Προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί περίπου 11 ώρες μετά την έκρηξή της στην αστυνομία η βόμβα που εξερράγη στις 22:45 στην οδό Ιπποκράτους 112 στα Εξάρχεια.


Αυτό που πονοκεφαλιάζει τους αστυνομικούς είναι το ποιος ήταν ο στόχος των δραστών καθώς στο σημείο όπου είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός βρίσκεται το βιβλιοπωλείο Ελεύθερη Σκέψη - που είχε γίνει και το 2008 στόχος επίθεσης - αλλά και η πολυκατοικία στην οποία διαμένει η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σενάριο το οποίο θεωρούν πιθανότερο οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση είναι στόχος να ήταν η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός αξιολογώντας αφενός το γεγονός ότι η ίδια στο παρελθόν είχε καταγγείλει πολλάκις στο παρελθόν ότι είχε δεχθεί απειλές και αφετέρου στο ότι εδώ και τρεις εβδομάδες είχε αφαιρεθεί η φρουρά - δύο αστυνομικοί και ένα περιπολικό - της κυρίας Τσατάνη στο πλαίσιο της απόφασης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αποσύρει 700 αστυνομικούς από τη φύλαξη υψηλών προσώπων. Σημειώνεται ότι η φρουρά της εισαγγελέως Εφετών είχε τοποθετηθεί πριν από έξι χρόνια ενώ η ίδια είχε υποβάλει ένσταση επί της αποφάσεως απομάκρυνσης των δύο αστυνομικών και του περιπολικού.

Δείτε τις φωτογραφίες από το σπίτι της εισαγγελέως Τσατάνη





Τα πρώτα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από 1 κιλό εκρηκτικής ύλης (πιθανότατα ζελατοδυναμίτιδα), πυροκροτητή και ρολόι. Ωστόσο φαίνεται ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα στη συνδεσμολογία ή στα υλικά καθώς η έκρηξη σημειώθηκε περίπου 8 λεπτά πριν τη λήξη του χρονικού ορίου που έθεσε ο άγνωστος άνδρας που τηλεφώνησε στις 22:22 στην Εφημερίδα των Συντακτών τονίζοντας ότι «δεν είναι φάρσα».

Η ίδια η κυρία Τσατάνη, που είχε έρθει σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, την ώρα της έκρηξης καθόταν στον καναπέ του σπιτιού της και κατά τύχη δεν τραυματίστηκε από ένα κομμάτι ξύλου που ξεκόλλησε από το ωστικό κύμα.


Η δήλωση του δικηγόρου της κυρίας Τσατάνη, Θέμη Σοφού


Παράλληλα οι αστυνομικοί σχεδόν αποκλείουν το ενδεχόμενο στόχος της επίθεσης να ήταν το αυτοκίνητο αστυνομικού που ήταν παρκαρισμένο δίπλα στον κάδο στον οποίο είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός μιλώντας για σύμπτωση.

Πλέον η ΕΛΑΣ περιμένει το κείμενο ανάληψης ευθύνης όμως εκτιμά ότι πίσω από την επίθεση πιθανότατα βρίσκεται η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, η οργάνωση που το Νοέμβριο του 2015 έβαλε βόμβα στα γραφεία του ΣΕΒ προκαλώντας τεράστιες ζημιές, ενώ δεν αποκλείεται τη βόμβα να έβαλε και η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, που έχει καιρό να κάνει κάποιο εντυπωσιακό χτύπημα και ίσως με τον τρόπο αυτό, λένε αστυνομικοί, να ήθελε να δείξει ότι είναι ακόμα ενεργή στον χώρο του αντάρτικου πόλεων.


Βομβαρδισμένο τοπίο η Ιπποκράτους

Μια ημέρα μετά και η Ιπποκράτους θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Οι φωτογραφίες που κατέγραψε ο φακός του protothema.gr είναι ενδεικτικές των καταστροφών που προκάλεσε το ωστικό κύμα της έκρηξης, από την οποία ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς.

Τζαμαρίες, είσοδοι πολυκατοικιών και αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί από την έκρηξη με τους κατοίκους να ζητούν να μάθουν ποιος θα είναι αυτός που θα πληρώσει τις ζημιές.

«Αφού το πρόσωπο που έπρεπε να φυλάνε, δεν το φυλούσαν. Να πληρώσει ο κ. Τόσκας τις ζημιές» λέει χαρακτηριστικά ένας κάτοικος της περιοχής.

Δείτε φωτογραφίες από τις καταστροφές που προκάλεσε η έκρηξη






 
Top