Με τις συγκλονιστικές περιγραφές των υπαλλήλων της Marfin, των πυροσβεστών που κλήθηκαν στην οδό Σταδίου το μεσημέρι της 5η Μαΐου αλλά και αυτοπτών μαρτύρων, συνεχίστηκε σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για τον εμπρησμό της τράπεζας το 2010. Από τη φωτιά που ξέσπασε στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin, έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα -μεταξύ των οποίων και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η οποία βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.


Το τραγικά γεγονότα εκτυλίχθηκαν τον Μάιο του 2010 στο κέντρο της Αθήνας, όπου είχε πραγματοποιηθεί μεγάλη διαδήλωση ενάντια στα μέτρα λιτότητας. Κατά τη διαδήλωση, ωστόσο, διαδραματίστηκαν σοβαρά επεισόδια, με πλέον σημαντικά τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου - όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οι τρεις υπάλληλοι και το αγέννητο βρέφος - αλλά και η επίθεση που δέχθηκε το βιβλιοπωλείο «Ιανός».

Κατηγορίες για την υπόθεση έχουν απαγγελθεί στους Θοδωρή Σιψά και Παύλο Ανδρεάδη ή Αντρέεβ, οι οποίο και κάθονται στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Οι δύο κατηγορούμενοι έχουν αρνηθεί τα αδικήματα που τους αποδίδονται και τα οποία κατά περίσταση, είναι: Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συναυτουργία και κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών υλών, έκρηξη κ.ά.

Σήμερα, κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του δικαστηρίου, στο επίκεντρο της ακροαματικής διαδικασίας βρέθηκε η κατάθεση του μάρτυρα Θ.Γιαννακούλια, ο οποίος μίλησε για την παρουσία κάποιου άνδρα στα γεγονότα, με σωματότυπο, που όπως είπε, έμοιαζε με αυτόν του κατηγορουμένου Θοδωρή Σιψά. Η κατάθεση του μάρτυρα, αμφισβητήθηκε έντονα απο την υπεράσπιση αλλά και από μέλος του δικαστηρίου που είπε στον κ. Γιαννακούλια: «Μας μπερδεύετε...». 
«Ο σωματότυπος»

Ξεκινώντας την κατάθεσή του ο μάρτυρας περιέγραψε: «Γύρω στη 1:30 το μεσημέρι, έπεσαν μερικά δακρυγόνα από μια διμοιρία των ΜΑΤ. Μου είπαν ότι στον «Ιανό» γίνονταν επεισόδια. Είδα μια ομάδα, ήταν πανω από 60 άτομα. Είχαν μοιρασμένες αρμοδιότητες και αρχηγό. Έξι άτομα σπάγανε, πρέπει να είχαν βαριοπούλες. Η διμοιρία των ΜΑΤ πήγαινε προς το Σύνταγμα. Πέρασα ανάμεσά τους. Φορούσαν τζόκει και κουκούλες. Υπήρχε και μια κοπέλα, ξανθιά με γαλλική κοτσίδα. Μια ομάδα από έξι πρόσωπα πέταξε τις μολότωφ και ξαναμπήκαν στην πορεία... Έσπασαν την τζαμαρία με βαριοπούλες και σίδερα που είχαν βγάλει απο το δρόμο». 
Πρόεδρος: Έχετε αναγνωρίσει τρία άτομα...


Μάρτυρας: Αυτά που αναγνώρισα ήταν την επόμενη ημέρα του συμβάντος...  Μου έδειξαν φωτογραφίες που είχαν συλλέξει από τις κάμερες.... Eίχα πρόσφατα τα γεγονότα. 

Πρόεδρος: Κάνατε την αναγνώριση με σιγουριά ....

Μάρτυρας: Απόλυτα σίγουρος δεν είναι κανένας...

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας έδειξε προς τον κατηγορούμενο Θ. Σιψά, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Θυμάμαι την ομάδα που έβαλε τον εμπρησμό... Θυμάμαι τον συγκεκριμένο σωματότυπο να με προσπερνάει από αριστερά...».

Δικαστής: Ο συγκεκριμένος σωματότυπος  ή ο συγκεκριμένος άνθρωπος κύριε; 

Μάρτυρας: Ο συγκεκριμένος σωματότυπος...

Δικαστής: Είχε κάποιο χαρακτηριστικό στο περπάτημά του;

Μάρτυρας: Ήταν άκομψο, αντρικό....

Εισαγγελέας: Ήταν μέλος της ομάδας των έξι; 

Μάρτυρας: Εσείς πιάνεστε από μια λέξη...

Εισαγγελέας: Για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο λέτε ότι πέρασε εξ' αριστερά σας; 

Μάρτυρας: Εντάξει αυτό...

