... βοηθούς! 

Ο εισαγγελέας, ο Ράμπο και ο ...Μπάμπης ο Φλου
Οι συλληφθέντες διέμεναν σε υπερπολυτελείς κατοικίες της Αττικής που κόστιζαν εκατομμύρια ευρώ!
Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν συνθηματικά για τις μεταξύ τους επικοινωνίες, ενώ είχαν ψευδώνυμα όπως Σέφκης,   Εισαγγελέας, Αράπος,     Μαραντόνα Μάκης-Σατανάς, Παχύς, Αλκης, Χειλάς- Ψηλός, Παρταούλας, Ντουντούκης,     Νενές, Χαζούλης, Μπάμπης Φλου,  Ράμπο, Πιν Πιν, Ρόκι, Πόντικας, Τζόλο

Τι δηλώνει ο δικηγόρος πέντε εκ των κατηγορουμένων κ.Βασίλης Ταουξής:



«Η υπόθεση έχει διαφορετικές διαστάσεις από εκείνες που εμφανίζει η αστυνομία», λέει ο δικηγόρος κ.Βασίλης Ταουξής. Σημείωσε δε, ότι η υπόθεση εμφανίζεται ότι αφορά «μεγάλη εγκληματική οργάνωση», αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι». 






Αδίστακτοι σαν σιτσιλιάνικη μαφία

Στη δομή του, αυτό το σύστημα εγκληματικής οργάνωσης, όπως το αποκαλούν οι αστυνομικοί θυμίζει τις σιτσιλιάνικες μαφίες καθώς δεν μιλάμε για μια συμμορία αλλά για ένα δίκτυο ομάδων με το μεγάλο αφεντικό, ο Έλληνας «Capo dei Capi» να ρυθμίζει τα πάντα και φυσικά να είναι στο απυρόβλητο. Οι πληροφορίες λένε ότι η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ δεν σταματά καθώς τη σκυτάλη πλέον παίρνουν οι Εσωτερικές Υποθέσεις αφού υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι την ομάδα βοηθούσαν με πληροφορίες επίορκοι αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα. 

Οι έρευνες για την εξάρθρωση των δύο ομάδων με τα πολλά πλοκάμια που δρούσαν από την Αθήνα μέχρι τα Γιάννενα και από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησαν από τις αρχές του χρόνου από τα κεντρικά της Ασφάλειας Αττικής όταν οι έμπειροι αξιωματικοί έβαλαν στο μικροσκόπιο ένα μπαράζ διαρρήξεων στα βόρεια προάστια με σημείο αναφοράς ένα Seat Leon και παρόμοιο modus operandi. Γρήγορα διαπίστωσαν πως πρόκειται για μια άγρια συμμορία σεσημασμένων τσιγγάνων με δεκάδες μέλη πολλά από τα οποία αποφυλακίστηκαν πριν μερικούς μήνες και ξαναβγήκαν στην «πιάτσα».  
Η δράση τους ξεκίνησε πριν αρκετούς μήνες (κάποιοι κάνουν λόγο και για χρόνια) έχουν πραγματοποιήσει αμέτρητες επιθέσεις από Εκάλη, Πεντέλη, Κηφισιά, Ψυχικό μέχρι Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη Λάρισα και Ιωάννινα. Ανάμεσα στα θύματα τους η Άννα Βίσση, η δημοσιογράφος του Alpha Ηρώ Καριοφύλη, ένας γιατρός στην Κηφισιά και πολλοί άλλοι ευκατάστατοι επιχειρηματίες. 

Στα κεντρικά της Ασφάλειας Αττικής είχε στηθεί ειδική ομάδα και με μέθοδο που θύμιζε σε πολλά το επιχειρησιακό σχέδιο που είχαν καταστρώσει πριν μερικά χρόνια οι Ιταλοί συνάδελφοι τους για το ξεδόντιασμα των εγκληματικών ομάδων του Κορλεόνε, παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα πολλών εκ των συλληφθέντων που είχε ακτινογραφήσει τη συμμορία, το modus operandi, τις ζώνες στις οποίες κινείται και τις ώρες που χτυπά. 

