Απίστευτες λεπτομέρειες και σκηνικά για τη δράση της σιτσιλιάνικης φαμίλιας των Ρομά. Εκτός από σπίτια είχαν χτυπήσει και εκκλησία. Τα ακριβά ρολόγια που «έκαψαν» τον bon viveur της νυχτερινής Αθήνας. Τουλάχιστον 3 οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί. Η υπόθεση διαβιβάστηκε και στην Interpol.

Την εμπλοκή του Αλέξανδρου Αγγλούπα ως κλεπταποδόχου και πολλών αστυνομικών που από υπερασπιστές του νόμου έγιναν παραβάτες ξεδιπλώνονται μέσα από την δικογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr. 

Μέσα από τις εκατοντάδες σελίδες του διαβιβαστικού της ΕΛ.ΑΣ, των καταθέσεων αλλά και του οπτικού υλικού αποδεικνύεται ότι οι δύο «φαμίλιες» με τις δεκάδες υποομάδες δρούσαν με επιστημονικό τρόπο, μιλώντας με πακιστανικά κινητά και κωδικοποιημένες εκφράσεις σε «ντοπιολαλιές» των Ρομά ενώ τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για τις διαρρήξεις και τις ληστείες ήταν «πειραγμένα» με τους οδηγούς να περνούν από ειδικά test drive προκειμένου να τσεκαριστούν οι οδηγικές τους ικανότητες. 

«Τα αρχηγικά στελέχη προέβαιναν στην επιλογή των οδηγών με αυστηρά κριτήρια που αφορούσαν τόσο την εξαιρετική τους ικανότητα στην οδήγηση όσο και στο ανυπότακτο πνεύμα του χαρακτήρα τους. Συνέπεια όλων των παραπάνω ήταν η μεγάλη δυσκολία στην παρακολούθηση καθώς εκτός από ιλιγγιώδεις ταχύτητες οι οδηγοί έπαιρναν και εξαιρετικά προσεκτικά μέτρα αντιπαρακολούθησης (άσκοπη αλλαγή κατεύθυνσης, αυξομείωση ταχύτητας, απότομες στάσεις, παραβίαση σηματοδότη). 

Σε περιπτώσεις που γίνονταν αντιληπτοί από αστυνομικούς περιπολιών ακολουθούσε πάντοτε καταδίωξη κατά την οποία και προκειμένου να διαφύγουν δεν δίσταζαν και να εμβολίσουν τα περιπολικά ενώ έχει καταγραφεί και περιστατικό κατά το οποίο καταδιωκόμενοι έκαναν εκτεταμένη χρήση πυροσβεστήρων προκειμένου να εμποδίσουν την ορατότητα των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ» αναφέρεται στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας. 

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στους κλεπταποδόχους και διακινητές των κλοπιμαίων όπου ξεχωρίζει η περίπτωση του Αλέξανδρου Αγγλούπα που συνελήφθη έξω από το σπίτι του στη Βουλιαγμένη με 80.000 ευρώ, μια καραμπίνα Μπερέτα ενώ κατασχέθηκε ως προϊόν εγκλήματος και το αυτοκίνητο του μάρκας Smart. Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονισθεί ότι βάσει των τηλεφωνικών συνομιλιών που έπιασε ο «κοριός» και σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία ερευνάται και η συμμετοχή ενός κολλητού φίλου του Αλέξανδρου Αγγλούπα, ηχηρού ονόματος στο χώρο της νυχτερινής Αθήνας και της παραλιακής, λάτρη των γρήγορων αυτοκινήτων και επώνυμων κυριών της εγχώριας show biz. 