Δικαστής: Μας έχετε μπερδεψει. Είστε ένας βασικός μάρτυρας ...

Μάρτυρας: Με προσπερνούσαν από αριστερά. Δεν είδα πρόσωπα..
«Ο αρχηγός και η ξανθιά»

Στην κατάθεσή του, ο δημοσιογράφος, Ηλίας Προβόπουλος, περιέγραψε στο δικαστήριο όλα όσα είδε απο το πατάρι του «Ιανού» απ' όπου παρακολουθούσε την πορεία μετά τη ρίψη χημικών. Ο μάρτυρας, ο οποίος είχε προλάβει να καταγράψει φωτογραφικά και κάποια σημαντικά στιγμιότυπα από τις επιθέσεις σε «Ιανό» και Marfin, περιέγραψε στο δικαστήριο: «Ξαφνικά μέσα στην πορεία εμφανίστηκε μια ομάδα ανθρώπων, ντυμένοι όλοι ίδια και με μαντήλια. Αυτή η ομάδα χωρίστηκε στα δύο. Η μία πήγε στη Marfin και η άλλη στον «Ιανό», όπου επιτέθηκαν με βαριοπούλα. Μετά έριξαν υλικό μέσα και πήρε φωτιά. Καταφέραμε να την σβήσουμε γρήγορα. Ήταν μια ομάδα περίπου 11 ατόμων. Υπήρχε μια κοπέλα ξανθιά και ο αρχηγός τους, με ένα μαντήλι κόκκινο. Υπήρξε ομάδα που τους προμήθευσε με πέτρες και εύφλεκτο υλικό. Όλοι φορούσαν μαύρα. Ο αρχηγός φορούσε τζιν».

Στην κατάθεσή του, ο μάρτυρας δεν αναγνώρισε κάποιον από τους δύο κατηγορουμένους, πλην όμως ρωτήθηκε από το δικαστήριο για την προανακριτική του κατάθεση στην οποία είχε αναγνωρίσει κάποια άλλα άγνωστα πρόσωπα αλλά και ένα συγκεκριμένο ως τον εμπρηστή της τράπεζας.

Πρόεδρος: Πώς καταλήξατε σε αυτά τα συμπεράσματα;

Μάρτυρας: Έκανα ρεπορτάζ, μια ανάλυση... Αυτά τα άτομα δεν ήταν τα συνηθισμένα που πάνε στις πορείες...'Εχω παρακολουθήσει δεκάδες πορείες και σχεδόν γνωρίζω τα άτομα που πάνε σε αυτές. Από τα συμφραζόμενα των φωτογραφιών αυτό βγαίνει. Μέσα απο το φακό της μηχανής μου είδα έναν ψηλό άνδρα να σπάει τη Marfin και να πετάει μέσα ένα καινούργιο, μάλλον, υλικό. Γι´αυτό και η τράπεζα πήρε αμέσως φωτιά.

Ο μάρτυρας ανέφερε πως στη Marfin, είδε συνολικά τρία άτομα. «Τους είδα να βγάζουν από τα σακίδια γάντια και να τα φορούν. Φορούσαν τα ίδια ρούχα... Μου έκανε εντύπωση», επισήμανε μεταξύ άλλων.
Πυροσβέστης: «Μας έλεγαν θα σας κάψουμε και εσάς»

Ιδιαίτερα, σημαντικές και κυρίως χαρακτηριστικες του κλίματος που επικρατούσε στην πορεία μεταξύ των διαδηλωτών, ήταν όμως και οι καταθέσεις που έδωσαν στο δικαστήριο, πυροσβέστες που ειδοποιήθηκαν από πολίτες να σπεύσουν στην οδό Σταδίου όπου «καιγόταν η τράπεζα».

Στην κατάθεσή της η Ηλιάνα Πλατή, οδηγός της πυροσβεστικής, ανέφερε ότι ειδοποιήθηκαν γύρω στις 2:00 μ.μ. για το συμβάν και πως αμέσως μόλις έφθασαν στην τράπεζα άρχισαν την κατάσβεση. «Προσπαθούσαμε να διασώσουμε τους ανθρώπους στα μπαλκόνια. Η κατάσταση δεν ήταν τεταμένη όταν φτάσαμε. Αν και κάποιοι νόμιζαν ότι πήγαμε να τους διαλύσουμε την πορεία... Τους εξηγήσαμε ότι καίγονται άνθρωποι...» είπε η μάρτυρας.