Έτσι «χτυπούν»

Η συμμορία των «ποντικών των βορείων προαστίων», αποτελεί συνέχεια μιας μεγάλης ομάδας που στο παρελθόν διέθετε μέχρι και ομάδα νομικής υποστήριξης όταν κάποιο από τα μέλη της έπεφτε στα δίχτυα της Αστυνομίας. «Μπορεί να είναι αδίστακτοι αλλά είναι και οργανωμένοι. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουμε συλλάβει σεσημασμένους για κλοπές και ληστείες και πριν προλάβουμε να τους πάμε στον εισαγγελέα εμφανίζονταν στα κρατητήρια οι διορισμένοι δικηγόροι τους», αναφέρει στο protothema.gr αστυνομικός της Ασφάλειας και προσθέτει: «Οι δικοί τους φροντίζουν όχι μόνο για τη νομική τους υποστήριξη αλλά και για τις ανάγκες στις φυλακές και τα έξοδα των οικογενειών τους. Δρουν σαν ...φαμίλιες».

Από τις έρευνες της Αστυνομίας που βασίζονται σε καταθέσεις μαρτύρων, βίντεο από κάμερες κλειστών κυκλωμάτων ασφαλείας, αρχεία σεσημασμένων προκύπτει ξεκάθαρα το modus operandi της συμμορίας. Σχεδόν κάθε πρωί, τρία μέλη της συμμορίας παίρνουν το κλεμμένο Seat Leon και ξεκινούν για κατόπτευση και πλιάτσικο σε σπίτια των βορείων προαστίων. Αφού εντοπιστούν οι πιθανοί στόχοι περνούν στην επόμενη φάση του σχεδίου τους. Κάνουν δήθεν βόλτες δύο και τρεις φορές από το σπίτι που έχουν βάλει στο μάτι και στη συνέχεια παρκάρουν το αυτοκίνητο στο επόμενο τετράγωνο. Σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να σταθμεύουν το λευκό Leon βιαστικά, ακόμη και παράνομα σε μικρούς δρόμους με αποτέλεσμα να κινούν υποψίες. 

Πρώτη κίνηση με το που φθάνουν στο στόχο είναι να χτυπήσουν το κουδούνι για να τσεκάρουν αν στο σπίτι υπάρχει κόσμος. Αν απαντήσει κάποιος, αναφέρουν ένα τυχαίο όνομα, δήθεν πως έχουν κάνει λάθος και φεύγουν σαν να μην τρέχει τίποτα. Αν δεν απαντήσει κανένας, τρυπώνουν παραβιάζοντας μπαλκονόπορτες. Μάλιστα, στην περίπτωση που τα σπίτια διαθέτουν συναγερμό οι δράστες τον ξηλώνουν με αριστοτεχνικές κινήσεις το σύστημα και το «πνίγουν» σε έναν κουβά με νερό. Μια μέθοδος που ξεκίνησαν να εφαρμόζουν οι Γεωργιανοί ποντικοί πριν μερικά χρόνια. 

Στο εσωτερικό του σπιτιού δεν κάθονται για παραπάνω από μερικά λεπτά. Για να μην χάνουν χρόνο, αυτό που αναζητούν είναι πολύ συγκεκριμένο και είναι το χρηματοκιβώτιο. Έτσι, μόλις το εντοπίσουν προσπαθούν να το ανοίξουν. Αν δεν τα καταφέρουν τότε το ξηλώνουν και το παίρνουν μαζί τους. Ενδιαφέρονται κυρίως για κοσμήματα, μετρητά και ότι μπορεί να σπρωχτεί εύκολα στη μαύρη αγορά. Για το λόγο αυτό δεν παίρνουν ογκώδη αντικείμενα όπως ηλεκτρικές συσκευές, υπολογιστές και πράγματα που αν και μεγάλης αξίας δεν μεταφέρονται εύκολα. Εκτιμάται ότι τρεις κλεπταποδόχοι έχουν αναλάβει να «σπάνε» τη λεία και να τη σπρώχνουν στις παράνομες πιάτσες δίνοντας ένα μικρό μερίδιο στη συμμορία των τσιγγάνων που κάνει τη βρώμικη δουλειά. 