Το Patek Philippe και το Piaget που «έκαψαν» τον Αγγλούπα 

Στα 41 άτομα που το βράδυ της Πέμπτης οδηγήθηκαν στην Ευελπίδων και στους συνολικά 89 που κατηγορούνται για την υπόθεση του ελληνικού «Κορλεόνε», ξεχωρίζει η περίπτωση του 39χρονου Αλέξανδρου Αγγλούπα που στη δικογραφία παρουσιάζεται στο νούμερο 63 της λίστας των συλληφθέντων ως κάτοικος Βουλιαγμένης και άεργος. Στις συνομιλίες που κατέγραψε ο κοριός της Αστυνομίας υπάρχουν πολλές επαφές του Αγγλούπα με υψηλόβαθμα στελέχη της μαφιόζικης οργάνωσης στην οποία προσπαθεί να αγοράσει πανάκριβα κλεμμένα ρολόγια. Όπως στην περίπτωση ενός Patek Philippe αξίας 7000 ευρώ που οι Ρομά έκλεψαν από βίλα του Πανοράματος Θεσσαλονίκης στις 22 Σεπτεμβρίου και ενός πανάκριβου Piaget το οποίο εκλάπη από μεζονέτα της Νέας Ερυθραίας στις 29 Αυγούστου το οποίο και τελικά αγόρασε. 

Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στη σελίδα 117 του διαβιβαστικού της ΕΛ.ΑΣ όπου οι αστυνομικοί έχουν κάνει λίστα με τους κλεπταποδόχους των μαφιόζικων ομάδων ο Αλέξανδρος Αγγλούπας «όπως προέκυψε από τα δεδομένα της επισύνδεσης αλλά και τη διακριτική επιτήρηση μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης παρέδιδαν κλοπιμαία κυρίως ρολόγια μεγάλης αξίας στον 39χρονο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη διάπραξη των κλοπών, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τον Αγγλούπα Αλέξανδρο και του απέστειλαν φωτογραφίες των κλοπιμαίων μέσω viber προκειμένου ο τελευταίος να διακριβώσει την αξία τους. 

Κατόπιν ο Αγγλούπας τους υποδείκνυε σημεία συνάντησης για την αγοραπωλησία και πλήρωνε πάντοτε με μετρητά. Επισημαίνεται ότι ένας από τα αρχηγικά στελέχη με τον Αγγλούπα είχαν αναπτύξει τόσο ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης ώστε να μεταφέρει κλοπιμαία από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για να τα πουλήσει στον τελευταίο. Από τη διακριτική επιτήρηση του Αγγλούπα καθώς και από στοιχεία της επισύνδεσης προέκυψε ότι είχε ύποπτες συναλλαγές με επτά ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης μεταχειρισμένων ρολογιών, εκτίμησης πολύτιμων λίθων και χρυσοχοείων σε διάφορες περιοχές της Αθήνας».


Τα ψευδώνυμα και οι διάλογοι 

Οι συλληφθέντες τόσο κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων όσο και μεταξύ τους χρησιμοποιούσαν πάντοτε συνθηματικά ονόματα και κωδικοποιημένες εκφράσεις ενώ για τις επαφές τους είχαν προμηθευτεί τα λεγόμενα «πακιστανικά» κινητά. Έτσι, μεταξύ τους αποκαλούνταν με ψευδώνυμα όπως «Σέφκης», «Εισαγγελέας», «Άραπος», «Μαραντόνα», «Σατανάς», «Άλκης», «Χειλας – Ψηλός», «Νενές», «Χαζούλης», «Μπάμπης Φλου», «Ράμπος», «Πιν πιν», «Μαρτέλης», «Πόντικας», «Τζόλο» κ.λ.π. Όσο για τις εκφράσεις όταν ήθελαν να πάνε για κλοπές έλεγαν συνθηματικά «Πάμε για μπάλα ή πέντε επι πέντε», «Πάμε για δουλειά», «Πάμε βόλτα», «Μπουκί», «Πιριμάσκι» ενώ για τον ασύρματο χρησιμοποιούσαν τις λέξεις «Ράδιο», «Κασετόφωνο», «Μπασαλντο». Τέλος με την έκφραση «Έχω Έλληνα» εννοούσαν «έχω πληροφοριοδότη». 