Ο πυροσβέστης, Κωσταντίνος Αλεξόπουλος, ανέφερε πως όταν πλησίαζαν στην τράπεζα μια ομάδα «οχτώ με δέκα ατόμων χτυπούσε το καπό» εμποδίζοντάς τους να προχωρήσουν. «Ήταν νέοι, είχαν καλυμένα πρόσωπα. Δεν ξέρω όμως αν τα άτομα αυτα γνώριζαν τι γινόταν παρακάτω (σ.σ. στην τράπεζα). Κάποια στιγμή έφυγαν. Φτάσαμε και το ισόγειο καιγόταν. Υπήρχαν κανά δυο άτομα με πυροσβεστήρες, δεν ξέρω αν ήταν πολίτες ή υπάλληλοι. Είχε καεί όλο το ισόγειο και ο ημιόροφος. Υπήρχε πολύ έντονος καπνός. Απεγκλωβίσαμε δύο γυναίκες από το μπαλκόνι... Ο καπνός ήταν πολύ πυκνός....».

Ο τρίτος πυροσβέστης που κατέθεσε στο δικαστήριο, ανέφερε: «Ο κόσμος μας φώναζε: "φύγετε απο δω". Υπήρχαν απειλητικές φωνές από κόσμο που ανέβαινε την πορεία. Μας έβριζαν και μας φώναζαν. Μας έλεγαν: "Φύγετε από εδώ, θα σας κάψουμε και εσάς"».


«Ήταν μια ομάδα περίπου 11 ατόμων» - «Αυτά τα άτομα δεν ήταν τα συνηθισμένα που πάνε στις πορείες...» - «Τους είδα να βγάζουν από τα σακίδια γάντια και να τα φορούν. Φορούσαν τα ίδια ρούχα...» - «Μας έβριζαν και μας φώναζαν: Φύγετε από εδώ θα σας κάψουμε και εσάς» - «Μας τράβαγε να ανέβουμε στο ταρατσάκι. Αν δεν υπήρχε ο Ηλίας, 21 άτομα θα  είμασταν νεκροί»: Συγκλονιστικές καταθέσεις στη δίκη για τον εμπρησμό της Marfin στην Σταδίου τον Μάιο του 2010 όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι

«Καμία αλληλεγγύη»

Νωρίτερα, στο δικαστήριο είχαν καταθέσει υπάλληλοι της τράπεζας. Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση που έδωσε ο υπάλληλος της Marfin Δημήτρης Παπατζής. Ο μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο: «Μας είχαν στο στόχαστρο, φωνάζανε... Είδα ότι έχει σπάσει το τζάμι του ισογείου και ότι κάποια άτομα έριχναν εύφλεκτο υλικό. Πήρα πυροσβεστήρα αλλά δεν τα κατάφερα. Έτσι ανεβήκαμε πάνω στον δεύτερο όροφο. Η φωτιά άρχισε σιγά σιγά να ανεβαίνει.... Ήμουν εγκλωβισμένος στο μπαλκόνι δεν ήξερα αν πρέπει να πηδήξω ή να καώ.... Πετούσαν πέτρες. Τα άτομα αυτά παρείσφρησαν στην  πορεία... Τους βλέπαμε να σπάνε τον «Ιανό». Δεν ήταν οι διαδηλωτές που ήρθαν να διαδηλώσουν για το Μνημόνιο. Είχαν μπει μέσα στη πορεία. Είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους. Γύρω στις 14:00 ακούσαμε το σπάσιμο της τζαμαρίας. Εν τέλει πήδηξα από το μπαλονι....Όσο ήμουν στο μπαλκόνι δεν είδα κίνηση αλληλεγγύης προς εμάς... Υπήρχε μόνο ένας άνθρωπος που φώναζε: " Μέσα καίγονται ρε παιδιά"».
H Παναγιώτα Βασιλάκου, επίσης υπάλληλος της τράπεζας, κατέθεσε ότι είδε κάποιον που «φορούσε χακί και κρατούσε κάτι σαν μπουκάλα καταδύσεων που μπροστά είχε πράσινο λάστιχο ποτίσματος». Η υπάλληλος ανέφερε ότι είχε «την αίσθηση πως ο άνθρωπος αυτός "πετούσε κάτι στη φωτιά που φούντωνε...."».

Όπως είπε: «Ηταν γεροδεμένος με έντονη τριχοφυία στα χέρια» ενώ το «πλήθος ήταν άγριο, πετούσε πέτρες, παρ' όλο που φωνάζαμε ότι καιγόμαστε». Σύμφωνα με τη μάρτυρα «η φωτιά πρέπει  να μπήκε γύρω στις 13:55...».

Πεθαίνοντας στο διπλανό μπαλκόνι...