Η τραγουδίστρια, η δημοσιογράφος και ο γιατρός 

Ένα από τα πρώτα χτυπήματα ήταν αυτό στο σπίτι ενός γνωστού γιατρού στην περιοχή της Κηφισιάς. Τρεις τσιγγάνοι με κουκούλες και γάντια πλησίασαν την πολυτελή κατοικία του γιατρού που εργάζεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο των βορείων προαστίων. Για να σιγουρευτούν πως δεν ήταν κανένας μέσα, χτύπησαν το κουδούνι και όταν οι υποψίες πως ήταν άδειο επιβεβαιώθηκαν, πέρασαν στην τελευταία φάση. Τρύπωσαν μέσα και έκαναν πλιάτσικο... Η όλη επιχείρηση των τριών κουκουλοφόρων δεν κράτησε περισσότερο από δέκα λεπτά. 

Ένα από τα «επώνυμα» χτυπήματα ήταν αυτό στη βίλα της τραγουδίστριας Άννας Βίσση στην Εκάλη. Η τραγουδίστρια έλειπε στη Νέα Υόρκη στο σπίτι της κόρης της Σοφίας Καρβέλα ενώ η εταιρεία σεκιούριτι που έχει προσλάβει ασχολείται με τη φύλαξη της πολυτελούς κατοικίας ορισμένες ώρες το 24ωρο. Αν και η πολυτελής κατοικία διαθέτει κύκλωμα με κάμερες η συμμορία δεν δίστασε να μπει μέσα παραβιάζοντας τη μπαλκονόπορτα και βγάζοντας off τον συναγερμό με το γνωστό τρόπο. Στη συνέχεια μπήκαν μέσα, «ξερίζωσαν» το χρηματοκιβώτιο που περιείχε κοσμήματα μεγάλης αξίας, το φόρτωσαν στο Leon και χάθηκαν σαν σκιές στα στενά της περιοχής χωρίς κανένας από τους κατοίκους να καταλάβει το παραμικρό. Η διάρρηξη διαπιστώθηκε όταν οι σεκιούριτι πήγαν στο σπίτι και είδαν τι είχαν καταγράψει οι κάμερες. 

Την ώρα που το κλιμάκιο της Ασφάλειας Αττικής είχε μεταβεί στη βίλα της Άννας Βίσση στην Εκάλη για να συγκεντρώσει στοιχεία από το χώρο και καταθέσεις μαρτύρων η συμμορία με το λευκό Seat Leon είχε ξεκινήσει έναν νέο κύκλο επιδρομών αυτή τη φορά στην περιοχή της Πεντέλης. Στόχος όχι ένα αλλά τέσσερα σπίτια που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο με το σπίτι του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη. 

Ανάμεσα στα σπίτια που ανοίχτηκαν ήταν και αυτό της δημοσιογράφου του τηλεοπτικού σταθμού Alpha Ηρούς Καριοφύλλη. Οι δράστες μπήκαν στο σπίτι της δημοσιογράφου την ώρα που απουσίαζε όπως και ο σύζυγος της απόστρατος στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ Μανώλης Κατριαδάκης γύρω στις 7:55 και 8:15 και μέσα σε είκοσι λεπτά κατάφεραν να αρπάξουν από το χρηματοκιβώτιο χρήματα, κοσμήματα αλλά και το όπλο του συζύγου της που κατείχε νόμιμα. Και σε αυτή την περίπτωση οι τρεις κουκουλοφόροι που εισέβαλαν στην οικία της δημοσιογράφου κατέστρεψαν το συναγερμό τον οποίο αφού ξήλωσαν από τον τοίχο του μπαλκονιού τον εξουδετέρωσαν μέσα σε έναν κουβά με νερό. 

Προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο ισόγειο της διπλοκατοικίας όπου μένει η Ηρώ Καριοφύλλη και ο σύζυγος της, στη συνέχεια ανέβηκαν στον πρώτο όροφο που μένει άλλη οικογένεια, αφαίρεσαν χρήματα και τιμαλφή και πριν φθάσουν στο αυτοκίνητο διέρρηξαν άλλα δύο σπίτια στην οδό Κολοκοτρώνη στην Πεντέλη. Μάλιστα, προσπάθησαν να μπουν σε ένα ακόμη όμως όταν χτύπησαν το κουδούνι και διαπίστωσαν πως μέσα υπάρχουν άνθρωποι εξαφανίστηκαν. 

 
Top