Επίδειξη χλιδής και εικονικές δίκες μέσω Facebook 

Ιδιαίτερα δραστήριοι στα social media φέρονται να ήταν πολλοί από τους συλληφθέντες του ελληνικού «Κορλεόνε». Διατηρούσαν προφίλ στο Facebook ανέβαζαν φωτογραφίες με τα πολυτελή οχήματα ενώ έφθασαν σε σημείο να χλευάζουν τα δικαστήρια και τις αρχές στήνοντας εικονικές δίκες σε άδειες αίθουσες δικαστηρίων. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό «Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε προφίλ που διατηρούσαν μέλη της οργάνωσης στο Facebook, είχαν αναρτήσει φωτογραφίες και βίντεο στα οποία απεικονίζονταν οι ίδιοι εντός κενών δικαστικών αιθουσών να πραγματοποιούν εικονικές δίκες παριστάνοντας είτε τους κατηγορούμενους είτε τους δικαστές. Όπως καταγράφηκε σε απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μέλη της οργάνωσης όταν πληροφορήθηκαν ότι από την υπηρεσία μας διεξαγόταν έρευνα σε βάρος τους αναζητούσαν διακαώς τρόπο να έρθουν σε επαφή με αξιωματικούς προκειμένου να επηρεάσουν προς όφελος τους την προανάκριση». 

Από εκκλησίες μέχρι και το Politeia Tennis Club 

Στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν κρυμμένα σε απίθανους χώρους 1.000.000 ευρώ, κατασχέθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα ανάμεσα τους και εντυπωσιακά super cars Ferrari, Porsche Cayenne, Audi και BMW. Αξίζει να τονισθεί πως με τα μέχρι στιγμής στοιχεία εκτός από εκατοντάδες σπίτια διέρρηξαν και έναν ιερό ναό στο Κερατσίνι, σούπερ μάρκετ στο Μαρούσι, το νοσοκομείο Ιασώ στο Χολαργό, σούπερ μάρκετ στο Πόρτο Ράφτη, στη Ραφήνα, βενζινάδικα, διάφορες εταιρείες, φαρμακεία, το Politeia Tennis Club, εταιρεία φυσικού αερίου, εργοστάσια, φαρμακοβιομηχανίες κ.λ.π. 

Το απόσπασμα της δικογραφίας για τη διάρρηξη στο σπίτι της Βίσση 


Επίορκοι αστυνομικοί 

Μέχρι στιγμής στη δικογραφία κατηγορούνται τρεις αστυνομικοί που φέρονται να έδιναν πληροφορίες για τις αστυνομικές επιχειρήσεις προκειμένου οι κακοποιοί να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες τους. Αν και μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν «τυλίξει» σε μια κόλλα χαρτί τρεις επίορκους συναδέλφους τους, εκτιμάται ωστόσο ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Τέλος αξίζει να τονισθεί ότι ο φάκελος τη υπόθεσης έχει διαβιβαστεί σε Interpol και Europol προκειμένου να εξεταστούν σχέσεις του κυκλώματος με ξένες εγκληματικές οργανώσεις. 

Η νομική άποψη 

Ο συνήγορος δύο εκ των συλληφθέντων κ. Σάκης Κεχαγιόγλου μιλώντας στο protothema.gr για την υπόθεση επισημαίνει πως «Οι πρόωρες εκτιμήσεις του υλικού μιας ογκώδους δικογραφίας που σχηματίσθηκε κατά τις έως τώρα πληροφορίες , μετά από πολύμηνες έρευνες, ενέχουν τον κίνδυνο του σφάλματος και της επιπολαιότητος. Οφείλω όμως να επισημάνω ότι δικογραφίες βασισμένες κατά κύριο λόγο σε άρση απορρήτου και απομαγνητοφωνήσεις καθώς και σε εκτιμήσεις φράσεων και κωδικοποιημένων λέξεων, εμπεριέχουν το σπέρμα της αυθαιρεσίας και πολλάκις καταρρέουν στο ακροατήριο. Η πορεία της ανακρίσεως και οι εξηγήσεις των κατηγορουμένων θα οδηγήσουν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα». 


ΠΗΓΗ: protothema.gr
 
Top