Η κυρία Βασιλάκου συγκλόνισε όταν ανέφερε στο δικαστήριο: «Ακόμη και σήμερα, έξι χρόνια μετά τα γεγονότα όταν ανάβουμε την ψησταριά να ψήσουμε κρέας με πιάνει πανικός. Είναι κάποια πράγματα που έχουν κάτσει μέσα μας. Θυμάμαι ότι βγήκα στο μπαλκόνι να δω αν έρχεται η πυροσβεστική και δεν μπορούσαμε να κατέβουμε ξανά κάτω. Συναδελφός μου πέθανε στο διπλανό μπαλκόνι και εγώ δεν έβλεπα από τον καπνό».

«Ακούσαμε τζάμια να σπάνε, φωνές από πάνω. Ανεβήκαμε στον πάνω όροφο αλλά εκεί δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε» περιέγραψε άλλη μάρτυρας και συνέχισε: «Διαφύγαμε από την ταράτσα. Περάσαμε στη διπλανή και βγήκαμε. Η πυροσβεστική ήρθε μετά από λίγο, δεν υπήρχε αστυνομία.  Η επίθεση  έγινε μεταξύ 2:15 και 2:30. Μας είχαν πει  ότι στις 3 θα φύγουμε. Ετοιμαζόμασταν για αποχώρηση...».

«Υπήρχε εντολή να δουλέψουμε»

Η Ελευθερία Αθανασίου, συνταξιούχος πλέον υπάλληλος, ανέφερε ότι εκείνη την ημέρα είχαν «άνωθεν εντολή» να εργαστούν παρά το γεγονός ότι είχε προγραμματιστεί η διαδήλωση. Σε ό,τι αφορά στα γεγονότα, η μάρτυρας περιέγραψε:
«Ημουν στον ημιώροφο. Κάποια στιγμή είδα απέναντί μου μια ομάδα νεαρών. Ήταν κουκουλοφόροι, πέταγαν πέτρες. Πέταξαν μολότωφ, έβγαζε ένα καπνό που δεν έχω ξαναδεί, γιατί και άλλη φορά μας είχαν πετάξει μολότωφ. Δεν τους είδα.... άκουσα το θόρυβο. Αμέσως ο καπνός ανέβηκε πάνω. Πνιγήκαμε κυριολεκτικά. Ανεβήκαμε προς το πάνω. Φτάσαμε στον τρίτο όροφο σε ένα μπαλκονάκι....».

Για απειλητικά μηνύματα στο κτίριο που στεγαζόταν η Marfin έκανε λόγο ο υπάλληλος Ηλίας Μπούρης, ο οποίος κατέθεσε: «Ήμουν στο πατάρι, δεν είχα οπτική επαφή... Υπήρχαν απειλητικά μηνύματα κατα καιρούς στους τοίχους με σπρέυ: "Θάνατος στους τραπεζίτες", διάφορα τέτοια. Μας είχαν ξαναρίξει βόμβες». 

Η κυρία Αγγελική Τριανταφύλλου ανέφερε: «... Ξαφνικά το κατάστημα πήρε φωτιά. Μας έσωσε ο συναδελφός μου Ηλίας ο Μπούρης το λέω και ανατριχιάζω. Μας τράβαγε να ανέβουμε στο ταρατσάκι. Αν δεν υπήρχε ο Ηλίας, 21 άτομα θα  είμασταν νεκροί».
«Δρούσαν συντεταγμένα»

«Αρχικά έγινε φασαρία έξω από το κτίριο της τράπεζας και μετά άρχισαν να σπάνε» είπε άλλος υπάλληλος, σημειώνοντας πως σε σύντομο διάστημα το κτίριο πήρε φωτιά. «Πρέπει να ήταν και μια γυναίκα. Το κατάλαβα από την σιλουέτα. Τους φωνάζαμε σταματήστε αλλά τίποτα» είπε ο μάρτυρας και συνέχισε:  «Παρ' όλο που ήμουν πληγωμένος και προσπαθούσα να σηκωθώ μου φωνάζανε, με βρίζανε.'Εσπασα ένα παράθυρο για να φύγω. Φορούσαν μάσκες, δεν είδα χαρακτηριστικά. Μακάρι να έβλεπα. Ήταν ομάδα με οργάνωση. Είχαν δομή, πήγαιναν συντεταγμένα σαν στρατιωτικοί. Πήγαν για να κάνουν ό,τι έκαναν».

Άλλη μάρτυρας, επίσης υπάλληλος της τράπεζας μίλησε για ένα σύνθημα δεξιά στην τζαμαρία, που είχε δει και το οποίο έλεγε: «Φωτιά στους υπαλλήλους». Η μάρτυρας έκανε λόγο για ομάδα μεγαλύτερη των 20 ατόμων που έριχναν πέτρες και φορούσαν κουκούλες....
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 27 Οκτωβρίου.


 
Top